Először főz magyar szakács az Oscar-vacsorára, csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta is lesz a menün

2022. március 26. – 11:09

Először főz magyar szakács az Oscar-vacsorára, csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta is lesz a menün
Az Eszterházy-torta, a somlói galuska és a vadas

Másolás

Vágólapra másolva

Március 27-én, vasárnap – magyar idő szerint már március 28-án, hétfő hajnalban – jön az idei Oscar-díjató, a gálaünnepség után pedig szokásos nagy parti lesz majd Hollywood legnagyobb csillagainak.

A gálavacsorán pedig magyar fogások is az asztalra kerülnek, ezeket ráadásul magyar szakács, Szántó István, a budapesti Spago vezető séfje készíti majd el. A vacsora menüjén a csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is helyet kapott, persze némi csavarral. Szántó annak köszönhetően dolgozhat az Oscar-vacsorán, hogy az osztrák származású séf, Wolfgang Puck, a Spago nemzetközi étteremlánc tulajdonosa 1995 óta felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amelyet a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek.

„Olyan ételekben gondolkodtam, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai” – mondta a kiválasztott ételekről. „Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges” – tette hozzá.

Szántó azt is elárulta, hogy mivel tette különlegessé a hagyományos magyar fogásokat a helyi, híres Santa Monica-i piacról beszerzett alapanyagokkal – természetesen a fűszpaprikát Magyarországról vitték azért. Így néznek majd ki a fogások:

  • Vadas: Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
  • Csirkepaprikás „Hortobágyi” módra: A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá.
  • Somlói galuska: Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják.
  • Eszterházy-torta: Hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.
Szántó István (b2) és Wolfgang Puck (k) a konyhában
Szántó István (b2) és Wolfgang Puck (k) a konyhában

A menüsorban továbbra is helyet kap a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. A fogadás teljes menüsorához többek között 1080 db tojást, 136 kg füstölt lazacot, 182 kg jidori csirkét, 7 kg kaviárt, 3 kg szarvasgombát, 100 db homárt, 46 kg darált marhahúst, 55 kg Ahi tonhalat, 23 kg mozzarellát, 14 kg parmezánt, 1600 db házi készítésű mini briós zsemlét és 2600 db szezámos miso tölcsért használnak fel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!