Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

2020. november 24. – 19:51

Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?
Glenn Close és Amy Adams a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben – Fotó: Lacey Terrell/NETFLIX

Másolás

Vágólapra másolva

Eldőlni látszik az év vége: a Warner bejelentette, hogy az év egyik legnagyobb blockbusterének szánt Wonder Woman 1984 az Egyesült Államokban egyszerre fog menni mozikban és felkerülni HBO Max szolgáltatására karácsonykor, egészen pontosan december 25-én. Magyarországon a tervek szerint még december végén bemutatnák a mozik, és olyan más országokban is ez a cél, ahol nem létezik az HBO Max. Az persze óriási kérdés, hogy mi lesz a mozikkal december végén Magyarországon, hiszen a jelenlegi rendelkezések december 10-ig mindenképpen kitartanak, és ha után esetleg ki is nyitnak, kérdés, mennyi ember akar moziba menni majd egyáltalán. Egy hónappal előtte még semmit sem tudunk, ami, lássuk be, lehetne 2020 egész évének a mottója is.

A másik nagy hollywoodi film, ami el fogja kerülni a mozikat, az Amerikába jöttem folytatása. Eddie Murphy vígjátékának folytatásáról sokáig úgy lehetett tudni, hogy szintén decemberben majd moziba kerül, majd októberben kiderült, hogy az Amazon elhappolta magának, ahogy például a Borat második részét is. A cég viszont ezzel ki fog várni, 2021. március 5. most a premier időpontja, de hát ha egy hónappal előre sem látunk, akkor azt végképp képtelenség megmondani, hogy mi lesz jövő márciusban. Már azon kívül, hogy otthon nézhetjük az Amerikába jöttem 2-t. A tradicionálisan februárra tervezett berlini filmfesztivál például nem áll le, szervezik serényen az eseményt.

A magyar forgalmazók is óvatosak, a UIP például csak egyetlen filmmel tervez januárra, ez pedig az év során már sokszor, nemzetközileg is tologatott Ígéretes fiatal nő című film, amiben Carey Mulligan gyilkol férfiakat halomra.

De addig is, amíg a mozik sorsa kiderül, maradnak a streamingoldalak, amiknek a kínálatában szeretnénk segíteni rendet vágni.

NETFLIX

Jegyzetek a fiamnak – Ha nem lenne elég, hogy a karácsony közeledtével minden egyes reklám arra bazíroz, hogy az ember zokogjon rajta, akkor itt van ez az argentin film, amit gyakorlatilag arra terveztek, hogy a néző a végére kiszáradástól elájuljon. A Jegyzetek a fiamnak igaz történet alapján készült: a petefészekráktól szenvedő, amúgy építészként dolgozó María Vasquez 2015-ben halt meg, de a Twitteren fanyar humorral és őszinteséggel végigközvetítette az utolsó napjait, miközben egy könyvet is írt a nem olyan régen született gyerekének. Boldog karácsonyt! (november 24.)

Vidéki ballada az amerikai álomról – Az amerikai nyomorpornó különös példája ez a film, amit egyértelműen a 2021-es Oscar-díjakra lőttek be, akárhogy és akármikor is fogják azt megrendezni. A film J. D. Vance kockázatitőke-befektető visszaemlékezéseiből készült, pontosabban a Kentucky államban élő családjáról, és arról, hogy milyen őket meglátogatni évekkel később, hogy maga mögött hagyta őket. Amy Adams alakítja a főszereplő függő édesanyját, a klasszikus, magyar szemmel is ismerős nagymamára sminkelt Glenn Close a családfőként viselkedő nagyszülőt, a filmet pedig Ron Howard (Egy csodálatos elme, Apollo 13) rendezte. És hát az előzetesek és képek alapján pontosan így lehet elképzelni egy olyan filmet, amivel le akarják nyűgözni azt a sok embert, aki szerint a Zöld könyv egy pompás film volt, de ne legyen igazam. (november 24.)

Karácsonyi krónikák: Második rész – A Netflix megállíthatatlanul nyomatja a karácsonyi tartalmat, most kapott egy folytatást Kurt Russell télapója is, és hát nem igazán néztem utána a sztorinak, hiszen Kurt Russell játssza a télapót, és ennyit pontosan elég is tudni róla. A karácsonyi filmek rajongóinak muszáj elmondanom, hogy a filmet Chris Columbus, a Reszkessetek, betörők! rendezője készítette. (november 25.)

