Shawn Mendes, a két lábon járó inspirációs idézetgyűjtemény

2020. december 1. – 11:20

frissítve

Shawn Mendes, a két lábon járó inspirációs idézetgyűjtemény
Shawn Mendes, a háttérben barátnője, Camilla Cabello – Fotó: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Szerettem volna mindent megtudni Shawn Mendesről, mert teljesen tanácstalan vagyok a népszerűségével kapcsolatban, ezért megnéztem a Shawn Mendesről készült netflixes dokumentumfilmet, amiből nem tudtam meg semmit róla, és ugyanannyira tanácstalan vagyok. Annyira már ismerem magam, hogy tudjam, nem velem van a baj. Nem is Shawn Mendesszel, aki tényleg egy két lábon járó, izmos és jó hangú inspirációs poszter.

Hanem a Shawn Mendes: In Wonder („elámulva”) című dokumentumfilmmel, bár a műfaji megjelölés szerintem nem teljesen áll, mert egy dokumentumfilm általában információkkal látja el a nézőjét, bővíti a tudását, szélesíti a perspektíváját, megváltoztatja a nézőpontját. Az In Wonder maximum a netflixes tartalomhoz való nézőpontomat változtatta meg, a filmet ugyanis az énekes frissen bejelentett produkciós cége gyártotta a streamingszolgáltatónak, és hát valójában teljesen mindegy volt mindenkinek, hogy mit tartalmaz. A lényeg az, hogy a Netflixen ott legyen másfél órányi Shawn Mendes-tartalom. Lehetett volna egy képernyővédő is akár, ami közben az ő zenéi szólnak, valószínűleg nem lenne annak sem radikálisan kisebb a nézettsége.

Ez a film egy helykitöltés.

Gyakorlatilag annak a megtestesülése, amikor az ember rendel a netről egy kulcstartót, a cég meg kipostázza egy óriási dobozban, tele olyan hungarocell pufikkal. Ez a film a pufi. Kulcstartó nincsen benne. Ami azért bosszantó, mert én tényleg szeretnék mindent megtudni Shawn Mendesről, és ha már készül róla egy film, akkor feltételezem, hogy valamennyivel beljebb leszek a végére. Érdekel az, hogyan lett egy olyan srácból, aki Vine-okat vesz fel a hálószobájában, és már a gimiben is internetes sztárnak számít, olyan valaki, aki brazil stadionokat tölt meg. Hogyan lesz olyan ember, akinek a szigetes koncertjén 2018-ban többen is elájultak. És akinek van olyan száma a Youtube-on, amit 1 milliárdnál is többször játszottak le. Mendes egy jelenség, de ahogy Billie Eilish, Lorde vagy Bad Bunny vagy bárki azonnal tud a stílusával kapaszkodót nyújtani magához, Mendes egy rejtély egy olyan embernek, aki nem hallgatja a számait. Rejtély nekem. Még mindig az.

Mendes a számaiban és a koncertjeiben a kedves, megközelíthető, közvetlen, őszinte és nem túl izgalmas srác szerepében van, aki 22 évesen már olyan hajtáson van túl, amiben Justin Bieber egy időre láthatóan belerokkant. Nem véletlenül hozom fel a nevét, Mendes ugyanis olyasmi szerzet, mintha Justin Bieber életének dobókockáit újradobták volna. Ő is kanadai, őt is az interneten fedezték fel, őt is piszkosul fiatalon. Mendest viszont úgy tűnik, hogy kerüli minden konfliktus, a családja kedves és törődő, de nem szállnak be az üzleti döntéseibe, a barátnőjével, Camila Cabellóval látványosan jó a viszonya, a menedzsere pedig egyáltalán nem tűnik kizsákmányolónak. Nincsenek mögötte traumák, démonok, csak tényleg egy tisztességes háttér, ami egy tisztességes embert nevelt ki. Az In Wonder alapján egy tisztességes, marha unalmas embert.

