Külső szemmel azt is el tudtam fogadni, hogy a csávónak az agyára ment minden cucc

2022. december 22. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az ezredforduló utáni évek egyik legmeghatározóbb underground zenekara volt az Isten Háta Mögött. A zenekar mindig is kicsit kilógott zeneileg, hiszen egyaránt hallhatóak voltak progresszív rock, metálzenei és stoner rock elemek is a zenéjükben, amelyre legalább akkora hatással volt a Tool, a Pearl Jam vagy a Kyuss, mint a Vágtázó Halottkémek vagy a Kispál és a Borz. A zenekar ráadásul rendelkezett egy kifejezetten karizmatikus, erős színpadi jelenlétű frontemberrel Pálinkás Tamás személyében.

2015-ben feloszlottak, Pálinkás azóta több másik projektet is indított, nemrég pedig megjelent új zenekarának, a Nagyúrnak az első nagylemeze, amiről az énekes mesél az After Podcast legújabb adásában.

„Külső szemmel azt is el tudtam fogadni, hogy a csávónak az agyára ment minden cucc”

– meséli Pálinkás azzal kapcsolatban, hogy a saját közegében is furcsán fogadták sokan, hogy az Isten Háta Mögött után nyíltan popzenei karrierbe kezdett a Tejjel. Ezzel kapcsolatban Pálinkás elmondja, hogy a kilencvenes években a grunge mellett ugyanúgy hallgatott Jamiroquait, vagyis a zenei érdeklődésében már akkor is helye volt a táncolhatóbb popzenének. Ahogy elmondja, az Isten Háta Mögött Közkút című számában is megjelent már a műfaj iránti érdeklődése, ami egyébként az egész zenekar talán legmegosztóbb dala.

„Ez egy olyan dolog, mint amikor valakivel jártál nagyon hosszú ideig, és nagyon sok jó dolgon mentetek keresztül. Amikor visszanézed a közös fényképeket, azok nagyon jó érzések. Viszont tudod, hogy pontosan mi zajlott benne akkor, amikor az a fénykép készült, mi zajlott benned öt perccel előtte és öt perccel utána” – reagálja Pálinkás arra a kérdésre, hogy ennyi évvel a feloszlás után miért nem akar visszatérni az Isten Háta Mögötthöz. Ahogy ő fogalmaz:

„Ahhoz, hogy megtanuljam a régi dalaimat csak azért, hogy mást szórakoztassak, én kevés vagyok emberként. Valószínűleg ennél önzőbb vagyok.”

Új zenekarával, a Nagyúrral viszont nemrég megjelent a debütáló nagylemeze Szemét címmel, amelyben együtt játszik az Isten Háta Mögött egyik alapítójával, Bokos Csabával. A Nagyúr hangzásra egy rockosabb, néhol metálosabb lemez, mégis tele van a Tejből ismerős popzenei hatásokkal.

Ahogy Pálinkás fogalmaz a podcastben, neki mindig sokkal fontosabb, hogy valami újat csináljon, az nem élvezeti faktor, hogy egy olyan dolognak a dicsfényében fürdőzzön, amit többek között ő hozott létre, de már régen. Akkor sem, ha megtöltik vele az Akváriumot vagy elmegy rájuk ötezer ember a Budapest Parkba. Ezzel kapcsolatban fel is hozza példaként, hogy annak idején azért sem ment el olyan kedvenc zenekarainak az újjáalakuló koncertjére, mint az At the Drive-In vagy a Refused, mert ő akkor akarta látni őket, amikor tényleg aktívak és aktuálisak voltak.

„Egy olyan arc, aki úgy néz ki, mint én, ilyen arca van, ilyen szövegeket ír, és ennyire nem képes arra, hogy egy normális beszélgetést hajtson végre a saját karrierjének az érdekében, abból nem lehet semmi”

– ezt már a Tejjel és az egykoron vágyott popzenei ambícióival kapcsolatban mondja. Pálinkás őszintén beszél arról, hogy akkoriban elhitte, hogy ezzel a popzenei vonallal hamar arénás koncerteket fog adni, és hogy ki van kövezve neki az út a sikerhez annak köszönhetően, hogy játszották a Tej dalait a Viva TV-n, és még Comet-díjra is jelölték. „Tévképzetekben éltem” – mondja.

Az adás további részeiben szóba kerül még:

  • Hogyan talált vissza a karcosabb rockzenei hangzáshoz?
  • Miért nem fért bele, hogy az Isten Háta Mögöttel diszkólemezt csináljanak?
  • Mennyire frusztrálja, hogy még ennyi év és zenei projekt után is az Isten Háta Mögöttel azonosítják?
  • Miért nincsen fent Spotifyon az összes Isten Háta Mögött-lemez?
  • Miért szeret most annyira a Nagyúrban zenélni?
  • Hogyan hatott az egzisztenciális és anyagi szorongása a Tej popzenéjére?
  • Kellett magyarázkodnia ismerősöknek a Tej miatt?
  • Mennyire gyűlt meg a baja és milyen drogokkal a korai éveiben?
  • Miért hitte azt, hogy csak drogok hatása alatt tud zenélni?
  • Ki tudta-e hozni a Tejből, amit akart?
  • Hogyan mutatta meg neki Diaz az első Wellhello-demót?
  • Miért tartja sokra az Analog Balatont?
  • Milyen civil szakmát választott? Mit csinál egy audiológus?
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!