Bagóért lehet előfizetni a SkyShowtime-ra, de még így is pénzkidobás

2023. február 14. – 23:24

frissítve

Bagóért lehet előfizetni a SkyShowtime-ra, de még így is pénzkidobás
A SkyShowtime nyitóképernyője – Forrás: skyshowtime.com

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnos nincs találat, de íme, néhány a SkyShowtime-kedvencek közül”

– ez az egyébként vesszőhibás mondat volt az, amivel a legtöbbször találkoztam a szerencsétlen nevű SkyShowtime használata és tesztelése közben. Ez egy új, több európai országban tavaly, Magyarországon pedig február 14-én indult streamingszolgáltató, amely elviekben egy ernyő alá hozza a Paramount, a Sky, a Showtime, a Universal, a Nickelodeon és még megannyi más szórakoztatóipari cég tartalmait. Gyakorlatilag viszont keveset ígér, abból nagyjából tíz százalékot teljesít, legfőképp bénán, idegesítő hibákkal, pöttömnyi tartalommal. Egyelőre még A besúgó sincsen fenn rajta.

A SkyShowtime papíron nagyágyúk új oldala, a megvalósításban viszont egy amatőr utógondolat, loholás a nagyok után, induló akcióval havi ezer forintért is hosszabb távon pénzkidobás. Kivéve azoknak, akik végre egy helyen akarják látni a Taylor Sheridan-univerzumot, és nem a tévében akarják nézni a Yellowstone-t, a Mayor Of Kingstownt, az 1923-at, az 1883-at és mindent, ami ebből az elképesztően sikeres sagából feltehetően még ki fog pottyanni a jövőben.

Kezdem az elején. A SkyShowtime a www.skyshowtime.com oldalon érhető el, és ha asztali gépen, böngészőből regisztrálunk, akkor most 999 forint lesz havonta az előfizetési díj, de örökre a mindenkori előfizetés fele. Első kattintásra pontosan olyannak tűnik az oldal, mint az összes többi streamingszolgáltatóé, csak pici részleteiben hasonlít egy olyan klónozott portálra, ami a bankkártyaadatainkra hajt: a felső sarokban az fogad, hogy „Regisztráljon a SkyShowtime-ban”, és addig szöszölök, amíg középen végigfut egy reklám, aminek a végéből lengyel nyelven megtudom, hány lengyel złotyba kerül most az akciós előfizetés. A fájdalommentes és gyors regisztrálás után jön az üzenet, hogy „Szórakozásra fel!”, és már akkor ki is van adva a parancs a szórakozásra, ami igazán sosem jön el. Ezeken a készülékeken és böngészőkön lehet használni a szolgáltatást, ehhez a cikkhez Firefox böngészőben és 4K Apple TV-n teszteltük.

A regisztrálás és az email jóváhagyása után ki kell választanunk egy avatart, amin többek között A hivatal, a Városfejlesztési osztály, a Chucky-sorozat, a Halo-sorozat, a SpongyaBob és az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály szereplői láthatók. Ebből több sorozat egyáltalán nincsen az oldalon. Én Christopher Melonit, azaz Stabler nyomozót választom a Különleges ügyosztályból, ez később még fontos lesz, mármint nem nekem, hanem a cikk szempontjából.

Ahelyett, hogy fejest ugrottam volna a tartalomba, átnyálaztam a beállításokat és a súgót. A beállítások spártaiak, itt lehet bindzsizni a felirat méretével, illetve itt lehet kikapcsolni valamit, amit sem a regisztrációnál, sem a fiók létrehozásánál nem ajánl fel az oldal, nevezetesen hogy a fiókadatainkat felhasználják „a SkyShowtime üzenetek relevanciájának más platformokon való növeléséhez”. A kikapcsolás után két opció jött fel: „mégse” vagy „megy”. Mentem. Ugyanitt be lehet kapcsolni a fokozott biztonságot is, de egyelőre fél nap használat után nem éreztem veszélyben magam. Az eszközök menüpontnál át lehet nevezni a használatban lévő eszközöket, ami szimpatikus, nem MAC-cím vagy IP alapján kell találgatni, hogy hol használják éppen.

