Doktor Balaton összerotyogtatja a világ összes sorozatközhelyét

2021. január 5. – 18:41

Doktor Balaton összerotyogtatja a világ összes sorozatközhelyét
Voith Ági és Bodrogi Gyula a Doktor Balaton című sorozatban – Fotó: TV2 Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

A Doktor Balaton harmadik részében a főszereplő az autójával megáll az út közepén. Közelképben látjuk, ahogy előhúzza a telefonját, és megnyitja a Google-t. Abban rögtön látszódnak a legnépszerűbb magyar keresések: „kormányinfó koronavírus”, „koronavírus fertőzöttek magyarország”, „szijjártó péter külügyminiszter” a toplistában.

Ezek mind olyan dolgok, amikkel Doktor Balaton egyáltalán nem foglalkozik, hiszen ez egy naponta jelentkező, nagyjából 10-15 szappanopera-közhelyet összesűrítő tévésorozat, amiben nem nagyon lenne hely sem operatív törzsnek, sem a külügyminiszter úrnak, de mégis egy vödör jeges vízzel ér fel, hogy beköszönt egy pillanatra ebbe a furcsa műidillbe 2020. Aztán a főszereplő bepötyögi a telefonján, hogy „balatobmeggyes”, és indul is a főcím.

A Doktor Balaton egy napi sorozat a TV2-n, és ebben a fél mondatban már van pár információ, ami miatt mindenkinek egy tetszőleges testrésze összerezzenhet. Kapásból ott van a címe, amivel kapcsolatban csodálkozom, hogy a magyar popkultúra még nem lőtte el ilyen szinten. Tök jól hangzik, hogy van egy orvos, aki potenciálisan Magyarország legnagyobb tava körül praktizál, esetleg potenciálisan azt is gyógyítja a szabadidejében. Sajnos nem erről van szó, de erről majd később. Napi sorozat, ami azt jelenti, hogy erősen átlengi technikailag a „jó lesz így, haladjunk tovább”-energia, néha a kamera megdöccen, a hang recseg, a fókusz elszáll, a színész nem tud rendesen kimondani egy szót, vagy csak meg kellene kérni, hogy legyen szíves, ezt ismételje meg kevésbé bazárian. De pörögni kell tovább, nem lehet leállni.

Ez nem szégyen vagy ciki, egyszerűen létezik egy ilyen műfaj, ennek a műfajnak vannak keretei, a Doktor Balaton pedig kevés ahhoz, hogy ezeket feszegesse. Meg őszintén: nem is nagyon érdemes. Én teljesen őszintén örülök, hogy ahogy Doktor Balaton Google-ajánlataiból is látszik, a koronavírus kellős közepén lehetett rohamtempóban forgatni. Ezt a sorozat amúgy is tapétatévézés: odafigyelni fárasztó, de ha közben elfoglaljuk magunkat, azért ki lehet bírni. Ahogy azt is, hogy a TV2-n megy. A tévé hosszú évek áldozatos munkájával elérte, hogy a holdkóros, néha uszító hangnemű híradójával, a Tényekkel azonosítsa mindenki, ehhez képest a Doktor Balatonban nincsenek emberevő migránsok, nincsenek Soros-ügynökök, álhíreket is csak egyszer emlegetnek, de azt is olyan falusi értelemben, úgynevezett pletyka helyett.

De ki az a Doktor Balaton? Ha valaki esetleg kizárólag a tömegközlekedési eszközök oldaláról tájékozódna erről a sorozatról, akkor muszáj leszögeznem, hogy nem Bodrogi Gyula az, aki kanos nagypapaként kábé az első rész felénél eltűnik a képből, és aztán soha többé nem is szerepel. Vagy lehet, hogy a hatodik epizódban majd visszatér, odáig már nem merészkedtem el.

Ő Doktor Balaton – Fotó: TV2 Sajtóklub
Ő Doktor Balaton – Fotó: TV2 Sajtóklub

Messziről kezdem: a Valami Amerika 3. legnagyobb poénja az volt, hogy szerepelt benne két gengszter, az egyiket úgy hívták, hogy Bala, a másikat meg úgy, hogy Toni, mindkettőnek névre szóló rendszámtáblája volt, és Herendi Gábor rendező egyszer megmutatta egymás után, ahogy a kamera elé állnak a kocsijukkal. Az egy jó poén volt. Na most a Doktor Balaton ezt a poént próbálja kicsit kedvesen, amolyan habókos vidéki módra újrajátszani, csak itt nem két ember van, hanem egy ember, két névvel: dr. Balla-Tóth András (Mészáros András) nevét hallják félre Balatonmeggyesen, és már kész is a becenév.

Amikor mi, nézők először megismerjük a doktor urat, akkor éppen nagy kalamajkában van, ugyanis egy külföldi misszió során eltűnt egy csomó kísérleti gyógyszer, és őt gyanúsítják valami sumáksággal. A rendőrök beviszik, a bíróságról pedig egy adott pillanatban kiszaladt azzal a mondattal, hogy „Én ma temetem az anyámat, ilyen hülyeségekben nem veszek részt”. A Doktor Balaton nem vesztegeti az időt az információk adagolásával, az első részben olyan szintű gyorstalpalót kapunk a felváltva Budapesten és a Balaton-felvidéken játszódó sztoriból, hogy tévéújság legyen a talpán, ami folyamatábrát tud belőle készíteni.

