165 milliárd forintnyi jegybevételt hozott a premier hétvégéjén az Avatar 2, az elemzők csalódottak

2022. december 19. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

13 évnyi várakozás után végre a mozikba került az Avatar folytatása, A víz útja. Az első rész annak idején minden mozis jegybevételi rekordot megdöntött, és hasonló kunsztokat vártak az elemzők a folytatástól is – pláne hogy James Cameron maga nyilatkozta, hogy a film iszonyú drága volt, és kétmilliárd dolláros bevételt kell termelnie ahhoz, hogy egyáltalán a nullszaldót elérje.

Ehhez képest a premier hétvégéje nem hozott éppen kirobbanó számokat: az amerikai jegybevétel 134 millió dollár volt, a külföldi még 300 millió (ezen belül a legnagyobb piacnak számító kínai 57 millió). Ezek persze szédítő összegek, egy hétvége alatt nagyjából 165 milliárd forintnyi bevétel, de lássunk egy kis kontextust is hozzá, hogy miért is csalódottak az elemzők.

Ugyan az amerikai premierhétvégi jegybevétele messze lekörözi az Avatar 1 hasonló adatát, az idei toplistán csak ez csak az 5. legjobb eredmény, megelőzi a Thor, a Jurassic World, a Black Panther és a Dr. Strange idei epizódja is. A csúcstartó Avengers Endgame 357 milliós bevételétől pedig már-már megalázó módon elmarad. A nemzetközi jegybevételek összehasonlításában már jobban áll a film, de itt sem tudta az év legmagasabb adatát behúzni, a Dr. Strange 2 kicsit előtte van. Elsősorban a kínai jegybevétel aggasztóan alacsony, ahol a Covid-járvány felfutásával a nagyvárosokban eléggé visszaesett a mozibajárási kedv.

Mindenesetre még semmi nincs veszve, az Avatar 2 az elődjéhez vagy a Titanichoz hasonlóan arra játszik, hogy sokáig ott legyen a toplista élvonalában – igazából a bő 3 órás játékidő mellett nem is lett volna lehetséges annyi vetítést tartani belőle a nyitó hétvégén, hogy rekordokat döntsön.

A filmről a kritikánk itt olvasható.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!