Emma Corrin: Az Oscar-kategóriáknak gendersemlegesnek kellene lenniük

2022. november 25. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Emma Corrin angol színész szerint a jövőben az Oscar-díjátadón is össze kellene vonni a legjobb színész és a legjobb színésznő kategóriákat, hogy egyetlen, gendersemleges kategóriában versenyezzen minden színész és színésznő – írja a BBC.

A nembináris Corrin a brit A Korona című sorozatban alakította a fiatal Dianát (ezért Golden Globe-díjat kapott, és Emmy-díjra is jelölték), legutóbb pedig A rendőröm című filmben tűnt fel Harry Styles oldalán.

A színész a BBC-nek azt nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy a kategóriák jelenleg elég befogadóak lennének”, és hozzátette, reméli, hogy ez a jövőben változni fog.

„Arról van szó, hogy mindenki elismerve és képviselve érezhesse magát” – mondta Corrin, aki ma már a gendersemleges they/them névmásokat használja, de abban az évben, amikor Golden Globe-díjat nyert, még a she/her megszólítást is elfogadta.

„Jelenleg nehezemre esik igazolni a fejemben, hogy nembináris vagyok, de női kategóriákban jelölnek díjakra” – mondta.

Bár nagyrészt továbbra is női karaktereket játszik, szerinte amikor kategóriákról van szó, nincs szükség arra, hogy konkrétan meghatározzák, hogy női vagy férfi szerep miatt jelölték a színészeket.

Korábban a BAFTA- és az Oscar-gála mögött álló szervezetek is jelezték, hogy tárgyalásokat folytatnak a kérdésről, és nem zárták ki, hogy a jövőben alakítsanak a kategóriákon. A nemek nélküli kategóriákról szóló vita egyre nagyobb teret nyer, ebben a zeneipar élen jár, miután a Grammy 2012-ben nemsemlegessé vált, a Brit Awards pedig idén vonta össze a férfi és női szóló kategóriákat az év előadója kategóriába. Ezt egyébként idén Adele nyerte meg, aki a köszönőbeszédében meg is jegyezte, hogy nagyon szeret „ő és női művész lenni”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!