A Trónok harca alkotója mindent csinál, csak a könyveket nem tudja befejezni

2021. március 15. – 20:55

frissítve

A Trónok harca alkotója mindent csinál, csak a könyveket nem tudja befejezni
George RR Martin a Tolkien című film bemutatóján pózol rajongóival a Los Angeles-i Regency Village Theater-ben 2019-ben – Fotó: Amy Sussman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

10 éve jelent meg A sárkányok tánca, vagyis a Trónok harca tévésorozat alapjául szolgáló A tűz és jég dala-regénysorozat ötödik, egyben eddigi legutolsó felvonása. George R.R. Martin író a nyugdíjas éveire lett világsztár, de hiába ígérgeti, hogy hamarosan tényleg befejezi a regénysorozatot, a valóság az, hogy évek óta annyi mellékprojekten dolgozik, hogy egyre kisebb az esély, hogy Havas Jon és társai története méltó befejezést kapjon. Az egyedüli reményt a karantén jelenti.

A Trónok harca tévésorozatot valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni, az HBO szuperprodukcióját valószínűleg még évtizedekig a sorozatgyártás csúcsteljesítményeként fogják emlegetni. Még úgy is, hogy a sokak számára rettenetes utolsó évaddal annyira elrontottak mindent a készítők, hogy a rajongók érthető módon ismét a könyvek felé fordultak, és George R.R. Martintól várják azóta is a méltó befejezést. És nagyon úgy néz ki, hogy még fogják is egy darabig.

Az utolsó évadok színvonalesését mindenki azzal magyarázza, hogy a sorozat beérte a könyveket, ezért D.B. Weiss és David Benioff kénytelenek voltak maguk kitalálni az epikus fantasy lezárásának a történetét. Ez nem sikerült jól, olyannyira, hogy még maga Martin is azt kifogásolta, hogy a nyolcadik évad egyáltalán nem vette figyelembe az általa preferált befejezést. Még el is dicsekedett azzal, hogy bezzeg az utolsó két kötet, amellyel lezárja majd a történetet, körülbelül 3000 oldal kéziratból áll majd. Ehhez képest két évvel a sorozat fináléja után még mindig nincs megjelenési dátuma A tél szeleinek (Winds of Winter), már ha ez lesz a következő kötet magyar címe.

Hogy mindenki értse: a Trónok harca alapjuál szolgáló A tűz és jég dala-regénysorozatban eddig öt kötet jelent meg (Trónok harca 1996-ban, Királyok csatája 1998-ban, Kardok vihara 2000-ben, Sárkányok tánca 2005-ben, és a Varjak lakomája 2011-ben), Martin tervei szerint még két további kötettel lesz teljes a történet. Az egyiknek a Winds of Winter (tél szelei), a másiknak pedig a Dream of Spring (Tavasz álma) címeket adta.

De mivel már jó ideje várni kell a lezárásra, ezért az elmúlt években mém lett abból, hogy emberek kirívóan agresszív hangnemben követelik a 72 éves Martintól, hogy üljön le szépen a fenekére, és írja már azokat a könyveket, mert félő, hogy túl öreg már ahhoz, hogy ebben a munkatempóban befejezze a magnum opusát. Ez a kétségtelenül kicsit érzéketlen hozzáállás egyébként nem teljesen alaptalan, mert miközben Martin évek óta fűt-fát ígérget a könyvekkel kapcsolatban, a háttérben sorra jelentik be a hozzá köthető új projekteteket.

George RR Martin író és Kit Harrington, a Trónok harca egyik színésze a 2014-es Comic-Con-on – Fotó: Kent Horner / Getty Images / AFP
George RR Martin író és Kit Harrington, a Trónok harca egyik színésze a 2014-es Comic-Con-on – Fotó: Kent Horner / Getty Images / AFP

Martin nevével bármit el lehet adni

Az amerikai szórakoztatóiparban egyáltalán nem újdonság, hogy ha valamilyen alkotó épp nagyon menő és felkapott, akkor annyi projekthez kötik hozzá a nevét, amennyihez csak tudják. Elég megnézni Taika Waititit, aki öt éve még Új-Zélandon forgatott kis költségvetésű vígjátékokat, most meg öt évre előre be van táblázva drágábbnál drágább filmes és sorozatos projektekkel. Érthető is, hogy valaki azonnal kihasználja a népszerűség adta lehetőségeket, ugyanezt tette Martin fél tucat másik projekttel kapcsolatban.

Ráadásul Martin azon ritka emberek egyike, aki bőven 60 év felett vált világhírűvé, vagyis a karrierje utolsó évtizedeire.

Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy idősebb kora ellenére ő sem akar kimaradni a bulikból, hiszen neki csak később adatott az meg, mint a nála jóval fiatalabb kollégáinak. Az amerikai szórakoztatóipar pedig mindent megtett annak érdekében, hogy addig fejjék Martin munkásságát, ameddig csak lehet. Itt egy szép hosszú lista arról, hogy a 2011-es A varjak lakomája óta, a Trónok harca sorozaton kívül milyen projekteken dolgozik, vagy jelentették be, hogy dolgozni fog Martin:

  • Kiadott nyolc darab könyvet A tűz és jég dala világában, de ezek között vannak rövid novellák, újrakiadások és gyűjtemények is
  • Szerkesztőként dolgozott tíz Wild Cards-könyven, és négy másik regényantológián
  • 2018-ban producere volt egy róla szóló dokumentumfilmnek
  • Executive producere volt az egy évadot megért Nightflyers című sorozatnak
  • Szintén executive producere lesz a Targaryen ház eredetéről szóló előzménysorozatnak
  • Milla Jovovich főszereplésével film készül az egyik legkorábbi regényéből
  • és dolgozik egy nagyszabású videójátékon is.

És ezek csak azok a projektek, amelyekből biztos lesz valami. Nemrég jelentették be például, hogy a Hulu helyett a Peacockhoz kerül majd a Martin és több más szerző által írt Wild Cards-antológiasorozat, ami egy klasszikus szuperhőstörténet. Az HBO-nál éppen fejlesztés alatt áll a Who Fears Death című posztapokaliptikus regény adaptációja, amelynek Martin lesz az egyik executive producere, és ugyan a 2017-es bejelentés óta alig hallani róla, nemrég kiderült, hogy Tessa Thompson is csatlakozott a projekthez. Arról nem is beszélve, hogy annak idején öt (!!!) különböző spinoffon kezdett el dolgozni az HBO a Trónok harca világában. Az egyikből készült egy pilot is, de annyira nem volt megelégedve vele az HBO, hogy inkább elkaszálta, majd kiderült, hogy az ötből másik két ötletet is elraktak a fiókba. A jelenlegi állás szerint két spinoffból készülhet végül sorozat: egy a Targaryen ház történetéről és a magyarul is megjelent A Hét Királyság lovagja-kötetekből. Mindkettő a Trónok harca történései előtt játszódik. Mindössze egy apró bibi van:

Martin A Hét királyság lovagja-köteteket sem fejezte még be rendesen.

Az külön zavaró lehet a rajongóknak, hogy maga Martin hol arról beszélt korábban, hogy nem akarja, hogy ezekhez a regényekhez hozzányúljanak, mert még legalább 8-10 kötetet szeretne megírni, hol meg arról, hogy minden vágya, hogy sorozat legyen Dunk és Egg történetéből.

Valószínűleg ezért sem véletlen, hogy Martin megírta a Targaryen ház történetét külön, illetve kiadott egy enciklopédiát A tűz és jég dala világáról és fiktív történetéről. Ezekre azért is lehetett szükség, mert a Warnernek a Disney Star Wars- és Marvel-projektjeihez hasonló tervei vannak, vagyis minél több filmet és sorozatot gyártani Martin világában. És ahhoz, hogy elkerüljék az utolsó évad blamáját, Martin új munkái jó alapot adhatnak. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy a hírek szerint az HBO erősen gondolkozik azon, hogy sorozatot készítsen Robert Baratheon felkeléséről is, amelynek egyenes következménye lett maga a Trónok harca. Ha megnézzük, hogy a Marvel (lásd WandaVision) és a Star Wars (lásd Mandalorian, Zsivány egyes, Han Solo-film) is egyre bátrabban ugrál akár évtizedeket a saját fiktív világában, akkor teljesen érthető, hogy az HBO miért gondolkodik hasonlóban Martin munkáival kapcsolatban. Főleg úgy, hogy a rivális Amazon szintén hasonlóra készül a The Boys és a készülő A gyűrűk ura-sorozat esetében.

Kit Harrington és Emilia Clarke a Trónok harca 8. évadában – Fotó: HBO
Kit Harrington és Emilia Clarke a Trónok harca 8. évadában – Fotó: HBO

Papíron már ez annyi munkának tűnik, ami mellett szinte képtelenségnek tűnhet, hogy Martinnak másra is legyen ideje. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó évad blamája miatt az HBO valószínűleg megpróbál szorosabban együtt dolgozni Martinnal. Az más kérdés, hogy éppen ez a cég az, ahol igyekeznek minden létező projekthez hozzácsapni Martin nevét. Pár hete például maga Martin jelentette be, hogy fejlesztés alatt áll egy tévésorozat barátja és mentora, Roger Zelazny tudományos fantasy regényéből, a Roadmarksból, aminek remélhetőleg a pilotja majd elnyeri az HBO tetszését.

