Toronymagasan a Netflix a legnépszerűbb streamingszolgáltató itthon

2022. június 9. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Netflix a legismertebb streamingszolgáltató Magyarországon, utána kevéssel lemaradva az HBO Max, majd sokkal többel lemaradva az Apple TV+ és az Amazon Prime Video követi – derül ki a GKI Gazdaságkutató Csoporthoz tartozó GKID csütörtökön publikált kutatásából.

A jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek átlagosan havi 4500 forintot költenek mozgóképes streamingre, és egy, legfeljebb két szolgáltatóra fizetnek elő. Minden ötödik felhasználó mással is megosztja az előfizetését.

A felmérés eredményei szerint 2022-ben már a felnőtt magyar internetezők 39%-a rendelkezik előfizetéssel vagy hozzáféréssel legalább egy streamingszolgáltatóhoz.

Ez több mint 2 millió fős aktív felhasználói bázist jelent, ami a GKID egy évvel ezelőtti méréséhez képest jelentős, 56%-os bővülés.

A magyar felhozatalban továbbra is a Netflix a legismertebb (87% előfizetés az összes streaming-előfizető körében), a becsült előfizetői bázisa 1,78 millió fő lehet a GKID mérése szerint. A Netflix nem tesz közzé országos, csak nagyobb területekre lebontott adatokat, így annyit lehet tudni, hogy 73 milliót meghaladó előfizetője van Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen. A globális előfizetők száma 221 millió fölött volt 2022 első negyedévében. Magyarországon a streaming-előfizetők 58 százaléka nyilatkozta, hogy ez a kedvenc szolgáltatója.

Becsült adatok szerint itthon 1,25 millió felhasználója van az HBO Maxnak, az HBO Go helyett indult szolgáltatónak. A GKID jelentése szerint a szolgáltató 61 százalékos piaci részesedést tudhat magának. Globálisan az HBO Max 76,8 millió előfizetővel számol, ebbe az adatba a streaming- és a kábeles HBO-előfizetők is tartoznak.

A Netflix és az HBO Max után, ahogy a jelentés fogalmaz, egy „légüres tér” következik, az Apple és az Amazon streamingszolgáltatójának is becsült adatok szerint nagyjából tizedannyi előfizetője van, mint a piacvezetőnek, az előbbinek 123 ezer, az utóbbinak 91 ezer.

A felhasználók többek között a reklámmentesség miatt is fizetnek elő ezekre a szolgáltatásokra, de a megkérdezettek 43 százaléka lemondaná az előfizetést, ha egyszer arra kerülne a sor, hogy a szokásos havidíj mellett reklámok is megszakítanák a műsort.

A felmérés apropója a Disney+ június 14-i indulása. A megkérdezettek 47 százaléka hallott a nemsokára érkező új szolgáltatóról, a GKID olyan 180 ezerre becsüli az induló előfizetői bázist, amivel Magyarországon a harmadik helyre érkezhet be népszerűségben, az HBO Max és az Apple TV+ közé.

Az adatok lakossági kutatásból származnak, egy 2200 fős mintavételből, amit 2022. júniusban mértek, az aktív internetező felnőtt lakosságra reprezentatív nem, kor és lakóhely típusa szerint.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!