Návai Anikó a Scarlett Johansson-ügyről: Miért kellene másképp csinálnom bármit?

2021. július 29. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint az csütörtökön kiderült, a Nők Lapja július 7-én közölt, Scarlett Johansson-interjúját úgy készítette a külföldön élő Návai Anikó, hogy valójában csak összelopkodta és összeollózta a válaszokat más interjúkból, azokat nem neki mondta Johansson. Mint azt a színésznő sajtósa megerősítette, Návai interjúkérelmeit egytől egyig elutasították. A Nők Lapját kiadó Central Médiacsoport ekkor azt írta a Telexnek, ők is meglepődtek, hogy a valódiként eladott interjú nem is az, nem tartanak többet igényt Návai munkáira.

Návai a 168 Órának azt mesélte az esetről, hogy miután a a Nők lapja érdeklődött egy Scarlett-interjú iránt, megpróbálta elérni a színésznőt, de valóban rendre elutasították. Kifejtette, mindez azért történt, mert az egész „egy hónapok óta tartó kampány része” a Hollywood Foreign Press Association ellen, melynek Návai a tagja, s melyet hónapok óta kritizálnak. A szervezetet egyébként úgy 20 évente mindig megtalálja a botrány. A botrány viszont mindig ugyanaz: a tagok általában korruptak, lefizethetőek, különböző juttatásokkal, luxusajándékokkal, vagy egyszerűen híres emberek közelségével el lehet érni náluk, hogy egy bizonyos stúdió filmjére vagy annak a filmnek a főszereplőjére szavazzanak, amikor a Golden Globeról döntenek.

A HFPA-t ért kritikák miatt számos színész elutasítja, hogy a szervezet munkatársainak interjút adjon vagy leüljön velük beszélni. Az elutasítások után Návai úgy döntött, hogy

„miután megvan már a Nők Lapja címlapfotója, muszáj, hogy megírjam ezt a sztorit. (…) Nem az volt a dolgom, hogy a Fekete Özvegyről beszélgessek, hanem hogy Scarlett Johanssonról írjak egy szerelmeslevelet, amiből kiderül, hogy 15 éves korától mostanáig hogyan lett érett nő, beérkezett színésznő, világsztár. Ez az interjú erről szól.”

Návai kifejtette azt is, hogy mivel a cikk címe „Budapesti emlékek” és a bevezetőben is leírta, hogy korábban hússzor találkoztak, ezért szerinte mindenki számára egyértelműnek kellett volna lennie, hogy az interjú nem friss.

„Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon.”

-fejtette ki Návai szakmai ars poeticáját. Ezt követően a 168 megkérdezte, ha újrakezdhetné, máshogy csinálná-e az interjút, mire Návai azt felelte,

„Miért kellene másképp csinálnom bármit?”

A lap megjegyezte azt is, hogy Johansson többször nyilatkozta a HFPA-val kapcsolatban, hogy sokszor kapott a szervezettől a szexuális visszaélés kategóriába beillő kérdést vagy megjegyzést, mire Návai azt felelte, Johansson mondott jót is már róluk, meg amúgy is

„Scarlett Johansson soha nem kapott Golden Globe-ot, talán ez is közrejátszik a dologban”

És hogy tudott-e az úgynevezett interjú óta beszélni Johanssonnal Návai? Hogy Návai Anikó szavait idézzük:

„Hogy beszéltem volna? Nem engedi a PR-osa. Pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog erre mondani Scarlett Johansson, ha majd megtudja, hogy az ő nevével játszanak.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!