Telex Neked #72: Orbán kinyitotta a száját, rögtön felfordult az ország

2022. július 29. – 04:58

Telex Neked #72: Orbán kinyitotta a száját, rögtön felfordult az ország

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a július 21. és július 27. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Helló, drága Olvasó, én Hanula Zsolt vagyok, a mai Telex Neked hírlevél rezidens DJ-je, már ha ennek így van bármi értelme. A Telexben amúgy elég sok mindent csinálok, az elmúlt héten például voltam napi felelős szerkesztő, címlapos, rovatszerkesztő, daráltam a híreket a newsroomban, írtam Észkombájn-cikket és Lájkbajnokságot, sőt, farigcsáltam animált grafikont is egy még meg nem jelent netflixes cikkhez.

Eközben néha így éreztem magam:


De térjünk is rá a hét fontos eseményeinek összefoglalására!

1. Orbán kinyitotta a száját

A katatörvény meg a rezsinövelés eléggé felpaprikázta a kedélyeket mostanában, és nagy kérdés volt, hogy a kormány mit reagál, belemegy-e valamilyen kompromisszumba, vagy nekiáll elterelni a témát. Utóbbi jött be: Orbán Tusványoson (ahol egyébként nagy erőkkel kinn volt a Telex is) olyan beszédet mondott, hogy a fal adta a másikat. Volt, aki Európa megmentésének kiáltványaként értelmezte, más meg úgy, hogy az egyik felét Putyintól, a másikat meg Hitlertől kölcsönözte a miniszterelnök. Szóval jó nagy vihar lett belőle, de nem csak azok akadtak ki, akik mindig ki szoktak akadni; ezúttal a legendásan összetartó fideszes közösségen belül is voltak felháborodott hangok, Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán egyik legrégebbi tanácsadója például felmondott, és a sajtón keresztüli oda-vissza mondogatásba bonyolódott Orbánnal. Ilyesmi azért elég rég történt már a hazai közéletben.

2. Eközben Budapest utcáin

Volt Pride felvonulás, rekordsok résztvevővel, rekordhőségben; és voltak tüntetések, hídlezárás, vonulás a Parlamenthez, afterpartival az Oktogonnál. Nem úgy tűnik tehát, hogy Orbánnak sikerült lecsillapítani a kedélyeket, inkább csak olajat öntött a tűzre. Tegyük hozzá gyorsan: az elmúlt 12 éve igazából arról szólt, hogy a kedélyek lecsillapítása helyett olajat önt a tűzre, és a végén valahogy mindig jól jön ki belőle.

3. Eközben Ukrajnában

Továbbra is dúl a háború, bármennyire is belefásul az ember ebbe hírfogyasztóként, mindennap emberek halnak meg totál értelmetlenül. Ha már csak háttérzajként jutnak el hozzád a háborús hírek, gyorsan összefoglalom, hogy áll a konfliktus: készülődik a nagy ukrán ellentámadás, Putyin a gázzal zsarolja a nyugati világot, és talán újra tud indulni az ukrán gabonaexport, ami jó hír, mert ez nagyban enyhítheti a globális élelmiszerválságot (és rossz hír, hogy ettől még néha rakétázzák az oroszok az odesszai kikötőt).

4. Eközben a felsőoktatásban

Kijöttek az idei felvételi ponthatárok, és kiderült, hogy közel 74 ezren folytatják az életüket szeptembertől valamelyik hazai egyetemen. A sláger a nemzetközi gazdálkodás, a nemzetközi tanulmányok és a jog, ezekre a szakokra voltak a legmagasabbak a ponthatárok. Eközben aggasztóan kevesen jelentkeznek tanárképzésre, és akadt olyan egyetem is, ahová a Felvi.hu-n keresztül idén mindössze egy ember jelentkezett. Őt se vették fel.

5. Eközben úgy általában a Telexen

Az abortusz rettenetesen nehéz téma, szinte lehetetlen úgy beszélni vagy írni róla, hogy az ember nem kezd el általánosítani, nem viszik el az érzelmei a felháborodás vagy a sajnálat irányába. Ezt a cikkünket éppen azért szerettem, mert elkerüli ezeket a csapdákat, sokféle ember sokféle történetén keresztül mutatja be, mennyire kemény és mennyire nem fekete-fehér helyzet ez.

Ez a cikk pedig a szenzoros gyerekekről szól, akiket sokszor egyszerűen neveletlennek, hisztisnek vagy akár autistának gondol a környezetük. Fontos téma, ha csak egy gyerek életét könnyítettük meg azzal, hogy a szülei ezt elolvasva fordulnak szakemberhez, már megérte.

6. És ha már a személyes kedvenceimnél tartunk a hétről:

  • A kormánybarát médiabirodalom átalakulása nagyon izgalmas sztori, és a következő évek kommunikációs hadszínterét alapban határozza majd meg, ami most történik.
  • Jön vissza a Covid, egyre több a fertőzött, bár szerencsére a súlyos esetek és a halottak száma elég alacsony. Na és most mi lesz? Ezt járja körbe ez a cikk.
  • Meglepetésszerű clickbait-híradó, egyenesen Tusványosról, élő medvével. Komolyan.

7. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke

A Megmondta az egyetlen női főispán, hogy kell őt nevezni című anyagunk volt

8. A hét képe

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Egy hét alatt hat folyónkon is rekordalacsony vízállást mértek. A Hármas-Körös a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál július 24-én -201 centiméteres rekordalacsony vízállást mutatott. A folyók mellett a magyarországi tavakon is meglátszik a szárazság hatása, a Velencei-tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb, 63 cm-es vízállástól.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!