Majdnem végleg elkallódott Rejtő Jenő második ismert dedikált kötete, pénteken árverezik

2021. június 3. – 18:42

frissítve

Majdnem végleg elkallódott Rejtő Jenő második ismert dedikált kötete, pénteken árverezik

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába írt rengeteg könyvet Rejtő Jenő, így is egy rendkívüli ritka P. Howard-kötetre lehet licitálni pénteken a Központi Antikváriumban.

Eddig ugyanis csak egyetlen Rejtő-könyv volt ismert, amelyet a szerző dedikált. Ez a Petőfi Irodalmi Múzeumban van. Most került elő a második.

A szerencse közbelép

A Piszkos Fred közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatára az Aurora könyvkadónál jelent meg, egy pengős sorozatban, Rejtő egyik szokásos alteregója, P. Howard művészneve alatt. A könyv átvészelte az elmúlt 80 évet, az már a szerencsén múlt, hogy még eljutott a Központi Antikvárium szakmai vezetője, Bálinger Béla elé: az ugyanis, aki több könyvvel együtt behozta, ezt pont kiejtette a ládából az úton, utólag jött vissza azzal, hogy van még egy ilyen is, hátha érdekes. Aki azt gondolná, hogy ilyen helyzetben pár száz forintra lefitymálva a könyvet az antikvárium veszi meg, téved: a könyv tulajdonosa továbbra is az, aki behozta, az árverésen elért leütési ár 80 százaléka őt illeti.

A Rejtő által dedikált P. Howard-könyv kikiáltási ára 800 ezer forint.

„Haumann Miki bátyámuramnak azon tiszteletteljes emlékeztetéssel, hogy elolvas. Híve, Rejtő Jenő”

– írta a könyvbe a szerző 1941. július 24-én, alig másfél évvel az előtt, hogy a 20. századi magyar szórakoztató irodalom – Rejtő Jenő irodalomtörténeti elismerése előtt: ponyvairodalom – legnagyobb alakja munkaszolgálatosként meghalt a Don-kanyarban.

„Hogy ki az a Haumann Miki, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, bár egyébként is vannak fehér foltok Rejtő Jenő életében” – mondta Bálinger, megjegyezve, hogy a szerinte túlzás nélkül világörökségnek tekinthető Rejtő-életút felderítése egyszemélyes kutatással zajlik, éles ellentétben azzal, amekkora nyomot hagyott a magyar irodalomban és köztudatban.

Az árverés másik különlegessége Thomas Mann József Egyiptomban című kötete első magyar kiadása – a tetralógiát József és testvérei címen később adták ki ꟷ, amelyet maga Thomas Mann dedikált Emery Revesnek. Ellentétben Rejtő Haumann Mikijével, Emery Reves nagyon is ismert: a Bácsföldváron Révész Imreként született író, irodalmár, könyvkiadó műgyűjtő – aki a dallasi művészeti múzeumra is jelentős gyűjteményt hagyott – 1930-tól, ekkor még Berlinben működő kiadójával aktívan fellépett a nácizmus terjedésével szemben, 1933 után ezt Franciaországból, majd az Egyesült Államokból tette. Szoros barátságban volt Winston Churchill-lel.

A Thomas Mann által neki dedikált kötet kikiáltási ára másfél millió forint.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!