Borult a bili Baby Yoda körül

2020. december 7. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két rész van már csak hátra a Mandalorian második évadából, ami érezhetően kihatással van a részek tempójára is, egyre gyorsul minden. Gyilkos robotokkal, kék pillangókkal és mandalori utalásokkal folytatjuk cikkünket a szokásos heti hírMandóban, úgyhogy csak az folytassa tovább a görgetést, aki látta a legutóbbi, The Tragedy című fejezetet.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Nem meglepő persze, hogy napjaink egyik legjobb akciófilm-rendezője, Robert Rodriguez egy akcióban bővelkedő részt kapott a sorozatban, ahogy az is valószínűsíthető, Jon Favreau és Dave Filoni így próbáltak udvarolni neki, hogy vállaljon el egy későbbi Star Wars-filmet Quentin Tarantino ékpárja.

Igazságot Boba Fettnek

Nem nagyon kell magyarázni Fennec Shand visszatértét, az viszont beigazolódott, ami csak nagyon halvány sejtés volt még az első évad ötödik részének végén, hogy bizony Boba Fettet láttuk.

Bár továbbra is tartom, hogy az eredeti trilógia alapján közel sem volt annyira menő Boba Fett, mint amekkora kultusz felépült köré az évtizedek során, tény, hogy elég szép bemutatót tart, miután visszaveszi magának Din Djarintól a páncélját. Más kérdés persze, hogy azért előtte is elég jól harcolt a rohamosztagosok ellen, szóval egy kis erőlködéssel lehet, hogy Cobb Vanthtől is elvette volna a páncélt.

Rövid Boba Fett sztori – az „apja” Jango Fett szolgált a klónhadsereg genetikai mintájául, amiért cserébe kapott egy klónt, akit a fiaként nevelhetett. Csakhogy Jango Fett röviddel utána, az első geonosisi csatában meghalt, Boba ekkor vette magához a mandalori páncélt. Innentől már gyerekként fejvadászként ügyködött, egészen addig, amíg Han Solo révén be nem zuhant a sarlacc-verembe. Idővel majd kiderül (vagy nem), hogy az arcán látható sebek a sarlacc miatt kerültek oda, vagy már előtte, még fejvadászként szerezte azokat.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

A mandalori vérvonal

Egyúttal hiteles, végleges igazolást kapunk arról, hogy Boba Fett, illetve az apja, Jango Fett is igazi mandalori, Jango ugyanis ugyanúgy talált árva, mint Din Djarin. Erről a páncél lánckódja árulkodik, ami a reddizető ZackGardner fordítása szerint megemlíti Jango Fett szülőbolygóját, a Mandalore-szektorban található Concord Dawnt, illetve a kis Jangót örökbefogadó Jaster Mareelt.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Boba Fett-tel együtt az űrhajója, a Slave I is visszatért, erősítve a nosztalgiafaktort.

Bejött az elitalakulat

Nem kellett sokat várni, hogy éles bevetés közben lássuk a dark trooper robotokat. Moff Gideon most csak négyet vetett be, azok így is simán megszerezték Grogut.

Eddig csak annyit tudtunk róluk, hogy a rettenetesen fejlett és iszonyatosan felfegyverzett pusztító harci robotokból legalább két tucat van Gideon birtokában, illetve hogy az eredetüket nézve korábban már két videójátékban is találkozhattunk velük, de sem a Star Wars: Dark Forcesban, sem a mobilos Star Wars: Commanderben nem volt nagyon kibontva, mire is képesek. Most már tudjuk, hogy képesek repülni, és hogy alighanem a klónhadsereg kiváltására készültek, az pedig épp a droidsereget váltotta le.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Ha jön egy kék pillangó, az okkal jön

A Doctor Aphra képregényhez képest megint változtattak a Tython bolygó kinézetén, valószínűleg azért, mert nem akartak egy évadon belül két jeges-havas bolygót, vagy épp holdat. A hegy tetején az első jeditemplom maradványait láthatjuk, nem ritka, hogy ezekben a szentélyekben egy kő segít az Erővel kapcsolatba lépni. Innen ered a korábban Je'daii rendként emlegetett vallás, amely az Új remény eseményei előtt mintegy 3600 évvel építette itt ezt a templomot.

Érdekesebb viszont, hogy a kőre ülő nem Baby Yoda Grogura pont egy kék pillangó száll.

Fotó: Lucasfilm / Disney+
Fotó: Lucasfilm / Disney+

Korábban többször láthattunk kék pillangót, főleg az ewokok lakta Endor holdon, de Darth Vader lelki szemei előtt is megjelentek meditáció közben az egyik képregényben. Többnyire a hírvivő szerepét töltik be a rovarok, amik jelen esetben Grogu üzenetét továbbítják. Néha viszont a Ben Solóval való kapcsolatot jelzik a kék pillangók, őt ugye Kylo Ren néven ismerjük jobban. Darth Vader esetében a még benne lakozó jót jelképezték, tehát mindenképp az Erő jó oldalához köthető a jelenlétük.

A Moff Gideon hajóján fogva tartott Grogura a végén egy kéken világító bilincs kerül, ami hasonló árnyalatú, mint az a sugárpajzs, amivel Dooku gróf tartotta fogva Obi-Want, korlátozva ezzel az Erő-használó képességét. Itt is ez a cél, Gideon nem nagyon szeretné, ha bárki megfojtana Grogu.

Jelentősége van, hogy a hamuvá bombázott Razor Crest helyén csak azt a kis golyót találta meg Din Djarin, amivel Grogu játszott, illetve a beskarból készült dárdát. Valószínűleg azzal megy majd harcba a Darksabert forgató Gideon ellen, hogy kiszabadítsa a Gyermeket. Két rész van már csak hátra az évadból, úgyhogy nincs túl sok idő arra, hogy eltérjenek ettől a fősodortól.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!