Ott folytatja az Analog Balaton, ahol tavaly abbahagyta

2022. október 20. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi év egyik legjobb debütáló nagylemezét készítette el a kétfős Analog Balaton, akik a kortárs elektronikai hangzást ötvözik a hazai alternatív hagyományokkal. Egy évvel a Lent megjelenése után itt egy kisebb folytatás, ugyanis megjelent a Csússz le címet kapó, négyszámos EP-jük pár közreműködővel és egy hasonló hangzással, mint ami jellemző volt a debütálásukra.

Elég vegyes hangulatú lett ez a kislemez, de a viszonylag személyes és melankolikus album után szerettünk volna kísérletezgetni valami mással. Alapvetően nem állandóan otthon szomorkodó arcok vagyunk. Az is része az életünknek, de egy egész lemez lehet elég volt a szorongásról, befordulásról.

– írja Zsuffa Aba a sajtóközlemlényben utalva arra, hogy miért tűnik úgy, hogy tematikailag az új EP kicsit más, mint a tavalyi nagylemez.

A Csússz le a 2021-es Lenthez képest egy dinamikusabb, színesebb lemez lett, és talán egy fokkal vidámabb, de legalábbis is felszabadultabb, mint a kicsit sötét, introvertáltabb első stúdióalbum. A nyitószámban 6363 (Gege) működik közre, ez némi mediterrán hangulattal indít, hogy aztán a dal második felére egyre morcosabbá váljon, ahogy mélyül Zsuffa Aba hangja. Gege verzéje pedig tökéletesen illeszkedik a zenére, kicsit hasonló módon működik az ő rapstílusa a négynegyedes alappal, mint a Mértan című számában.

Ehhez képest a korábban megjelent Zserbógalopp már egy picivel morcosabb, lüktetőbb szám, amit aztán a beszédes Féreg követ. Egy kifejezetten éteri, lassan építkező szám szolid gitáros felvezetéssel, hogy aztán a dal közepén berobbanjon a szöveg legerősebb állítása, miszerint „egy féreg vagyok”.

Az EP-t a Pupilla zárja, amelyben közreműködik Superflake (aki egyébként a lemez producere is), illetve Szendrői Csaba, az Elefánt frontembere. A többihez képest ez egy minimalistább hangszerelésű szám, amelyben Szendrői valahol a rap és az ének között egyensúlyozik vokálban. Ez a szám egyébként az, ahol nagyon lehet érezni, hogy Szendrői énekstílusa valamennyire biztosan hatással volt az Analog Balatonra, mert érezni némi hasonlóságot, és egyébként is elég jó kapcsolatot ápolnak egymással a tagok. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy a dal a végére valamiféle egészen sokkoló szörnnyé válik, mintha csak az acid house-os hangzást keverték volna a jó pár éve elég divatosnak számító global bassre jellemző csipogással.

Az Analog Balaton október 21-én az Akváriumban mutatja be az új számokat, viszont az esemény már egy jó ideje teltházas, így aki élőben el akarja kapni őket, az legközelebb december 16-án teheti a Barba Negrában. Aki pedig szívesen megnézne egy interjút az Analog Balaton tagjaival, annak ajánljuk az After Podcast tavaly decemberi adását.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!