Fotó: Netflix
Fotó: Netflix

Egy dokumentumfilm sikerének nem az a mércéje, hogy sikerül-e kételyt ébreszteni az emberben, vagy sikerül-e konfliktust csiholni akkor, ha amúgy nincsen. Mert a legtöbb, amit az In Wonder fel tud mutatni, az az, hogy Mendesnek valami probléma lesz a hangjával, le kell mondania egy brazil koncertet szinte az utolsó pillanatban, és emiatt sír. Ő egy énekes, hangszálproblémák előfordulnak, főleg ha azzal a beleéléssel és elszántsággal tolja magát, mint ahogy ő teszi azt egy 100+ állomásos turnén. Le kell mondania, aztán meggyógyul.

De mire odáig eljutunk, addig az In Wonder úgy próbál működni, mint egy zenész-dokumentumfilm, csak éppen tartalma nincsen. Bemehetünk a színfalak mögé benne, de a színfalak mögött nincsen semmi. Meghallgathatjuk Mendes gondolatait, de nincsen sok mondanivalója, hiszen melyik 22 éves nemzetközi popsztárnak van? Más hangok nemigen szólalnak meg a filmben. Amikor feltűnik a húga, Aaliyah, akkor talán kapiskálhatjuk, hogy milyen lehet egy világsztár testvérének lenni, és már sokkal érdekesebb lenne az ő szemszöge. Milyen lehet iskolába járni, ha Shawn Mendes a bátyád? Nem tudjuk meg.

Mendes karrierjét sem helyezi kontextusba semmi és senki, az In Wonder az itt és mosttal foglalkozik, ahogy egyébként az alanya is általában. Itt nincsen helye semmilyen kívülállónak, ez itt most a Shawn Mendes-buborék, aminek ő a csodálatos, de persze szerény és két lábbal a földön járó gravitációs közepe. Nincsen senki, hogy kipukkassza ezt a buborékot, bár nem is biztos, hogy kell. Néha elég lenne, ha valaki arrébb fújná egy picit.

Mert a tizedik percben bele lehet fáradni, és onnantól kezdve ha az ember nem rajongó, csak tompa fásultsággal lehet végignézni. Grant Singer rendező (aki olyan sztároknak készített klipeket, mint Taylor Swift vagy a The Weeknd) a világ összes nyersanyagtípusát és képkivágatát beveti, hogy a filmje egy percig se legyen vizuálisan unalmas. Vannak szélesvásznú, nagyszabású hollywoodi filmek stílusát idéző koncertfelvételek, vannak Super8-as kamerával felvett házivideók, olcsó digitális kamerával rögzített backstage-pillanatok, és aztán ezek újra és újra, különböző formákban. Az a pillanat, amikor Shawn Mendes hazamegy, és egy naplementében rohangál a gyerekkorának helyszínén, olyan, mintha valaki szándékosan Terrence Malick rendező stílusát szeretné lekoppintani, a szélesvásznú, de intim koncertképekről pedig a legutóbbi Csillag születik juthat eszünkbe. Persze minden egyes kép és jelenet sokkal többet érne, ha egy centivel is közelebb hozná azt, akiről szól.

Mendes viszont egy közhelyeket pufogtató, szimpatikus és abszolút izgalommentes figura marad végig. A film egyik egészen furcsa jelenetében több hónap turné után hazaér a torontói lakásába, majd a kamera előtt szaladva leszed egy képkeretet a zongorája tetejéről, és eldugja a lakás egy sötét pontján. Szemmel láthatólag úgy szeretné ezt kivitelezni, hogy ne vegye észre senki, de nehéz ezt úgy csinálni, hogy egy komplett stáb, a stáb mögött meg a gyerekkori haverjaidból álló slepp figyeli minden léptedet, a gesztusra viszont nem kérdez rá senki. Nem tudjuk meg, hogy mit dug el, ki szerepel a képen, mit nem akar megmutatni a stábnak. Ha bárkiben felmerült volna a kérdés, hogy egyszer, bármikor rákérdezzen, már érdekesebb lett volna az In Wonder. De ez történik, ha te és a menedzsered vagytok a rólad szóló film producerei.

A Shawn Mendes: In Wonder november 23-tól látható a Netflixen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!