Azt azért érdemes kiemelni, hogy Martin többségében olyan projekteken dolgozik, ahol csak amolyan megfigyelő/tanácsadó/producerként van jelen, mint annak a világnak a megalkotója és megálmodója, amelyben egy rakás régi-új történetet igyekeznek feldolgozni.

Papíron ez nem tűnik olyan nagy felelősségnek, hiszen Martin ezeket a történeteket és a világgal kapcsolatos nagy enciklopédiát már megírta, valószínűleg csak azért van rá szükség, mert a nevével most bármit el lehet adni.

Még ennél is egyszerűbb a helyzet a Wild Cards esetében. Ez egy 1987 óta futó antológiasorozat, ami a második világháború után játszódik egy fiktív világban, ahol egy idegen vírus miatt különböző mutációk alakultak ki egyes emberekben, amelyeknek vagy hihetetlen szuperképességek kialakulása az eredménye, vagy súlyos testi deformálódások. A Wild Cards világában több tucat kisebb-nagyobb regényt és novellát írtak, amelyek önálló történetek, vagy csak részben kapcsolódnak egymáshoz. A projekt különlegessége, hogy a több mint 30 év alatt közel 40 különböző szerző publikált ebben az univerzumban, köztük Roger Zelazny, Ty Franck, Chris Claremont, Daniel Abraham vagy maga George R.R. Martin, aki a regénysorozat egyik szerkesztője a kezdetek óta. Viszont mivel Martinnak exkluzív szerződése van az HBO-val, a Wild Cards fejlesztésében maga az író nem vesz részt, helyette az antológia másik szerkesztője, Melinda M. Snodgrass az executive producer. Ugyanez volt a helyzet a Nighflyers című 2018-as SyFy-sorozat esetében is, ahol a kizárólagosság miatt csak kötelességből volt megemlítve producerként Martin, ténylegesen nem dolgozott a rövid életű produkción.

Sophie Turner, Gwendoline Christie színésznők, George R.R. Martin író, David Benioff és D.B. Weiss producerek pózolnak a Trónok harcáért kapott Emmy-díjjakkal 2019-ben – Fotó: Robyn Beck / AFP
Sophie Turner, Gwendoline Christie színésznők, George R.R. Martin író, David Benioff és D.B. Weiss producerek pózolnak a Trónok harcáért kapott Emmy-díjjakkal 2019-ben – Fotó: Robyn Beck / AFP

Így megint kikötünk annál a kérdésnél, hogy

pontosan akkor mivel is van annyira elfoglalva George R.R. Martin az elátkozott könyvek írása helyett?

Itt érkezünk meg egy olyan helyre, ami még Martin számára is ismeretlen a terület, vagyis a videójátékokhoz.

Egy gyűrű mindenek felett?

A 2019-es E3-on nem kis meglepetésre bejelentették, hogy új videójátékot készít a FromSoftware stúdió. Ráadásul nem a népszerű Souls-sorozatot, vagy éppen a Bloodborne-t vagy a Sekirót folytatják, hanem egy vadi új világot és történetet találnak ki, és ebben segítségükre lesz íróként George R.R. Martin, aki Mijazaki Hidetakával együtt dolgozva teszi le egy sötét fantasy univerzum alapjait.

Mijazaki hatalmas rajongója Martinnak, és felkérte, hogy alkossa meg az Elden Ring fiktív világát, írjon hozzá komplex háttértörténetet, és gyakorlatilag ő legyen a kalandmester, aki képben van a történet és az univerzum minden apró kis részletével. A játékot 2017 óta fejlesztik, Martin mellett a Trónok harca sorozat stábjának több tagja is bedolgozik a projektbe, és egyelőre annyit lehet tudni, hogy egy hatalmas, nyitott világú lesz a játék, de lakott települések és interaktív mellékszereplők nélkül, vagy legalábbis nem ezeken lesz a hangsúly.

Az Elden Ring körül tehát hatalmas a csend, pedig pár napja már elkezdtek kiszivárogni az első komolyabb részletek, köztük több, nem túl jó minőségű videó. Ez alapján Martin nem mozdult ki nagyon a komfortzónájából, mert sárkányok, lovagok és más fantasy klisék bőven felbukkannak. Belső források szerint kicsi az esély arra, hogy idén megjelenik az Elden Ring, mert a pandémia miatt kialakult otthoni munkavégzés folyamatosan hátráltatja a fejlesztést.

