Dua Lipa albán állampolgárságot kapott

2022. november 28. – 11:33

Dua Lipa albán állampolgárságot kapott
Dua Lipa az idei Szigeten – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Albánia elnöke állampolgárságot adományozott a koszovói albán származású Dua Lipának, mert úgy ítélte meg, hogy a popsztár a világ minden pontján terjesztette az albánok jó hírnevét, írja az AP hírügynökség.

Bajram Begaj az albán függetlenség kikiáltásának 110. évfordulója alkalmából tüntette ki az énekesnőt. Albánia 1912. november 28-án, az első Balkán-háború után vált függetlenné.

„Most már papírom is van arról, hogy albán vagyok”

– mondta Dua Lipa, mielőtt letette volna az állampolgársági esküt a tiranai városházán.

Dua Lipa szülei Pristinából (Prishtinë) származnak, ami jelenleg Koszovó fővárosa, korábban tartományi székhelye volt. Édesapja fogorvosnak készült, és amikor a pristinai egyetemen betiltották az albán nyelvű oktatást, Szarajevóba költözött. 1992-ben, a szarajevói ostrom alatt Londonba menekültek, Dua Lipa már itt született 1995-ben, de később gyermekkorában több évet töltött Pristinában.

Dua Lipa 2018-ban huszonkét évesen lépett fel először a Sziget nagyszínpadán, idei koncertje is telt házat hozott. „Egyszerűen annyira profi volt a produkció, hogy nagyítóval sem igazán lehetett benne hibát találni” – írta róla a Telex szigorú kritikusa.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!