Moszul ostroma- Miközben a Netflix ontja magából azokat az akciófilmeket, amikben a törés-zúzásnak valami hevenyészett, kitalált háttere van (Tyler Rake, 6 Underground), néha azért fel tud bukkanni a valóság is. A Moszul ostroma arról a helyi kommandós osztagról szól, akik Irak Ninive tartományában az amerikai felszabadítás és Szaddam halála után próbáltak rendet tartani az országban, miközben az ISIS még azért keményen vadászott mindenkire, aki az útjukba állt. A rendező ugyan amerikai (Matthew Michael Carnahan írta többek között a Mélytengeri pokolt és a Z világháborút) de végre egy film, amiben nincs egy fehér, nyugati hős, hogy ő mutassa meg a helyieknek, hogyan kell ezt igazából csinálni. (november 26.)

HBO GO

A gyűlölet, amit adtál – Angie Thomas azonos című könyve ugyan elvileg a fiatal felnőtteknek szóló irodalomba tartozik, itt nincsenek őrületes románcok, többszáz éves vámpírok, vagy elhallgatott varázsbirodalmak, hanem nagyon is az itt és mostban játszódik. A filmváltozat főszereplője Starr (Amandla Stenberg, aki a The Eddy című sorozatban is szerepelt), aki ugyan a szegényebb városrészben él, mégis a környék elitiskolájában jár, azonban a világa egy csapásra a feje tetejére áll, amikor egy rendőri igazoltatás során lelövik a barátját. Szóval igen, fiatal felnőtteknek szóló regény, csak éppen rendszerszintű rasszizmusról és rendőri brutalitásról szól. (november 26.)

Isten hozott Csecsenföldön – Az idén érthető okokból online rendezett Verzió Filmfesztiválon a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját kapta az Isten hozott Csecsenföldön, ami a címével ellentétben nem egy turisztikai propaganda, hanem olyan aktivistákról szól, akik az LMBTQ-üldözéssel szállnak szemben az országban. Ami azért is problémás, mert például Csecsenföldön gyakorlatilag állam áldásával, a csecsen vér megtisztításának ürügyével üldözik, bántalmazzák, és ölik meg a melegeket. A film az aktivisták mellett olyanokat is bemutat, akik túlélték az üldöztetést és sikerült elmenekülni az országból. (november 26.)

Miért nem halsz meg – Orosz fekete komédia, ami úgy néz ki, mintha egy rajzfilmet ötvöznénk egy kabarétréfával, és azzal, ahogy Tarantino filmjeit elképzelték a kilencvenes években, nevezetesen hogy még a csapból is vér és agyvelő folyik. A cselekmény? Egy csomó morcos figura agyabugyálja egymást egy lakásban. (november 27.)

Western Stars – Bruce Springsteen tényleg lassan beteríti magával az összes streamingoldalt: a Netflixen lehetett tavaly megnézni az egyszemélyes Broadway-műsorának rögzített változatát, pár hete került az Apple+ kínálatába került egy dokumentumfilm arról, hogyan készült a legutóbbi, Letter To You című lemeze, és most az HBO-ra került fel az eggyel korábbi albumáról készült film, a Western Stars, amiben előadja a zenekarával a lemez összes dalát egy 100 éves fészerben. A filmnek egyébként hivatalosan ő a társrendezője is, szóval én már nem tudom elképzelni, mit szeretne még Bruce Springsteen elérni az életben, mert azt hiszem, már minden megvolt. És ha ez nem lenne elég Springsteen-tartalom, az HBO Go-ra felkerül a Vakító fény című brit zenés film is, ami egy olyan, bevándorlócsaládban született srácról szól, aki a nyolcvanas években Főnök zenéjében találja meg azt a támogatást, amire szüksége van. (november 28.)

30 ezüst – A spanyol Álex de la Iglesia már a kilencvenes évektől kezdve ontja magából a karakteres, de nem éppen széles közönség ízlésére belőtt kulthorrorfilmeket (A fenevad napja, Egy őrült szerelem balladája), és most az HBO jónak látta hozzávágni egy csomó pénzt, hogy egy komplett sorozatot csináljon. A 30 ezüst egy papról szól, aki próbálé megküzdeni a démonjaival egy kies spanyol faluban, és hát az előzetes alapján ez leginkább egy ibériai Preacher-re emlékeztet, szörnyekkel, keresztre feszítéssel, sok-sok tűzzel, és feltételezem, hogy árulással, ugyanis a címben lévő összeg volt a Biblia szerint az, amennyiért Judás elárulta Jézust, és a szereplők ezt a 30 pénzt akarják összeszedni, ami együtt elvileg nagyobb hatalommal bír, mint a frigyláda. Vasárnap csak az első rész jön, a többit hetente mutatják be. (november 29.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!