Magyar baktériumművészek festették meg a közelítő telet

2020. november 17. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha eddig ön sem találkozott még a baktériumművészettel, nem lepődünk meg, inkább megmutatjuk, hogy mire képesek a művészi vénájú mikrobiológusok.

A Synlab két mikrobiológusa Szijj Orsolya és Seres Anikó Petri-csészében és baktériumok segítségével festették meg az őszi táj képeit. A sorozatukkal, ami a Winter is coming (Közeleg a tél) címet kapta, beneveztek az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Agar Art nevű versenyére is, derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Seres Anikó baktériumképei
Seres Anikó baktériumképei

A 18 Petri-csészéből álló képet Vogel Johnson táptalajon élő Staphylococcus aureus baktériumtörzsekből alkották meg. Ez a baktériumtörzs a Petri-csészén kívül elég komisz kórokozó, okozhat kelést, hólyaghurutot, agyhártyagyulladást és szepszist. Előfordulhat az ember bőrén, orrnyálkahártyáján és az ürülékben is. De így már nagyon eltávolodunk a művészettől.

Inkább olvassuk el, mint mondott Szijj Orsolya a sorozat születéséről. „A képet hetekig terveztük fejben és papíron, ezután különféle táptalajokat és baktériumokat teszteltünk a színek tökéletesítéséhez. Az egyébként monokróm tenyészetnek – amelynek narancs alapszínét a táptalaj, feketéjét a baktérium, sárgáját pedig a fermentációs folyamatok adják – a 18 Petri-csészén átfutó kompozíció ad egy kis csavart.”

Szijj Orsolya baktériumképei
Szijj Orsolya baktériumképei

Az ország legnagyobb laboratóriumában több baktériumművész is dolgozik, 2019-ben magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a Synlab mikrobiológusa nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!