Felfedezte Krúbit a Youtube első számú zenekritikusa

2021. február 24. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Viszonylag ritka, hogy magyar zene kerüljön a nyugati zenekritikusok radarjára, de most pontosan ez történt Krúbi esetében. A rapper nemrég kihozott egy új számot, de nem a saját neve, hanem a 6608XI alteregó alatt, amivel szerepelt Anthony Fantano Twitch-streamjében. Fantano és a Needle Drop nevű csatornája hosszú évek óta a legfontosabb zenével foglalkozó felület a Youtube-on. Krúbi azzal hívta fel a zenekritikus figyelmét, hogy gyakorlatilag írt ellene egy dalt, amiért annak idején 10-ből csak 6 pontot adott Kanye West egyik meghatározó albumára.

A „Hungarian Rapper Disses Me!” című videó a zenekritikus élő streamjeit gyűjtő Youtube-csatornára került fel, és valószínűleg azért kelthette fel Fantano érdeklődését, mert egy rapzenében ismert dissről van szó, vagyis egy olyan dalról, amelyben az előadó kvázi szópárbajra hív egy másikat, és bekóstolja valami miatt. Krúbi esetében a bekóstolás azért történt, mert Fantano még nagyon régen 10-ből csak 6 pontot adott Kanye West 2010-es albumára, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy-re, amit a 21. századi hiphop egyik legmeghatározóbb nagylemezének szokás tartani, és óriási hatással volt a most éppen felfutó rapgenerécióra.

A 6608XI Krúbinak a gyakorlóprojektje (ahogy ő jellemezte nekem chaten), és valóban elég messze áll a tőle megszokott stílustól, bár részleteiben emlékeztet a tavalyi nagylemezén szereplő Felejtő című számhoz. A dalszövegben Krúbi kopasz hazudozónak hívja Anthony Fantanót, kritizálja azért, mert túl hamar készülnek el a lemezkritikái (pénteken kijön, hétfőre már kész is), és megjegyzi, hogy az említett Kanye West-album legalább egy 7-est érdemelne.

Erre a dalra reagált Fantano a Twitchen, de az nem világos, hogyan jutott el hozzá a dal. Krúbi azt mondja, hogy ő sem tudja, de zenekritikus korábban kommentelt már egy másik projektje, a Pregnant Whale Pain nevű metálzenekar alá is, illetve a menedzsere elmondta, hogy bekövette a rappert Instagramon is. A dalhoz készült fotón Krúbi egy kést nyom egy görögdinnyébe, valószínűleg azért, mert Fantanónak „melon”, vagyis dinnye a beceneve a rajongói között.

A közel nyolcperces videóban Fantano sokáig remekül szórakozik Krúbi nevén, majd elkezdi részleteiben elemezni a róla szóló dalt. Amiről egyébként Fantano elmondja, hogy kifejezetten tetszik neki, legalábbis nem olyan, mint egy klasszikus rapdal, és azt is megjegyzi, hogy simán a legjobb „diss track”, amit valaha róla írtak, és ezúton gratulál ehhez a produkcióhoz Magyarországnak.

A Needle Drop a legmeghatározóbb kifejezetten zenével foglalkozó csatorna a Youtube-on, közel 2,5 millió feliratkozója van, és 2020 őszén már a New York Times is úgy írt Fantanóról, hogy az egyetlen zenekritikus, akinek számít a véleménye a 25 év alattiak körében.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!