A volt brit miniszterelnök szerint A korona „káros és rosszindulatú fikció”

2022. október 16. – 18:40

frissítve

A volt brit miniszterelnök szerint A korona „káros és rosszindulatú fikció”
Johnny Lee Miller mint John Major A korona című sorozat ötödik évadában – Forrás: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

John Major volt brit miniszterelnök szerint a brit királyi családról és az ország politikai korszakairól szóló A korona című sorozat „káros és rosszindulatú fikció”, valamint „egy hordónyi szamárság” – írja a Telegraph.

A konzervatív Major 1990 és 1997 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.

A lap szerint brit politikai körökben felmerült az a lehetőség, hogy a sorozat ötödik, novemberben érkező, a kilencvenes években játszódó évada árthat III. Károly királynak és az ő megítélésének.

Egyes pletykák szerint ugyanis az évad egyik történetszála azzal foglalkozhat, hogy Major és az akkori walesi herceg, azaz a mostani király arról tanácskoztak, hogy II. Erzsébet potenciálisan lemond a trónról. A volt miniszterelnök szóvivője szerint ilyen beszélgetések soha nem történtek.

John Major a királynő temetésén – Fotó: David Levene / AFP
John Major a királynő temetésén – Fotó: David Levene / AFP

Major fő kifogása a sorozattal az, hogy az új évadban többször is van olyan jelenet, amiben ő beszél a királynővel, ám ezek a beszélgetések teljesen kitaláltak. A miniszterelnök korábban sosem osztotta meg, hogy pontosan mik hangzottak el a királyi audenciákon, bár ahogy a Telegraph írja, egy ilyen alkalom egy részletét megörökítette egy korabeli dokumentumfilm.

Major közleménye szerint ő semmilyen formában nem közreműködött a sorozat alkotóival, a politikust nem keresték meg, hogy ellenőrizze a sorozatban mutatott tényeket. Szerinte az ötödik évad kitalált beszélgetései „egy hordónyi szamárság, amit csak azért találtak ki, hogy maximális, és teljesen kitalált drámai hatása legyen”.

A korona ötödik évadában Jonny Lee Miller (Trainspotting) alakítja a volt miniszterelnököt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!