Pár óra alatt egymillió dollárt kalapozott össze egy kézikonzol-méretű pécé

2021. január 16. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Nintendo tavaly ősszel végleg lelőtte a Nintendo 3DS kézi konzoljának gyártását, gyakorlatilag a hibrid Nintendo Switch maradt az egyetlen valamirevaló kézi konzol a videójátékos piacon. A mobilitásra vágyó játékosoknak persze még mindig ott vannak a gamer laptopok, idén pedig ezen a téren különösen nagy dobásokra lehet számítani, de az tagadhatatlan, hogy ezek nem arra lettek kitalálva, hogy akár a buszon is előkapja őket az ember.

Ezen a problémán segíthet a kínai GamePad Digital (GPD) új projektje, a GPD Win 3, ami külsőre eléggé hasonlít a Switchre, csak azzal ellentétben nem Nintendo játékokat lehet rajta játszani, hanem bármit, amit egy rendes pécén is. Erre pedig a jelek szerint van is igény, a konzol ugyanis nyolc óra alatt egymillió dollárt kalapozott össze – írja a PC Gamer.

A kínai cég nem egészen egy hónapja rántotta le a leplet a Win 3-ról, aminek mindkét változatában az Intel integrált videókártyával rendelkező Tiger Lake-processzorai kaptak helyet – az olcsóbbikban az i5 1135G7, a drágábbikban meg az i7 1165G7 –, ezt pedig 16 giga memória és egy 1 terás SSD egészíti ki. A kialakítása pont olyan, mint egy Switchnek, és bár a képernyő két oldalán található paneleket itt nem lehet leszedni, bőven kárpótolja az embert, hogy a képernyő alatt rejtőzik egy billentyűzet is. A megjelenítésért egyébként egy 720p-s felbontású IPS panel felel.

A kompakt kialakítás, illetve a processzorok felhasználó által állítgatható fogyasztása miatt a teljesítményről általánosságban nem nagyon lehet mondani semmit, de az biztos, hogy egy korábbi bemutató alapján a konzol az alap beállításokon egy csomó játékot elvisz stabil 60, vagy annál kicsit alacsonyabb fps-sel. Emellett van ujjlenyomatolvasó, hátsó ravaszok, jackbemenet, hangszóró, mikrofon, valamint szupergyors wifi és külső videókártyák használatához Thunderbolt 4 támogatás is a Tiger Lake miatt. Sőt, még egy dokkoló is, amibe USB-től kezdve HDMI-n át ethernetig mindenféle kábeleket lehet dugdosni.

A cégnek amúgy nem ez az első ilyen projektje, legutóbb például a Win MAX-szal álltak elő, ami lényegében egy miniatűr, akár kézben is tartható gamer laptop volt. A Win 3 ugyanakkor az első olyan eszközük, ami ránézésre tényleg kényelmesnek tűnik, még akár hosszabb időre is. Az olcsóbb modell 799 dollárba (durván 237 ezer forint), a drágább pedig 899 dollárba (267 ezer forintba) kerül az Indiegogón, és idén májusban már kézhez is kaphatják azok, akik támogatják a projektet.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!