Ha más nem is, az biztos, hogy nagyon látványos lesz a Mátrix 4

2021. szeptember 9. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alighanem sokan emlékeznek még a whatisthematrix.com nevű, az első Mátrix-filmhez készült weboldalra, ahol annak idején kódokkal elérhető rejtett oldalakat, játékokat és képregényeket is lehetett találni. Az 1999-ben létrehozott oldalt 2009-ben lőtték le, kedden viszont a Warner Bros feltámasztotta, méghozzá nem is akárhogyan, itt tették ugyanis közzé az idén érkező Mátrix 4 (The Matrix Resurrections) első teaserét – illetve teasereit, ha pontosak akarunk lenni.

Ezekkel önmagában is érdemes foglalkozni – a honlapon ugyanis választani kellett a piros és a kék pirula közül, és ennek, meg egy sor más dolognak a függvényében változott, hogy mit látunk, erről kicsit bővebben itt –, de most már ennél érdekesebb tartalmat is lehet találni az oldalon, kijött ugyanis a film első előzetese melyben többek közt Neo (Keanu Reeves) és Trinity (Carrie-Anne Moss) is bemutatkoztak, és az is kiderült, hogy látványosnak legalább biztosan látványos lesz az új rész.

Az előzetes elején Keanu Reeves éppen egy pszichológusnak (Neil Patrick Harris) mesél arról, hogy túlságosan valódi álmai vannak, aztán megkérdezi, hogy megőrült-e, és bár a szakember rögtön azzal válaszol, hogy ezt a kifejezést nála nem használják, az ezt követő képsorok alapján talán ki lehetne jelenteni, hogy Reeves-nek azért vannak problémái. Persze ez a Mátrix, úgyhogy több mint valószínű, hogy valójában nincsenek, csak a Mátrixban akarják tartani, az pedig, hogy ennek látszólag nincs tudatában, minimum jelzésértékűnek tűnik. Csakúgy, mint az, hogy amikor találkozik Carrie-Anne Moss karakterével, nem ismerik meg egymást, szóval egyáltalán nem biztos, hogy Neo és Trinity úgy térnek vissza, ahogy az ember elsőre gondolná.

Neót ezúttal egy Morpheusra erősen hasonlító új karakter (Yahya Abdul-Mateen II) akarja ráébreszteni a valóságra, ami önmagában is az első Mátrixot idézné, de hogy még erősebb legyen a párhuzam, a két karakter egy ponton egy dojóban csap össze egymással. Az előzetesben ráadásul egy rakás utalás is van az eredeti trilógiára, a lövedékeket a levegőben megállító Neótól kezdve egészen a konkrét jelenetekig, amik felvillannak néhány másodpercre.

Fotó: Warner Bros
Fotó: Warner Bros

Ahogy azt a Collider kiemelte, az eredeti filmekben többször említették a Mátrix korábbi iterációit, a látottak alapján pedig simán lehet, hogy ezúttal egy újabb verzióról van szó. Az eredeti filmekhez hasonlóan itt is erős a párhuzam Lewis Carroll Alice-sztorijaival, és az előzetes zenéje – a White Rabbit a Jefferson Airplane-től –, meg egy nyulas tetoválás is ráerősít erre a vonalra. Ez persze azt is jelenti, hogy bár spekulálni lehet a sztoriról, az igazság valószínűleg csak akkor fog majd kiderülni, ha megnézzük a filmet. Ami viszont biztos, hogy az egész marha látványos lesz, tele akcióval és nyaktörő mozdulatokkal.

A filmet Lana Wachowski rendezi – az eredeti trilógián vele közösen dolgozó testvére, Lilly Wachowski nélkül, aki a nemváltása és a szülei halála után nem érezte magában az erőt a filmhez –, Carrie-Anne Moss és Keanu Reeves mellett pedig más visszatérők is akadnak. Jada Pinkett Smith ismét Niobe szerepében lesz látható, megint Lambert Wilson lesz a Merovingi, Johnson ügynököt pedig Daniel Bernhardt játssza. Rajtuk kívül pedig olyan színészek lesznek még a filmben, mint Neil Patrick Harris (Így jártam anyátokkal, Holtodiglan), Jessica Henwick (Trónok harca) vagy Jonathan Groff (Mindhunter).

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!