A súgóból megtudtam, hogy egy előfizetéssel összesen három darab eszközön lehet egyszerre streamelni, illetve hogy dolgoznak azon, hogy mindenhez legyen látássérülteknek készült narráció. Megtaláltam egy menüpontot arról is, hogy mi minden érhető el a SkyShowtime kínálatában, és annak ellenére, hogy hivatalosnak tűnt a leírás, és összevágott azzal, amit előzetesen a sajtónak kiküldtek, nem mindenben fedte a valóságot. A bejegyzés alján vissza lehet jelezni, hogy hasznosnak találtam-e ezt a bejegyzést. Két lehetőségem volt, az „igen” és az „igen”.

A kiemelt tartalmak – Forrás: skyshowtime.com
A kiemelt tartalmak – Forrás: skyshowtime.com

Belépésnél rögtön a sztártartalmak fogadnak: a Top Gun: Maverick, a Jurassic World harmadik része, a Halo-sorozat, a Sylvester Stallone főszereplésével készült Tulsa King, egy Valentin-napi válogatás és a Star Trek: Strange New Worlds váltakozik egy nagy bannerben. Lejjebb görgetve különböző tematikák szerint jönnek ki ajánlatok, illetve egy sávban szolgáltatókra és cégekre lebontva (például Dreamworks, Paramount+ vagy Peacock) is rendezhetjük a választékot. Ha valamit felveszünk a saját listánkra, akkor az a harmadik sorban fog megjelenni. Ha felvettünk valamit a saját listánkra, az fel fog bukkanni a Saját válogatásom elnevezésű felsorolásban is, amit egyébként az oldal tetején az Én dolgaim elnevezésű fülön is elérhetünk. A súgó még korábban azzal is kábított, hogy ennek az egésznek van egy negyedik elnevezése, a Saját tartalmak, de egyelőre ezzel nem találkoztam. A cikk írása közben jött egy hírlevél a szolgáltatótól, ami szerint én tudok lejátszási listákat létrehozni, így, többes számban, de nem tudom, ez lehetséges-e egyáltalán.

Eddig sem volt túl rózsás a tapasztalatom az oldallal, de használni csak ezek után kezdtem el. Magyarországon már megszokhattuk azt, hogy teljes bábeli zűrzavar van: van, aminek van magyar címe, van, aminek nincsen, van, aminek úgy tűnik, mintha lenne, de igazából katyvasz vagy még rosszabb. A SkyShowtime olyanokkal tudja tetézni a helyzetet, hogy van film, aminek egyszerre két címe is van: a Jerry And Marge Go Large-nak az oldal egyik részén Jerry és Marge lottó titkai [sic!] a címe, máshol Jerry és Marge nyerő szériája. A valószínűleg minden magyar tévénéző által, az újszülöttől a szépkorúakig bezárólag NCIS-ként ismert sorozat címe az, hogy Tengerészeti NCIS: A tengerészeti nyomozószolgálat ügynökei. A Below Deck: Mediterranean című hajózós dokureality magyar címe az, hogy Vitorlással a Földközi-tengeren, amikor a leírás eléggé egyértelművé teszi, hogy a sorozat egy jachton játszódik.

Amúgy nem érdekelne különösen, hogy minek mi a magyar címe, ha a SkyShowtime egy használható keresővel és egy értelmes adatbázissal bírna, a kettő pedig tudna együttműködni. Tudom, hogy vannak filmek Steven Spielbergtől, mert a saját szememmel láttam, a „Spielberg” keresőszó mégis zéró találatot ad ki. Tudom, hogy ott van a Twin Peaks harmadik évada, „David Lynch” nevére még sincs találat. Ha beírom, hogy „tengerészeti”, akkor kijön a Tengerészeti NCIS: A tengerészeti nyomozószolgálat ügynökei, szóval azért nem egy teljes fiaskó.

A keresőre pedig azért van szükség, mert a SkyShowtime ajánlórendszere nem muzsikál elég jól. Ha a Top Gunra kattintok a főoldalról, és rámegyek arra az opcióra, hogy mi érdekelhet még, akkor nincs ott a Top Gun: Maverick. Ha belekukkantok a Star Trek: The Next Generationbe, akkor hasonlóként ajánlja az E. T.-t, valamint a Vitorlással a Földközi-tengeren-t, holott fenn van az összes Star Trek-film. Végig olyan érzésem van, mintha az oldal beszorítana egy dobozba, ahonnan válogathatok pár dolgot, és ezekből egy valahogy majdnem mindig a Yellowstone.

