Dalszöveg lopásával vádolják Johnny Deppet

2022. augusztus 5. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Plágiummal, lopással vádolják Johnny Deppet és Jeff Becket, mert 18 című új lemezükre több sort szó szerint átvettek jelölés nélkül egy egykori börtöntölteléktől, Slim Wilsontól.

Slim Wilson csaló és strici is volt, de ennél súlyosabb ügyekbe is beleártotta magát, gyilkosságért és fegyveres rablásért ült börtönben. Itt írta verseit és az elbeszélő fekete népköltészet komikus formájába, a toastba tartozó műveit. Wilson sorait az 1964-ben a Missouri Állami Börtönbe látogató folklorista, Bruce Jackson jegyezte le, majd 1974-ben mindez könyvben is megjelent, sőt egy évvel később Wilson saját előadásában lemezen is kijöttek a versei és dalai.

Az egyik szövege, a Hobo Ben toastja pedig most Depp albumára is felkerült, igaz, jelölés nélkül, mutatta ki a Rolling Stone.

A lap megszólította Jacksont is, aki azt mondta, hogy Depp és Beck Sad Motherfuckin’ Parade című dala szinte egy az egyben Wilson szövegének másolata.

„Csak két sort találtam az egész műben, amellyel Depp és Beck járult hozzá. Minden más Slim műve, ahogy a könyvemben is szerepelt. Még soha nem találkoztam ilyesmivel. Ötven éve publikálok különböző dolgokat, de ez az első alkalom, hogy valaki csak úgy elrabolt valamit, és ráírta a saját nevét” – mondta a folklorista.

A Hobo Ben szájhagyományok útján is terjedhetett, ezért is nehéz pontosan megállapítani a szerzőséget, de Jackson fia, Michael Lee Jackson azt állítja, hogy elképzelhetetlennek tartja azt, hogy Deppék ne találkoztak volna az apja által lejegyzett szövegekkel. Enélkül szerinte nem tudták volna megalkotni azt a dalszöveget.

Kevin J Greene ügyvéd a Rolling Stone-nak azt mondta, hogy Wilson szövegátiratainak szerzői jogával Jackson rendelkezik, ezért akár pert is indíthatnának.

A lopás vádjára Depp és Beck egyelőre nem reagált.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!