Világrekordot döntött a 880 km/h-val száguldó vitorlázómodell

2021. január 22. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új Guinness-rekordot állított fel az amerikai Spencer Lisenby, aki a motor nélküli, távirányítós vitorlázómodelljét több mint 880 km/h-s sebességgel reptette. Az új csúcssebességet január 19-én, a Los Angelestől északra fekvő Parker Mountain domb fölött érte el.

Lisenby vitorlázója rendelkezik ugyan akkumulátorral, de az csak a távirányításhoz szolgál, elektromos motor nincs a modellben. A vitorlázó felgyorsításához az úgynevezett dinamikus vitorlázás (dynamic soaring) technikát alkalmazta, ami a dombokon megtörő szelek sebessége közötti különbséget használja ki a gyorsításhoz.

Ilyen csúcssebesség eléréséhez különleges modellre van szükség, Lisenby az egyedi vitorlázóját német aerodinamikai szakértők segítségével tervezte, és olyan anyagokból készült, mint a leggyorsabb szupersportautók. A szemmel is alig követhető vitorlázót 120 G-s erőhatások érték, miközben a dombok között száguldott a szélben.

A 880 km/h-s sebességgel vitorlázó gép irányításához rendkívül stabil és ügyes kézre van szükség. Lisenby azt nyilatkozta a New Atlasnak, hogy ő a régi iskola híve, ahol a siker teljes mértékben a pilóta hozzáértésén, valamint a modell tervezésén és kivitelezésén múlik, ezért nem használ stabilitást segítő, robotpilóta-szerű rendszereket. (Gizmodo)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!