Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

2020. december 4. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kerület napja alkalmából idén is átadták a Ferencváros díszpolgára díjat: az idei díjazott Kurtág György. A kerület közleménye szerint a tanár, zeneszerző és zongorista a hazai zenei életért tett zenei szervezői tevékenységéért és művészetéért kapta az elismerést.

A díjat a járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett adta át a 94 éves díjazottnak Baranyi Krisztina polgármester és két alpolgármestere.

Fotó: Ferencváros polgármesteri hivatala
Fotó: Ferencváros polgármesteri hivatala

„Kurtág György a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja, ő kapcsol minket az európai zenei nyelvhez és bebizonyította, hogy közünk van a nagy klasszikusokhoz, mint Schubert és Webern, rajta keresztül él tovább Bartók Béla.

Miatta tartozunk az európai csúcs zenéhez. Művészetét, tehetségét és műveinek magas színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. Ő tart minket bent az európai körforgásban. Kurtág a kortárs magyar zene Esterházy Pétere és egyben Jancsó Miklósa, a kamarezene Maradonája”

– mondta rövid méltató beszédében a polgármester.

Kurtág Györgyöt rövid koncerttel köszöntötte Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója és Berecz Mihály zongoraművész.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!