Telex Neked #83: Tanárok, háború, infláció, díjak, magyar pisztácia

2022. október 14. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a október 6. és október 12. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Vincze Barbara vagyok, és könnyebben össze tudom foglalni, hogy milyen témákkal nem foglalkoztam eddig a Telexnél (ahol 2020 szilveszterén jelent meg az első cikkem), mint azt, hogy milyenekkel igen. Gazdasággal és sporttal – mindenki szerencséjére – például nem, és egészen mostanáig techtémákkal sem, bár most épp egy ilyenen dolgozom (és ezen nagyon jól szórakozik, aki ismer). Mindennél jobban szeretek riportozni, emberekkel társalogni és időnként kilépni a komfortzónámból; amúgy pedig az olyan témák érdekelnek, ahol felvillan egy kis remény, hogy – borzalmas angol tükörfordítással – kicsit elmozduljon az emberek elméje. Ezen a héten például öt olyan emberről írtam, akik az életük során coming outoltak. Élmény volt dolgozni ezen a cikken, megtisztelő volt a nyilatkozók közvetlensége és szuperek kolléganőm, Melegh Noémi Napsugár fotói.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Annyit talán még érdemes megosztani magamról, hogy rendszeresen meg szoktam nézni, hány ember van a világűrben. Nem terhelem ezzel a családomat, így puszta véletlennek gondolom, hogy az egyik gyerekem évek óta űrhajós szeretne lenni.

Ezt a GIF-et azért választottam, mert megnyugtatja az elmét, akár a hullámzó óceán, de főleg, mert kötődik az utolsó mondathoz.

És most lássuk, milyen fontos témák sorjáztak a héten.

1. Tanárok vs. tankerületek

Turbulens napok jöttek az október 5-i pedagógussztrájk és tömegtüntetés után. Több iskolában kaptak névre szóló figyelmeztető levelet a tanárok a tankerületektől a polgári engedetlenségben való részvételük miatt, volt olyan tankerületi képviselő is, aki a boríték átadása helyett inkább meghátrált. Szülők és diákok fogtak össze, hogy meggátolják a levelek kézbesítését, de kiderült, attól, hogy valaki nem veszi át a figyelmeztetést, még elbocsáthatják. Pénteken közel ezren tüntettek a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt, hétfőn a Közép-Budai Tankerületi Központ előtt demonstráltak szülők és diákok. A héten derült ki az is, hogy a kormánypárti szavazók harmada támogatja a tanársztrájkot. A történések fényében különösen ironikus, hogy egy jó tanár átlagosan több millió forinttal emelheti minden diákjának és több tízmillióval minden osztályának életpálya-jövedelmét.

2. Hídrobbanás és rakétacsapások Ukrajnában

Az orosz–ukrán háború sem állt le, sőt. Miközben az ukrán erők Kelet-Ukrajnában és a déli, herszoni fronton is folytatták az előrenyomulást, szombaton hatalmas robbanás rázta meg a Krím félszigetet a Kercsi-szoroson át Oroszországgal összekötő 18 kilométer hosszú hidat. A Vlagyimir Putyin 70. születésnapja után néhány órával történt robbanás több szempontból is érzékenyen érintette Oroszországot, de mivel Ukrajna csak kikacsintások útján utalt arra, hogy benne lehet a dologban, meredek összeesküvés-elméletek láttak napvilágot a robbantás kivitelezéséről és elkövetőiről. Putyin megtorlása nem váratott sokáig magára: Oroszország rakétacsapásokkal kezdte támadni az ukrán polgári infrastruktúrát, de ezzel újabb nyugati légvédelmi rakétaszállítmányokat is kiprovokált. Az események között a héten Rácz András Oroszország-szakértő segítségével igyekeztünk rendet rakni. Helyszíni tudósítóink, Huszti István és Nyilas Gergely a héten az Oroszország által önkényesen elcsatolt Donyeck megye ukrán felén jártak, Kijevben pedig a magyar–ukrán viszony jövőjéről is beszélgettek Mihajlo Podoljakkal, Zelenszkij elnök befolyásos tanácsadójával.

3. Money, money, money

Ahogy föntebb írtam, nem vagyok a gazdasági témák nagymestere, de több minden elérte a héten az ingerküszöbömet. Például:

4. Jó hírek

  • Huszti István kollégánk Hégető Honorka-díjat kapott háborús képeiért. Díjat nyert a Telex videórovatának munkatársa, Halász Juli is még a 444-nél forgatott videójával.
  • Már betegeket is fogad az a nőgyógyászati rendelő, amit hajléktalan és rászoruló nőknek hoztak létre közösségi finanszírozásból Budapesten.
  • Kiderült végre az is, hogy miért vannak olyan emberek, akiknél nem halványulnak el, hanem hosszan fennmaradnak a stresszes emlékek, plusz hogy miért sikítunk, amikor látszólag ennek a világon semmi értelme.
  • És pénteken volt a Telex 2. születésnapja, ahol evés-ivás-társalgás-táncban merült el a közösség.

5. Vegyes érdekességek

Filmbe illő történet két sakklegenda találkozásáról egy madridi parkban idén nyáron. Egyikük Polgár Judit, aki nemcsak erről beszél, hanem arról is, hogyan lehet análgyöngyökkel és más segédeszközökkel csalni. Peer Krisztina gyermekpszichológus és Földes Petra tanár közös cikke abba vezet be, hogyan fürkésszük ki szülőként, hogy miben tehetséges a gyerekünk. Búcsúzóul pedig egy pompás interjú Benedek Ágotával és egy érdekes cikk a köveskáli pisztáciáról, amely dacolva a károgókkal – és a közismert, szintén dunántúli mandulafát követve –, egyelőre bírja a strapát, sőt!

6. A múlt hét legolvasottabb cikke:Saját autó helyett bérel: harmadannyit költ

7. A hét képe

A görög parti őrség által 2022. október 6-án közzétett videófelvételen hajótörött menekülteket mentenek a Peloponnészoszi-félszigettől délre fekvő Kíthira szigeténél, a vízből és a sziklafalról. A görög parti őrség jelentése szerint 15 ember holttestét sikerült kiemelni két hajó elsüllyedése után, és attól tartanak, hogy még többen eltűntek.

Fotó: Hellenic Coast Guard / AFP
Fotó: Hellenic Coast Guard / AFP

8. A hét videója: A falu, ahol az oroszok élvezték a pusztítást.

9. Heti túraajánló

A világ végének csücskén lovagolva: Moher sziklái

Tengerparton sétálni jó. Egy 200 méter magas szakadék szélén lépkedni szuper. Egy 5 kilométer hosszú óceánparti szirtfalon végigtúrázni: elképesztően szuperjó.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!