Tizenöt év után új számokkal tért vissza a System of a Down

2020. november 6. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt év hallgatás után hozott ki új számot a kétezres évek meghatározó rockzenekara, a System of a Down, méghozzá az örmény–azeri konfliktus miatt. A hosszú ideje inaktív rockzenekar egészen keményen beleszáll az azeriekbe a most megjelent két új számban, amelynek bevételeivel Örményországot segítik a mostani háborúban.

A Protect the Land (Védd a hazát) és a Genocidal Humanoidz (Fajirtó humanoidok) is olyan számok, amik zeneileg simán beleillenek az eddigi System of a Down-életműbe, viszont a Protect the Land klipje gyakorlatilag háborús kiállás: a hazát védő örmények előtt tesz tiszteletet a zenekar, miközben az azeriekről úgy beszél Serj Tankian frontember, mint a „gonoszak, akik gonoszak is maradnak”.

A Genocidal Humanoidzban pedig még egy fokkal keményebb hangnemet ütnek meg. Ebben azt énekli Tankian, hogy megverik az ördögöt, akit nem ők idéztek meg, de nem futnak el, nem bújnak el előle. Prostituáltként hivatkozik az őket üldözőkre, az ők alatt pedig valószínűleg az örmény népet érti. A dalszövegben aztán ilyen sorok is vannak:

Találd ki, ki jön át vacsorára

A fajirtó humanoidok

Akik háborús hadviselést tanítanak a gyerekeiknek

Azok a szemétládák el lesznek pusztítva

Találd ki, ki jön át vacsorára

A fajirtó humanoidok

A System of a Down tagjai mindannyian örmény-amerikai származásúak, és nem először foglalkoznak a két ország közti konfliktussal vagy az örmény népirtással. A P.L.U.C.K. és a Holy Mountain című számaik is erről szólnak, de karrierjük során feldolgozták a Tienanmen téri tüntetések és az iraki háború témáját is, illetve hangos kritikusai az amerikai kultúrának és politikai berendezkedésnek.

A Rolling Stone szerint a System of a Down annak ellenére állt össze a két számot felvenni, hogy a tagok között politikai ellentétek is vannak. Amíg Tankian demokrataként hivatkozik magára, addig sógora és egyben a zenekar dobosa, John Dolmayan közismert Trump-támogató. Viszont az egész zenekar úgy érezte, hogy az Örményország elleni mostani háborút kifejezetten azért indították el, mert a Covid-járvány és az amerikai külpolitika gyengülése is segítheti Azerbajdzsánt. Még a trumpista Dolmayan is azt nyilatkozta a Rolling Stone-nak, hogy az Egyesült Államoknak jobban kellene védenie az érdekeit külföldön.

Shavo Odadjian egy 2015-ös koncertenFotó: Tim Mosenfelder, Getty
Shavo Odadjian egy 2015-ös koncertenFotó: Tim Mosenfelder, Getty

Dolmayan volt az, aki először felhívta a többieket még októberben, hogy tegyék félre a nézeteltéréseiket, mert segíteni kell a népükön. Tankian hozzáteszi azt is, hogy ez nem a pénzről, nem a művészetről és nem egymásról szól, hanem ez színtiszta aktivizmus, amivel Örményországot akarják segíteni a maguk módján. Dolmayan óva intett, hogy a rajongók ne reménykedjenek, nem lesznek ezen kívül új számok és új album, mert ez nem erről szól. Tankin szintén megerősítette, hogy nem tervez senki mással együtt dolgozni a jövőben, egyébként is jön majd valamikor egy szólólemeze, de addig nem ad ki új zenét, amíg nem oldódik meg az örmény–azeri konfliktus.

Utoljára a Hypnotize és a Mesmerize című nagylemezt hozták ki 2005-ben, és hiába voltak egyértelműen a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb rockzenekara, nem tudtak tartósan együtt maradni. A belső konfliktus Serj Tankian és Daron Malakian között alakult ki, mert előbbi több beleszólást akart a dalszerzésbe. Azóta hébe-hóba koncerteznek együtt, idén júniusban például Budapesten is felléptek volna, ha nem akadályozza meg ezt is a koronavírus-járvány.

A magyar fellépés azért is lett volna nagy szó, mert 2013-ban, amikor a Sziget magyarázkodni kényszerült a feltűnően gyenge lineup miatt, azt kommunikálta a közönség felé, hogy egyetlenegy olyan zenekar van, amit mindig nagyon hívták, de a banda megmondta, hogy Magyarországra nem jön. Ez a System of a Down volt, és a rajongók szerint azért kerülhette el évekig Magyarországot a zenekar, mert nagyon nem értettek egyet a külpolitikánkkal. Mint ismeretes, egy Ramil Szafarov nevű azeri katona Magyarországon vett részt egy NATO által támogatott nyelvtanfolyamon, majd éjszaka átsétált a szomszéd szobába, és egy baltával megölte Gurgen Margarjan örmény katonát.

Serj TankianFotó: Joseph Okpako, Getty
Serj TankianFotó: Joseph Okpako, Getty

A bíróság a 2004-es gyilkosságért Szeferovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért legkorábban 30 év múlva felülvizsgálható életfogytiglanra és Magyarországról 10 évre való kiutasításra ítélte 2006-ban. Szeferov ügyvédje azzal védte védencét, hogy Azerbajdzsánban egy örmény megölése nem számít bűncselekménynek. Végül 2012-ben kiadták a magyar hatóságok Szeferovot Azerbajdzsánnak, ahová hősként érkezett meg, és hadnaggyá léptették elő, miközben Örményország jelezte, hogy minden diplomáciai kapcsolatot megszakít Magyarországgal.

A két új számot a zenekar Bandcamp-oldalán lehet megvásárolni, a befolyó összeget pedig az Örményország Alaphoz juttatják el, amely humanitárius segélyt nyújt az örmény rászorulóknak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!