Barátságok szakadtak szét, mert a barátaim fele Fidesz-nagygyűlésre ment, én meg nem

2023. július 6. – 17:19

frissítve

Barátságok szakadtak szét, mert a barátaim fele Fidesz-nagygyűlésre ment, én meg nem
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tarján Zsófit a legtöbben a Honeybeast énekesnőjeként ismerik. A zenekar közel tíz éve robbant be a köztudatba A legnagyobb hős című dalukkal, azóta pedig közel két tucat daluk lépte át YouTube-on az egymilliós megtekintést. A Honeybeast frontembere az After Podcastben beszélt arról, hogy mivel jár, ha az embernek Hernádi Judit az édesanyja, hogyan dolgozta fel, hogy a sikereit máig sokan a színésznő ismertségéhez kötik, és miért érzi magát és az együttesét kívülállónak a magyar zeneiparban.

Az énekesnőről közismert, hogy viszonylag kevés olyan hazai frontember létezik, aki nála komolyabban venné a szakmáját. Több interjúban is beszélt arról, hogy koncertek előtt gyakran napokig edz, készül, és még szórakozni sem megy el, nehogy lebetegedjen. „Tizenöt évig nem nagyon jártam el bulizni. Most kezdek kinyílni – meséli Tarján. – Nagyon elmozdult a mérleg egy olyan irányba, ami nem biztos, hogy egészséges. Tehát én túlságosan komolyan vettem ezt a szitut, és nagyon ráálltam arra, hogy munka, gyakorlás, és legjobbnak kell lenni magamhoz képest.”

Tarján szerint is egészségtelen volt tőle ez a korábbi hozzáállás, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy egy híres színésznő az édesanyja. Amikor gyerek volt, Hernádi már bőven ünnepelt sztár volt itthon, hiszen minden héten ott ült a Heti Hetesben egyedüli nőként, szerepelt több tévésorozatban (pl. Pasik) és mozifilmben is. „A csapból is anyámék folytak, és úgy éreztem, hogy ez a példa, nekem is eddig kell eljutnom. És lehet, hogy ettől jött ez a túlkompenzálás” – meséli.

Ahhoz képest, hogy a családi kötelékét gyakran teherként éli meg, 2021-ben kiadtak egy könyvet Hernádival Ne maradjon kettőnk között címmel, amelyben ketten vallanak a saját életükről, illetve az egymáshoz fűződő viszonyukról. A könyv megjelenése után rengeteget szerepeltek együtt, interjúztak, nyilatkoztak, ami ráerősíthetett a szorongására. Tarján erre azt mondja:

„Valóban hakniztunk a könyvvel, nyilván el akartuk adni, meg szerettük volna, hogy minél több helyre eljusson, de akkor már volt mellette egy Honeybeast is, tehát az anyám mellé már úgy álltam, mint egy kész énekesnő, aki mögött arénás koncert van, meg egy csomó lemez.”

Hozzáteszi, hogy a médiában ugyan nagyon sokáig szimplán Hernádi Judit lányaként hivatkoztak rá, már egy jó ideje énekesnő vagy a Honeybeast zenekar frontembere a titulusa, így pedig már jóval könnyebben fel tudja vállalni ezt a szerepet. Ettől függetlenül a gyerekkorára komoly hatással volt a színházi világ és az édesanyját körülvevő rajongás.

„Az akkori agyammal nem tudtam hova tenni a vastapsot és az ölelést. Éreztem, hogy mind a kettő fontos valamilyen szinten, de nem tudtam még azt, hogy egy ölelés az mennyivel sokkal fontosabb és mennyivel tovább tud vinni bizonyos szinteken, mint egy vastaps. Meg az, hogy anyámhoz állandóan odajöttek, hogy jaj, művésznő, kérem, hadd fotózzunk, autogram, satöbbi. Szóval ezt láttam, ez volt a példa.”

Az énekesnői karrierje eleinte meglehetősen hektikusan alakult. Hörgött, énekelt és ordított a Cenobite nevű grindcore zenekarban, majd sokadik énekesként bekerült a Balkan Fanatik ethno rap formációba, de onnan egy idő után elküldték, mondván, nem néz ki és mozog elég jól a színpadon. Később felbukkant az X-Faktorban is, de már az előválogatón kipottyant. Ennek utólag kifejezetten örül, mert ezután már a Honeybeastre tudott fókuszálni, akikkel nem sokkal később kihozta A legnagyobb hős című számukat, amiből óriási sláger lett, talán máig a zenekar legismertebb száma. A Honeybeast karrierje ezután nagyon bepörgött, rendszeresen fellépnek a Budapest Parkban, és volt már koncertjük a Papp László Arénában is.

Viszonylag rendszeresen szerepel különböző kertévés műsorokban, de az például elég nagy visszhangot keltett, amikor a TV2 Sztárban sztár című műsorában fekete bőrűre maszkírozva énekelt James Brownt. Az amerikai és angolszász kultúrában kifejezetten sértő, rasszista jelenség, ha egy fehér ember feketére festi magát, és ugyan már jóval a fellépés előtt tudott a műsorkészítők tervéről, végül mégis megcsinálta. „Egy héttel előtte azért kiderül, hogy kit fogunk alakítani, és akkor már mondták ezt a blackface dolgot, és éreztem, hogy problémás. De hát egyszerűen már bent voltam ebben a mókuskerékben, nem tudtam kijönni belőle.”

A TV2-es szereplése abból a szempontból is érdekes, hogy a csatorna hosszú évek óta a NER és a Fidesz házi propagandafelülete, és az már régóta közismert, hogy a jobboldali elfogultsággal enyhén szólva sem vádolható Heti Hetes elképesztően mély sebeket és örökké tartó sértődöttséget okozott a kormánypárt holdudvarának. Hernádi mindazok ellenére támogatta Tarjánt a szereplésben, hogy őt is ugyanúgy beskatulyázta a jobboldal, mint a többi szereplőt a műsorban. Tarján saját bevallása szerint direkt kerüli a politikát, mert gyerekkorától kezdve azt látja vagy hallja, hogy édesanyját lezsidózzák, leköpik, uszító kommenteket írnak róla. Egy alkalommal a saját szemével látta, ahogy leköpték az anyját az utcán.

„A suliban is megkaptam, nem kifejezetten úgy, hogy anyám zsidó és liberális, de volt, hogy barátságok szakadtak szét, mert a barátaim fele Fidesz-nagygyűlésre ment, én meg nem”

– mondja, de arra kitér, hogy pártpolitikával tényleg nem foglalkozik, a Honeybeast dalaiban viszont rengeteg társadalomkritika található.

Az adás többi részében szóba kerül még:

  • Hogyan került annak idején egy metálzenekar élére, és miért hagyta abba? Milyen metálzenekarokat hallgat?
  • Milyen hatással volt rá az operaénekes édesapja munkássága?
  • Miért érezni némi férfiellenességet az édesanyja részeinél a könyvben?
  • Milyen hatással volt rá a pandémia?
  • Miért nem gondolkodik szólókarrierben?
  • Grafikusnak vagy énekesnek tartja-e inkább magát?
  • Mikor jön a következő nagylemez?
  • Mennyire érzi, hogy nőként nehezebb érvényesülni a hazai könnyűzenében, mint férfiként?
  • Miért kritizálja rendszeresen a tradicionális és a közösségi médiát?
  • Mit gondol az euróvíziómentesített A Dal című műsorról a köztévén?
  • Miért tartja introvertált zenekarnak a Honeybeastet?

Ennek a cikknek az elkészítéséhez az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk. A szöveget a cikkhez az olvashatóság érdekében megszerkesztettük.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!