Mijazaki korábban elmondta, hogy mi is volt Martinnak pontosan a feladata, és ebből elég jól kiderül ismét, hogy mi is a probléma a könyvek elkészülésének sebességével. Martint kifejezetten azért vették be a projektbe, hogy magát a világot találja ki, tehát a fiktív lényeket, településeket, várakat, hősöket, és ezeknek a történeti kapcsolatát, ahogy tette ezt A tűz és jég dala-enciklopédia vagy a targaryenek története esetében. Ha az eddigiekből nem derült volna ki, Martin él-hal a fiktív világok kitalálásáért, és erre nemcsak a videójáték és a Trónok harca a jó példa, hanem például a Wild Aces vagy a Nightflyers is, amelyek mind olyan történetek, amik egy általa kreált világban készülnek, de nem kizárólag csak az ő történetvezetésével.

És valószínűleg izgalmas lényeket és mítoszokat is könnyebb kitalálni, mint egy 25 éve futó végtelenül komplikált fantasy királydráma utolsó szálait elvarrni.

Jó, de mikor lesz már kész a könyv?

Eredetileg 2014-ben (!!!) kellett volna kijönni a hatodik kötetnek, de most már senki meg sem meri tippelni, mikor jelenhet meg. Annyi biztos csak, hogy az elmúlt években Martin egy sor fejezetet publikált már olyan karakterek szemszögéből, mint Theon, Tyrion, Sansa, Arya vagy Bátor Barristan, de a hírek szerint a Martell háznak és a „Másoknak” is sokkal nagyobb szerepe lesz, mint a sorozatban. Martinnak ráadásul azért is nehéz a dolga, mert a negyedik és az ötödik kötet történetei sok helyen párhuzamosan folytak egymás mellett, így nem egy, hanem rögtön két könyv cliffhangereit kell kezelnie a folytatásban.

A saját bevallása szerint már 2012-ben elkészült 200 oldallal, és olyanokat ígérgetett, hogy még a Trónok harca utolsó évada előtt megjelenhet az utolsó két kötet. Ebből nyilván nem lett semmi, ahogy abból sem, hogy 2019-re vagy 2020 augusztusára elkészül, ahogy egyébként maga állította különböző blogposztokban. 2020 júliusában már csak annyit írt, hogy végzett három további fejezettel, de még bőven van munka hátra, senki sem kezdjen el előre örülni.

Fotó: PHILIPPE MERLE / AFP
Fotó: PHILIPPE MERLE / AFP

Egyrészről érthető, hogy Martin szeretné kiélni a saját sikereit, másrészről viszont joggal merülhet fel a kérdés, hogy amikor már egy éve karanténban él a komplett bolygó, mégis mivel foglalatoskodik? Hiszen korábban ő maga nyilatkozta, hogy neki az íráshoz teljes nyugalom és kikapcsolódás kell, amiben nem segítenek a különböző sajtóesemények és médiamegkeresések. Na, most ilyenek nagyon nincsenek egy jó ideje.

A blogjából kiderül, hogy ő és felesége is megkapták a Covid elleni oltást (Modernát), azonban az elmúlt időszakban öt különböző barátját vesztette el nem csak a koronavírus miatt. Ezért érezhetően le van törve, de a február elején posztolt bejegyzése ismét némi bizakodásra adhat okot. Ebben a bejegyzésében Martin kitér arra, hogy 2020 volt élete legnehezebb éve, nehezen viseli az öregedést, a barátai egészségének romló állapotát, de annak legalább örül, hogy Donald Trump megbukott. De ami ennél sokkal fontosabb, saját bevallása szerint

A tél szelei elkezdése óta 2020 volt a legtermékenyebb éve, és több száz oldalt sikerült megírnia a következő kötethez.

Nyilván Martinról van szó, aki eredetileg közel 10 évvel ezelőttre tervezte a megjelenést, de ettől még lehet lelkesedni azért, hogy elmondása szerint végre sikerült formába jönnie, nagyon megy neki az írás, de még így is több száz oldalt kell írnia, hogy eljusson a megfelelő befejezésig. Ehhez kell majd neki a 2021-es év, amiből arra lehet következtetni, hogy legkorábban jövőre talán tényleg megjelenik a könyv. Viszont azt azért megjegyzi, hogy

soha többet nem ígéri meg, hogy mikorra készül el, mert seggfejek az interneten állandóan keresztre feszítik, amikor nem sikerül tartania az általa meghatározott határidőt.

Az már kevésbé lelkesítő, hogy saját bevallása szerint is be van táblázva munkákkal, és ahogy befejez egyet, három másikba kell rögtön kezdenie.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!