Másfél hét után dobta a kiadója a fekete kultúrát sztereotipizáló virtuális rappert

2022. augusztus 24. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk két héttel azután, hogy a Capitol Records nevű, 80 éves múltra visszatekintő lemezkiadó beszállt a metaverzumba, és leszerződtette az FN Meka nevű virtuális rappert, már vissza is táncoltak, mert az interneten óriási felháborodást váltott ki a megállapodás. FN Meka a kritikusai szerint nem más, mint a fekete kultúrát és a hip-hopot kifigurázó sztereotípiák bizarr egyvelege, a Capitol Records pedig keddi közleménye alapján úgy érezte, hogy ebben tényleg igazuk is van – írja a Rolling Stone.

FN Mekáról nagy vonalakban annyit érdemes tudni, hogy Anthony Martini és Brandon Le, a Factory New nevű virtuális lemezkiadó társalapítói alkották meg, a szövegeit pedig egy mesterséges intelligencia írja „a közösségi médiából és videójátékokból felállított adathalmaz alapján”, a készítői pedig állításuk szerint arra törekszenek, hogy a jövőben száz százalékban mesterséges intelligencia hozza létre a zenéjét. Beleértve ebbe magát a rappelést is, amit az első pár számánál még egy valódi fekete rapper, Kyle the Hooligan csinált, de később szintetizálták a hangját, és most már közvetlenül nincs benne a projektben. FN Meka egy korábbi „interjú” alapján önmagát robotnak nevezi, és ugyanitt azt is egyértelművé tette, hogy szerinte a TikTok a jövő. Ez nem is meglepő, mert állatira népszerű a platformon, több mint 10 millió követője van,

amit a rappelés mellett annak is köszönhet, hogy az alkotói rendszeresen idétlen videókat töltenek fel a virtuális rapper főszereplésével, ahol a leginkább Apex Legends karakternek kinéző FN Meka kevert valóságos megoldásokkal csinál dolgokat.

A virtuális zenészek koncepciója egyáltalán nem akkora újdonság, mint ahogy azt Martini megpróbálta beállítani – elég csak a Gorillazra vagy Hatsune Mikura gondolni –, FN Meka maximum annyiban mutat újat, hogy amolyan virtuális influenszerként is működik a „zenélés” mellett. Önmagában ezzel tehát nem biztos, hogy globális figyelemre tett volna szert, hiába a tiktokos hírnév, amikor azonban a Capitol Records leszerződtette, eléggé felerősödtek a kritikus hangok vele kapcsolatban. Elsősorban azért, mert a számaiban gyakran használ rasszista kifejezéseket, miközben az alkotói nem feketék. Az sem segített, hogy a lemezkiadó a streamingplatformokról időközben eltávolított, Florida Water című szám debütálásával jelentette be a megállapodást, amit FN Meka azzal a Gunnával közösen csinált, aki Young Thuggal és egy csomó más rapperrel együtt éppen börtönben ül szervezett bűnözéssel kapcsolatos vádak miatt.

És az olyan már-már parodisztikus karikatúrába hajló posztok is visszásnak tűnnek, mint amikor FN Meka kiírta Twitterre, hogy „bárcsak tudnám, hogy ki volt az apám”. A napokban egy diss track (magyarra nehezen lefordítható kifejezés, egymással szópárbajozó rapperek szoktak ezekkel odaszúrni a másiknak) is született FN Meka ellen. Itt az is felmerült, hogy ha Siri és Alexa nem mondja azt, hogy nigga, akkor FN Meka miért igen, amikor nem egy fekete rapper, hanem egy rakás 1-es meg 0-s. Az egész igazából elég röhejes, de azt jól illusztrálja, hogy FN Meka tényleg olyan, mint a fekete rapperek furcsa karikatúrája, még ha nem is ez volt vele a cél.

A Capitol Musicot kedden az Industry Blackout nevű, a 2020-as amerikai zavargások után létrejött, feketék mellett kiálló online koalíció is felszólította, hogy szakítsák meg a kapcsolatot FN Mekával, töröljék a hozzá köthető tartalmakat, a rá költendő összegből pedig inkább támogassanak fekete zenészeket. A lemezkiadó aztán néhány órával később bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszüntették az együttműködést az FN Meka-projekttel. A Rolling Stone-nak is elküldött közleményben bocsánatot kértek a fekete közösségtől, amiért nem jártak utána eléggé a virtuális rappernek, és köszönetet mondtak azoknak, akik az elmúlt napokban konstruktív meglátásokkal segítették őket abban, hogy meghozzák ezt a döntést.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!