15 millió forint értékű Pokémon-kártyát loptak Amerikában

2021. február 28. – 22:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 50 ezer dollár (azaz kb. 15 millió forint) értékű Pokémon-kártyát lopott el február 17-én hajnalban két tettes a Missouri állambeli Springfield egyik játékkártyaboltjából. Az esetről most írt részletesen az amerikai sajtó.

A Gamemaster nevű bolt tulajdonosa a nyolcvanas évek óta gyűjti a játékkártyákat, üzlete úgy hirdeti magát, hogy náluk található Közép-Nyugat legnagyobb gyűjteménye bontatlan Pokémon- és Magic the Gathering-kártyákból. A gyűjtögetős kártyajátékoknál bevett gyakorlat, hogy a játékosok maguk vásárolgatják és cserélgetik össze a paklijukat, a boltban kapható kártyacsomagokban pedig az egyes lapok eltérő eséllyel találhatók meg. A ritka lapok nyilván többet érnek, de a régi kiadások bontatlan csomagjai is, hiszen azokban bármilyen értékes lap lehet. A Magic the Gathering és a Pokémon a legnépszerűbb kártyajátékok közé tartozik, és a kuriózumok sok pénzért cserélnek gazdát – nemrég például egy igen ritka Magic-lapot árvereztek el több mint félmillió dollárért. A Pokémon népszerűsége az elmúlt hónapokban ugrásszerűen nőtt, ahogy a franchise 25 éves évfordulója közeleg, és ahogy egyre több influencer kattant rá a játékra. A brandet felügyelő Pokémon Company most már alig bírja az új kártyák nyomását, olyan nagy a kereslet az amerikai piacon.

A springfieldi bolt ennek az őrületnek esett áldozatul: két ismeretlen hajnali kettőkor betörte a bejárati üvegajtót, aztán egy perc alatt kifosztottak egy vitrint, majd távoztak. A vitrinben ritkaságok voltak, az üzletvezető szerint az elkövetők korábban megfordulhattak már a boltban, mert a jelek szerint volt helyismeretük. Leginkább régi kiadású bontatlan csomagokat zsákmányoltak, a boltvezető szerint nagyjából 50 ezer dollár értékben.

Az üzlet a Facebook-oldalán megosztotta a biztonsági kamera felvételét, amin nem sok látszik. Az esetről értesítették a rendőrség mellett a környékbeli hasonló boltokat és a kártyás közösséget, és arra kértek mindenkit, hogy lépjen kapcsolatba a Gamemasterrel, ha szokatlanul sok értékes lapot lát felbukkanni a közelében.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!