Lehullott a lepel a Tűnj el és a Mi rendezőjének új filmjéről

2022. június 10. – 04:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jordan Peele rendezéseiben sokszor az az izgalmas, amikor megtudjuk, mire megy ki a játék. A Tűnj el Oscar-díjat érő forgatókönyve sem azonnal mondta el, hogy mire megy ki a látogatás a kedves, liberális családnál, a Mi sötét ikreiről sem lehetett tudni, hogy honnan is jönnek (sőt, ezt utóbbit még most sem igazán), és a Nem – angolul a Nope címet kapó – filmjéről is lehet, hogy jobb lett volna nem tudni, miről is szól, még mielőtt beülünk rá a moziba.

A film legújabb előzetese viszont nem rejti véka alá azt az ötletet, amit az író-rendező Peele csak úgy lebegtetett meg pár hónappal ezelőtt, hogy „léteznek-e rossz csodák”. Hát, ha az ufólátogatásokat annak vesszük, akkor igen, mert az alkotás egy repülő csészealjról és az általa okozott mizériáról szól.

Daniel Kaluuya és Keke Palmer alakítják a főszereplőket, a Hayward testvéreket, akik egy ranchot vezetnek Hollywoodban. Kaluuya karaktere aztán meglát valamit egy nap az égen, és nem a rettegés az első gondolata, hanem az, hogy valahogy pénzt lehetne abból csiholni, hogy elkészítik az első rendes mozgóképet a repülő tárgyról.

A filmkészítés a vérükben van, mert az alaphelyzet szerint a Haywardok annak a lovasnak a leszármazottai, aki Eadweard Muybridge legendás felvételén szerepel – Muybridge pedig gyakorlatilag megteremtette a mozgóképet a lovakról és a lovaglásról készült tanulmányfotóival. Kaluuya és Palmer mellett szerepel a filmben Steven Yeun (Minari) mint cowboyruhás prédikátor.

Peele a filmet 65mmes celluloidra és IMAX-ra forgatta. Magyarországon is be fogják mutatni, de csak később: az észak-amerikai premierje július 22-én, a magyar bemutató augusztus 18-án lesz.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!