Orosz és ukrán fellépők egyaránt érkeznek az idei Szigetre

2022. május 6. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Szigetet két év szünet után 2022. augusztus 10. és 15. között rendezik meg Budapesten. Nemcsak a jegyárak, hanem a fesztivál felépítése, elrendezése is megváltozik idén nyáron. Az alapüzenet azonban továbbra is ugyanaz: a szabadság és a béke szigete szeretnének lenni, ahogy 2019-ben és előtte is.

„Megszenvedtük ezt a két évet, az egész zeneiparral együtt”

– kezdte Kádár Tamás a fesztivál főszervezője a Sziget idei terveiről tartott sajtótájékoztatón. A két év szünet azonban nem telt eseménytelenül, több dolgot is átszerveznek, hogy jobbá tegyék az idei eseményt. A korábbiaktól eltérően a fesztivál hatnapos lesz, a főszervező elmondta, hogy terveik szerint örökre búcsút intenek a nulladik és mínusz egyedik napoknak. Ennek elsődleges oka, hogy a III. kerületben és a környéken élőknek is kedveznek, emellett „kockázatvállalás terén” is próbálnak idén óvatosabbak lenni. Kádár Tamás kiemelte, hogy így hat teljes értékű napból fog állni a Sziget.

A kialakult orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban a fesztivál főszervezője elmondta, hogy

„nincs kulturális embargó”.

Kiemelte, hogy az oroszok és az ukránok is jelen lesznek az eseményen, senkit nem zárnak ki. Lesznek orosz és ukrán fellépők is, nekik legfeljebb az idejutásuk okozhat problémát. Elhangzott, hogy a Sziget továbbra is a béke mellett áll ki, és elítéli az orosz agressziót. Igyekeznek minél több, ukránok melletti segítő akciót szervezni és felhívni a figyelmet arra, hogy mi zajlik a szomszédban. Abban pedig az összes szervező bízik, hogy a fesztiválon belül két ország közti konfliktus nem alakul ki, szerintük alapvetően a fesztivál hangulata és szabadsága ezt gyakorlatilag kizárja. „2019-ben unatkoztak a biztonsági örök.” Bíznak benne, hogy ez most sem lesz másképp

Újdonság, hogy a fesztiválra való beengedés (jegyellenőrzés és biztonsági ellenőrzés) a szigeten belülre kerül. Ezzel a lépéssel a fesztivál környezetének forgalmát próbálják tehermentesíteni, emellett a K-hídon is sokkal könnyebben tud majd mozogni az érkező tömeg.

Ami a rutinos Sziget-látogatóknak szintén újdonság lesz, hogy a helyszínek jelentős része új helyre költözik. Ennek egyszerű oka az, hogy az Óbudai-sziget budai oldala – nagyjából a galériaerdő menti rész – természetvédelmi terület lett, így a korábbiaktól eltérően idáig nem nyúlik majd el a fesztivál, ez a rész el lesz kerítve. Mivel a terület valamelyest csökkent, így egyes helyszínek is odébb kerültek. A fesztivál ezentúl idén külön odafigyel a környezetvédelemre: hosszú távú projektbe fognak, és szén-dioxid-kompenzációs erdőültetésébe kezdenek a szigeten, méghozzá úgy, hogy a látogatók a jegyük mellé vehetnek egy fát is. A korábban bevezetett repoharak mellett az étkezés terén is igyekeznek majd egyre kevesebb szemetet termelni, száműzik a műanyagot, helyette alternatív megoldásokra helyezik a hangsúlyt.

A rendezvény helyszínével, az Óbudai-szigettel kapcsolatban fontos, hogy a főváros és a szervezők hosszú távú szerződést kötöttek. Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, hogy októberben 5+5 éves szerződést kötött egymással Budapest és a Sziget, így a korábbi szerződés lejárta után most hosszú távon is biztosított a fesztivál helyszíne. Ezen túlmenően a főváros létrehozza a Budapest Card Sziget Edition nevű kártyát, aminek megvásárlásával az idelátogatók a tömegközlekedés ingyenessége mellett rengeteg szolgáltatáshoz juthatnak majd hozzá kedvezményesen. Ezzel is próbálják segíteni az elmúlt két évben hatalmas veszteséget elszenvedő budapesti turisztikai szektort.

A fellépőkkel kapcsolatban már rengeteg információ látott napvilágot korábban. A fesztivál egyik húzóneve a tavalyi MTV VMA-n az Év Előadója és a Legjobb Popvideó díjat elnyerő, Grammy-díjas Justin Bieber, de ott van a headlinerek közt Calvin Harris is. Azt már korábban bejelentették, hogy augusztus 10-én Dua Lipa, 11-én a Kings Of Leon, 15-én az Arctic Monkeys lép fel a Nagyszínpadon, a kora esti sávokban pedig a kétszeres Brit Awards-díjas Lewis Capaldi, a francia sanzon világát az elektro, a hiphop és a világzene elemeivel keverő belga Stromae, valamint az új albummal jelentkező Bastille is ott lesz. Rengeteg magyar előadó is fellép a fesztiválon, tőlük a szervezők azt kérték, hogy készüljenek valami olyan műsorral, amit korábban, más koncerteken nem láthattak a nézők, így a hazai előadók is egészen egyedi élményt tudnak majd nyújtani a fesztiválozóknak. Az eddig bejelentett fellépők listája részletesen a fesztivál honlapján böngészhető.

A fesztiválon a korábban több politikai konfliktust is kiváltó LMBTQ-helyszín, a Magic Mirror idén is ott lesz, ráadásul idén ünnepli a huszadik születésnapját. A helyszínváltozások mellett több helyszín is új külsőt kap, köztük a Colosseum, ahol a jövőben is az elektromos zenére helyezik a hangsúlyt. A fesztivál második legnagyobb színpada – a korábbi A38 színpad – új nevet kap, a „Freedom”, vagyis szabadság nevet viseli a jövőben.

A Sziget továbbra sem sorolható az olcsó fesztiválok közé: a jelenlegi legfrissebb adatok szerint egy 6 napos bérlet 120 ezer forintba kerül, a háromnapos bérlet 85 ezer forint, a napijegy pedig 28 ezer forint. A napijegyek ára azonban folyton változik, attól függően, hogy mennyi jegy kelt el. Az idei évtől bárki lehet VIP – de természetesen csak azok, akik ezt megtudják fizetni. A Szigeten a VIP-részlegre eddig csak meghívásos alapon lehetett bejutni, az idei évtől viszont bárki vehet VIP-jegyet, ami mind a négy ilyen szektorba megnyitja a belépést a látogatók előtt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!