A SkyShowtime bőséggel kecsegtet, hiszen ha végigsasoljuk a főoldalt, csupa olyan sorozatot lehet látni, amiből annyi rész készült, hogy vakulásig nézhetjük őket: A helyszínelők, Esküdt ellenségek (ismertebb nevén Law & Order), NCIS, Chicago PD (más néven Bűnös Chicago). Igen ám, de belekattintva derül ki, hogy ezek nem a teljes sorozatok. Az NCIS húsz évadából csak a 12–17. közötti epizódok vannak fenn, A helyszínelőkből csak az utolsó, 14. évad. Az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztályból csak a 17–21. évadok a huszonnégyből, ami azért érdekes, mert ezekben a részekben pont nem szerepel az a Christopher Meloni, akit avatarnak választottam az elején.

Ez csak az első görcsös reakció volt, aztán elkezdtem keresni a régi, klasszikus Showtime-tartalmakat. Sehol nincs a Homeland (itthon a Disney+-on látható), egy rész sincsen fenn a Dexterből. A Ray Donovanből csak az első két évad érhető el, a Kaliforgia hét évadából csak öt. Olyan régebbi sorozatokról ne is álmodjunk, mint, mondjuk, a Végtelen határok vagy valami hasonló a csatorna kilencvenes évekbeli terméséből. Ahogy szintén hűlt helyét lehet találni az amerikai sajtóban hatalmas sikert arató Yellowjacketsnek. Olyan rétegnek számító Peacock-tartalmakban pedig ne is reménykedjünk, mint a Macgruber-sorozat vagy a Paul T. Goldman – ha kiválasztjuk a Peacockot a főoldalról, olyan klasszikus sorozatok kerülnek elénk, mint a Hősök vagy a Doktor House. Felbukkannak olyan sorozatok is, amelyek Magyarországon először az HBO GO-n voltak még korábban: a Patrick Melrose, a Menekülés Danemorrából vagy a már említett 2017-es Twin Peaks.

Vannak zavarba ejtőbb különbségek is: a sajtóanyag és az oldal súgója is azt írja, hogy a Mancs őrjáratból négy évad lesz fenn, ehhez képest a thumbnail hat évadot mutat, belekattintva pedig a hetedik évadig megy a lista, a turpisság annyi, hogy az ötödik valamilyen okból kimaradt. A tesztelést a Star Trek: The Next Generationnel kezdtem, mert pont annak az első évadában vagyok most a Netflixen. A tartalom ugyanaz, de a leírások rosszak, mintha valaki megkutyulta és véletlenszerű részekhez pakolgatta volna őket. A lokalizáció sem mindig tökéletes a tartalmaknál, de az is lehet, hogy csak én nem hallottam a Downton Abbey: Uusi Aukakausi különkiadásról.

Ezek is tetszeni fognak, ha bejött a Yellowstone. Az előzménysorozatok nincsenek a listában – Forrás: skyshowtime.com
Ezek is tetszeni fognak, ha bejött a Yellowstone. Az előzménysorozatok nincsenek a listában – Forrás: skyshowtime.com

Egyéni hülyeségem, de minden ilyen oldal indulásakor megpróbálom megkeresni a legrégebbi elérhető tartalmat. A Disney+ toronymagasan vezet a majdnem százéves rajzfilmjeivel, de az HBO Max is jön fel azzal, hogy fű alatt kerülnek fel Alain Resnais és Robert Bresson filmjei az ötvenes évekből, és a Netflixen is lehet már Godard-filmeket nézni, sőt, ha szerencsénk van, akkor skandináv némafilmeket is. A SkyShowtime kínálatában a pocsék kereső miatt csak véletlenül találtam meg a Fogjunk tolvajt! című 1955-ös Alfred Hitchcock-filmet. A második legrégebbi az 1960-as Psycho. Ha valaki innen szeretné a filmtörténetet megismerni, akkor az nehezen fog menni. Abban reménykedtem, hogy a főoldalon található Universal-menüpont hátha segít majd klasszikusokat találni. Ömlesztve találtam rengeteg filmet, de egyet sem, ami, mondjuk, a stúdió legendás horrorkorszakában készült volna.

