Mire Vujity Tvrtko megírta, hogy a fia Guinness-rekorder, már meg is döntötték a csúcsát

2021. április 27. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vujity Tvrtko fia, Barnabás 39 óra 36 percet játszott a World of Warcrafttal (WoW), túlszárnyalva ezzel a korábbi Guinness-rekordot, de könnyen lehet, hogy nem ő lesz az új csúcstartó, mert vele nagyjából egy időben egy kanadai gamer is rekordkísérletet jelentett be, Mathieu Gamache 44 óra 44 percnyi játékidőt tolt le.

A most még érvényben lévő Guinness-rekordot World of Warcraft-ozásban az amerikai Ian Haimes tartja, aki 2017-ben 32 óra 36 percet játszott. Ezt az időt szárnyalták túl most ketten is. (Azt persze nem zárhatjuk ki, hogy ennél már korábban is jóval hosszabb maratonokat nyomtak le játékosok, csak éppen eszük ágában sem volt ezt rekordként hitelesíttetni.)

A Blikk azt írta, hogy az elmúlt csütörtök-pénteken Vujity-Zsolnay Barnabás a hawaii Honoluluban 39 óra 36 percig wowozott, miközben gyermekkórházak adománygyűjtését is népszerűsítette. Apja, a tévés műsorvezető már Guinness-rekorderként is ünnepli Barnabást Facebook-oldalán. Vujity Tvrtko azt írta, hogy fia több mint négy éve készült erre a kísérletre.

Vujity-Zsolnay azt mondta, a rekordkísérlet előtt egyeztetett a Guinness-rekord-bizottsággal, és az ő feltételeiknek megfelelően járt el. Kísérletét élőben, angolul közvetítette, négy kamera rögzítette, miközben végig ment az időmérő óra, és jegyzőkönyvet is vezettek az esemény során.

Vujity-Zsolnay szerint nagyjából két hét, mire a Guinness elküldi majd neki az igazolást. Ha meg is kapja, nem biztos, hogy sokáig mondhatja magát rekordernek, mert a kanadai Mathieu Gamache egy nap csúszással simán túlszárnyalta. A kanadai április 24-én kezdett játszani, majd 44 óra 44 perc 44 másodperc után hagyta abba. Ő is előre bejelentette, hogy hivatalos rekordjavításra készül, és Twitchen közvetítette is a kísérletet. Gamache be is kommentelte ezt a Guinness hivatalos oldalán a World of Warcraft kategóriánál.

Az ügyben írtunk a Guinness World Recordsnak, hogy mindkét pályázó hivatalos kísérletet tett-e, és ha igen, akkor mindketten megkapják-e a Guinness-rekordernek járó igazolást, vagy mivel közel egy időben történt a két kísérlet, csak a kanadait ismerik el majd csúcstartónak. Amint megérkezik a válaszuk, közzé is tesszük.

Egy kanadai gameroldalon azt írták, hogy Gamache 2020 decemberében határozta el, hogy megdönti a WoW-rekordot, könnyen túlszárnyalhatónak vélte a 32 óra 36 percet. Ezek után jelentkezett be ő is a Guinnessnél, majd három hónapnyi várakozás után közölték vele a szabályokat. A kanadai oldalon arról is írtak, hogy a játékos minden 60 percnyi tiszta játék után 10 perc szünetet kaphat, és Gamache összesen 3 óra 7 percet pihent. Azt is pontosan meghatározták, hogy mi számít játéknak, ha csak körbe-körbe mászkált egy karakterrel vagy egy helyben állt, azt nem tekintették annak.

Gamache eredetileg 34 órányi játékkal számolt, de a kísérlet közben értesültek arról, hogy más is próbálkozik a rekorddöntéssel. Úgy tudta, hogy a rivális 44 órát játszott, ezért ő 44:44:44-ig ment el. A Jeuxvideo azt viszont nem tisztázta, hogy Gamach Vujity-Zsolnayról szerzett-e tudomást, esetleg másról.

Guinness-rekordot egyébként nem feltétlenül nehéz felállítani, sokszor elég ehhez egy jó kategóriát találni vagy kitalálni. Már eddig is több mint 15 ezret tartanak számon, ezek között a különböző hagyományos sportágak rekordjait is megtaláltuk, de rengeteg mesterkélt csúcsot is, mint például a modellvasúttal üvegpoharakon lejátszott leghosszabb dallamét is. Mindig lehet újat hozni, csak néhány kritériumot kell teljesíteni. A rekordnak mérhetőnek, túlszárnyalhatónak, szabványosíthatónak kell lennie, nem szabad, hogy túl speciális legyen, és lényegesen el kell térnie a már bejegyzett rekordoktól.

Ha már itt tartunk, a World of Warcraft is egy alkategóriának tűnik, hiszen külön számontartják a leghosszabb ideig tartó számítógépes játékot is, ami bőven lekörözi a WoW-os rekordokat és kísérleteket. Az amerikai Carrie Swidecki a Just Dance 2015 nevű játékkal 138 óra 34 percet játszott folyamatosan a Guinness kritériumai szerint.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!