A tanárnő, akinek sosem volt orgazmusa

2022. február 14. – 13:22

A tanárnő, akinek sosem volt orgazmusa
Daryl McCormack és Emma Thompson – Fotó: Nick Wall

Másolás

Vágólapra másolva

A Good Luck To You, Leo Grande (magyarul: Sok szerencsét, Leo Grande) úgy kezdődik, mint egy életbiztosítás-reklám. Egyrészt ott van egy mosolygós, jóvágású srác (Daryl McCormack), aki London utcáin, szinte táncolva kapja be a rágóját, egyszerű, de elegáns ruhájával és ingázóhátizsákjával pont olyan fiatalember benyomását kelti, aki állásinterjúra megy. De az útja végén nem egy interjú várja, hanem egy kuncsaft, a középkorú Nancy (Emma Thompson), aki idegesen téblábol a hotelszobájában.

Nancy ugyanis először csinálja ezt, és ahogy elkezd beszélgetni az egyértelműen álnevet használó Leo Grandéval, megnyílik neki. Nancy egy középiskolai tanár. Pár éve halt meg a férje, aki az egyetlen férfi volt az életében. És Nancynek sosem volt orgazmusa. Leo türelmesen meghallgatja, dicséri, bókol neki, hiszen ez a szakmája. Ő csak a társaságát adta el a nőnek, hogy szex lesz-e, az csak és kizárólag kettőjükön múlik. Nancy pedig szeretné is és nem is, kíváncsi, de feszélyezi is a helyzet, és ahogy megpróbálja beszélgetésekkel és kérdésekkel leplezni a zavarát, úgy tudunk meg egyre többet róla és a világnézetéről. És úgy ad ki többet magából Leo Grande is.

Az elég banális nyitány után viszont a Sok szerencsét, Leo Grande egyre érdekesebb kanyarokat vesz, bár a kinézete nem lesz sokkal izgalmasabb. Kivételesen nem is ez a lényeg, hanem a tartalma. A Katy Brand brit komikus szövegéből készült, gyakorlatilag kétszemélyes kamarasztori ugyanis kétfrontos támadást indít a rossz berögződések és az előítéletek ellen: egyrészt a szexmunkát próbálja meg valahogy racionális szűrőn keresztül megmagyarázni, másrészt pedig azt mutatja meg, milyen az, ha egy ötven feletti nő annyi idő után szeretne végre elégedett és boldog lenni a testével.

Emma Thompson (aki a valóságban majdnem tíz évvel idősebb a szerepénél) a tökéletes választás a saját feszengésével hadilábon álló tanárra, aki zavarában úgy tud habogni és gesztikulálni, mint Hugh Grant fénykorában. Nancy nem egy egydimenziós karakter, hanem olyasvalaki, aki próbál annak tűnni, de kimászik belőle a kíváncsiság és az előítéletek miatti idegeskedés. Aztán ahogy folytatódnak a találkozások Leo Grandéval, úgy lesz egyre bátrabb és egyre rámenősebb.

A film legjobb poénja az, hogy rendes, felkészült tanárként a második alkalomra már egy konkrét szexpozíció-listával érkezik, amin szeretne végigmenni, mert ő az a típusú ember, aki elérhető célokat határoz meg magának. Elmaradnak a habogások, de felszínre jönnek rossz döntések, elhamarkodott mondatok.

Először nehéz eldönteni, hogy egy Emma Thompson-kaliberű nagyágyú mellé alkalmas-e partnernek az ír Daryl McCormack, akinek ez az első komolyabb szerepe. McCormack elsőre felszínesnek, átlátszónak és megjátszósnak tűnik, ami pontosan a cél, hiszen eszkortként alkalmazkodnia kell a felmerülő igényekhez, és amíg azokat nem tudja kitapintani, maximum közhelyekből tud építkezni.

Leo Grande egy tükör, ami visszaveri azt, amit hallani akarnak. Csak szegény Nancy sem tudja mindig, hogy mit akar hallani, úgyhogy a férfinek pecáznia kell a dolgokat, amikbe belekapaszkodhat, hogy a saját kis műsorát végigvigye. Kell egy kis idő, de kiderül, hogy a vaskos ír akcentussal beszélő, ír anyától és afrikai–amerikai apától származó McCormack szintén jó választás volt. És ha a Star Wars-univerzumba nem is került bele, a filmes jövője még lehet fényes.

A Sok szerencsét, Leo Grande úgy lesz egyre jobb, ahogy halad előre az időben, levetkőzi azt a bohókásságot, ami a kabarétréfás első harmadára jellemző, és elkezd egyre mélyebben belemenni abba, hogy mi motiválja a szereplőit. Nancy középiskolai tanárként egyáltalán nem az a feddhetetlen ember, akinek gondolja magát, Leo pedig nem az a makulátlan férfiisten, akinek gyakorlatilag minden pillanatban tűnik.

Harmadik szereplő csak az utolsó utáni pillanatokban lép be a filmbe, addig meg kell elégedni McCormack és Thompson kettősével, és hát mivel a cselekmény szinte végig egy szállodai szobában játszódik, azért egy idő után beüthet a karanténláz, és bármit megtennénk, hogy visszatérjünk arra az utcára, ahol Leo Grande parádézott mosolyogva a film elején. Aztán amikor tényleg elhagyjuk, miután vége lett a Sok szerencsét, Leo Grandénak, elégedettek lehetünk az ott töltött idővel.

A Good Luck To You, Leo Grande premierje az idei, virtuális Sundance-en volt. Mi a filmet a berlini filmfesztiválon láttuk. Elvileg a Hulu vásárolta meg forgalmazásra, de hogy mikor és hogyan lehet majd látni Magyarországon, azt nem tudni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!