A tartalom lejátszása szerencsére kevésbé elméleti dolog, úgyhogy az még megy a SkyShowtime-nak. Ha abbahagyunk valamit, és később folytatnánk, akkor felugrik egy ablak, amiben megkérdezi, hogy az elejétől szeretnénk-e kezdeni, vagy onnan, ahol a legutóbb abbahagytuk. Indításnál a bal felső sarokban feltűnik egy csomó ikon, amit avatatlan szem leginkább krikszkraksznak hívna, és hát elnevezésben annyira nem tévedne sokat, mert ez a holland korhatár-besorolási rendszer, a Kijkwijzer, ami mutatja, hogy milyen korosztálynak ajánlja a tartalmat, van-e benne riogatás, szex, erőszak és így tovább. Érdekes ezt látni Magyarországon, de biztos van valami oka.

A lejátszásnál a bal alsó sarokban található „i” betűre kattintva elolvashatjuk a tartalom leírását, a felirat ikonnal értelemszerűen a feliratokat és a szinkronhangot állíthatjuk be magunknak. Lehet tíz másodpercet előre vagy hátra tekerni, teljes képernyőre tenni asztali gépen, illetve igazi csibész megoldásként található itt egy „további epizódok” lehetőség is, ami meglepetésszerűen kidob minket a lejátszásból a menübe.

Tényleg nehéz visszaadni, hogy mennyire bosszantó dolog az oldalon navigálni. Nincsenek hiperlinkek, nem tudok rákattintani színészek nevére, nincsen olyan címkerendszer, mint a Netflixen, az egy bizonyos filmhez vagy sorozathoz kapcsolt ajánlott tartalom pedig mindig csak nyolc darab másik film lesz. És hiába vannak sorozatok, mint, mondjuk, a Mission: Impossible- vagy az Indiana Jones-filmek, azoknak a további részei nem jönnek ki. Valami miatt azt gondolja, hogy ha a John Malkovich-menet tetszik, akkor biztos bejön a Notting Hill és valami, aminek az a címe, hogy Majdnem Karácsony. Keresni akkor lehet jól, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk látni. Nincsen olyan opció, hogy megnézzük, mik az újdonságok, bár létezik olyan fül, hogy „Kiemelt”, amiről nehéz megmondani, hogy mit is emel ki, már persze a Top Gun: Mavericket és a Yellowstone-t kivéve.

A gyerekeknek szóló tartalomról nem sokat tudok mondani, csak felszínesen: van bőven Dreamworks animációs film, de nem az összes (Kung Fu Pandából négy, az Így neveld a sárkányodat-sorozatból csak egy van fenn), van bőven Nickelodeon-tartalom, de szintén érdekes kimaradásokkal (a Dóra, a felfedezőből csak két évad, méghozzá a 7–8.). A gyerekeknek szóló profil alapbeállítása, hogy SpongyaBob az avatar – SpongyaBobból csak a két film, illetve a Korall tábor-sorozat van fent, az eredeti sorozat nem. Akármit kezdtem el nézni, mindennek volt magyar szinkronja.

Nehéz bármi érvet mondani a SkyShowtime mellett, ami nem az, hogy legyen mindig elérhető közelségben a Yellowstone. Körülményes kezelni, tele van bosszantó hibákkal, a hosszabb sorozatokból gyakran nem a teljes műsor van a választékban, és mintha Magyarországon ennek a választéknak a még tovább csökkentett tartalmát kaptuk volna meg. Én örülök, hogy rábukkantam véletlenül a Brick című filmre vagy a World’s Endre, de amikor megkapjuk egy ekkora szórakoztatóipari cég felületét, akkor szeretném megkapni azt is, ami évtizedek óta az archívumban van. A SkyShowtime nem archívum, hanem csak a legújabb sorozatok és filmek polca, egy üres falon.

A cikkben javítottuk, hogy az előfizetési díj nem örökre 999 forint a kezdési akcióval, hanem a mindenkori előfizetési díj 50 százalékos kedvezménnyel. Szintén javítottuk, hogy A besúgó hivatalosan márciustól lesz elérhető a platformon.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!