Ugyanis a Doktor Balatonnak nem mindig Doktor Balaton a főszereplője, ott van Leó (Gula Péter) figurája, aki egy folyamatos milliós adósságokkal küszködő szerencsétlen, és akinek a családi telke alatt olyan gyógyvíz van, ami minden betegséget meggyógyít, és meghosszabbítja az ember életét is. A narratíva szempontjából nem teljesen értem, hogy ezt miért akarja titokban tartani, és miért nem néz utána valami EU-s fejlesztési támogatásnak, de én még nem találtam soha csodavizet a családi telken.

Leó olyan figura, akit egy Scorsese-gengszterfilm első harmadában, példát statuálva agyonvernének egy rúd szalámival, de itt nincsenek olyan kaliberű emberek, akik ezt megtennék. A sorozat középszintű gonosza egy építési vállalkozó, akit Vadász Gábor valami miatt olyan hanghordozásban játszik, mintha nem fenyegetné Leót, hanem próbálná elcsábítani. Ez egyébként egy viszonylag érdekes szál is lehetne a Doktor Balatonban, de sajnos Vadász karaktere az egyik részben igazi ortó módon udvarol egy szőke hölgynek, amivel az előbbi lehetőséget ki is lövi.

Horváth Alexandra, Gula Péter és Mészáros András a Doktor Balaton című sorozatban – Fotó: TV2 Sajtóklub
Horváth Alexandra, Gula Péter és Mészáros András a Doktor Balaton című sorozatban – Fotó: TV2 Sajtóklub

A Doktor Balaton amúgy elég széleset merít, van itt szó a feleségét potenciálisan megcsaló fővárosi ügyvédről, szívbillentyűzavarral küzdő vidéki orvosról, egy terhes barátnőről, a terhes barátnő belvárosi vintage boltot vezető édesanyjáról, a vidéki orvos szexmániákus asszisztenséről, egy minden jel szerint szellemi sérült fiúról (aki a csodavíz fogyasztása után már fejben szoroz össze háromjegyű számokat), illetve Crespo Rodrigóról. Az ő karaktere valami miatt úgy viselkedik, mintha a cím mindkét szavát félreértette volna, és a Mr. Robot magyar változatában játszana a kapucnijában meg a sejtelmes motivációjával.

A végtelen történetszálak a politikában érnek össze. Amikor én kicsekkoltam, akkor már szorult a hurok Zsóka körül, aki Balatonmeggyes polgármestere, és akinél pénzügyi vizsgálatot rendeltek el, ez pedig azért zűrös, mert kölcsönadott Leónak 50 millió forintot, akitől viszont elvette azt a pénzt az építési gengszter, és belekerült a képbe egy volt államtitkár is. Tulajdonképpen így legépelve egészen tiszteletreméltó, hogy öt rész alatt ennyi sztorit sikerül egyszerre mozgatni, úgy, hogy még egy váratlanul feltűnő Pumped Gabón is meg lehet döbbenni közben.

Legalább is meg lehetne, ha nem lenne az egész a műfajából adódóan olyan eszeveszetten béna. A színészek között bőven vannak, akik jó karaktereket tudnának adni, de a gyors gyártási tempó miatt feltehetőleg mindent nagyon kevésszer lehetett csak felvenni, ezért kézzel-lábbal-arccal-szemöldökkel játszanak, mintha túszok halnának meg, ha nem lenne egyértelmű a mondanivalójuk. Annyi zene van benne, hogy simán azt lehet hinni, valahol a lakásban elindult egy puffadásgátló reklámja, ráadásul van egy szomorú motívum benne, ami olyan mintha ezt az Aphex Twin számot valaki elkezdené zongorázni, de három hang után rájönne, hogy te jó isten, ez az az Aphex Twin-szám, és inkább abbahagyná.

Gula Péter és Horváth Alexandra – Fotó: TV2 Sajtóklub
Gula Péter és Horváth Alexandra – Fotó: TV2 Sajtóklub

Minden egyes helyszín ordítóan mű, még azok is, amik valódi helyszíneken játszódnak, mert vagy praktikusan világították be őket, vagy elszórtak bennük olyan statisztákat, akik egy telefonnyomogatásból is modern balettelőadást képesek varázsolni. A balatoni helyszínek leginkább egy skanzenre hasonlítanak (a stáblistában nem is a felvidéknek, hanem Gyömrő városának köszönik meg a segítséget), a belsők egy bútorbolt bemutatótermei, a kedvencem pedig a puritán balatoni kisbolt, amiből nagyjából egy kétfős család tudna pár napra egy háztartást ellátni. Egy dolog működik benne tökéletesen: az, hogy nyáron forgatták, és ez most ebben a januári nyomorettó időjárásban olyan, mintha kinyitottuk volna júliusra az ablakot a képernyővel. Tele van tömve drónfelvételekkel, de nem érdekel, ha valamikor megengedem magamnak, hogy balatoni drónképeket élvezzek, az most van. Ha a sztoriját nem is mindig lehet.

A Doktor Balaton ugyanis olyan, mintha összerotyogtatnának legalább 15 klasszikus szappanoperás történetszálat, a csalfa férjtől az apa-fia örökkonfliktuson keresztül a pletykás boltosnőig, a terhes barátnőn át a bosszúálló exig, a politikai önkormányzattól a csekk befizetésére képtelen vidéki emberig, és a nagy rotyogtatás végén egy óriási lekvárosbödönbe töltenék, amit kanalazhatunk minden nap. Egészségünkre.

A Doktor Balatont minden hétköznap este lehet látni a TV2-n, illetve a már lement részeket itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!