Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

2020. október 27. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lehet minden egyes streamingajánlót annak valamilyen variációjával kezdeni, hogy „micsoda világot élünk”, de hát tényleg, micsoda világot élünk. Ezen a héten online, teljesen legálisan, két esetben a világpremierrel egy időben érhető el Magyarországon három olyan film is, aminek még esélye is lett volna valamennyire a mozipénztárnál. Miközben a magyar mozikba ezen a héten jut el a Trollok a világ körül című animációs film, ami az első, nagyobb közönségre számító film volt idén, ami az online boltokba került a járvány miatt.

És akkor még kiakadtak az amerikai mozisok, hogy micsoda katasztrófa lesz ebből, ha a filmek ilyen hamar fognak eljutni a digitális piacra. Igaz, akkor az emberek még olyan dolgokon aggódtak, hogy van-e elég liszt és élesztő a boltokban, és ha már minden megvolt a kenyérsütéshez, akkor meg lehet-e nézni a mozikban Christopher Nolan új filmjét. (Közben a cikk megírása után kiderült, hogy a legnagyobb hazai mozihálózat, a Cinema City nem fogja játszani a Trollok a világ körült.)

Amúgy ha valakinek kevés lenne a multiplexek kínálata, de a moziélmény hiányzik, azért van lehetőség újdonságokat vagy legalább is érdekességeket nézni: nemrég zárult le a Mozinet Filmnapok, ahol egy rakat pompás filmet lehetett megnézni az ország több mozijában, november elején kezdődik a Verzió dokufilmes fesztivál, és ha valakinek mondjuk nem ez a sztilója, a Corvin Mozi nagytermében mindennap megy digitálisan felújítva és eredeti szinkronnal a Total Recall – Az emlékmás, igen, a remek schwarzeneggeres sci-fi 1990-ből. És érdekes látni azt is, hogy nálunk mozikba kerül az, ami az Egyesült Államokban nem: Magyarországon meg lehet nézni majd A boszorkányok című Roald Dahl-adaptációt, amit az amerikaiak csak az HBO Maxon tudnak. Illetve a valamennyire kultikus kilencvenes évekbeli horrorfilm, a Bűvölet folytatására is tudunk jegyet venni itthon, míg sok helyen máshol csak az Itunes és hasonló boltok kínálatába kerül.

A helyzet folyamatosan változik: Szlovákiában és Olaszországban például bezártak a mozik, és amíg Magyarország elég konzekvensen az olaszokat követte tavasszal, kérdés, mi lesz majd itt az ősz második felében és a télen. Streaminges tartalmak biztos lesznek, mutatjuk is a teljesség igénye nélkül, hogy mik.

NETFLIX

Sarah Cooper: Everything’s Fine – Sarah Cooper volt talán az egyedüli, akinek sikerült megtalálni a Trump-paródiák kulcsát: egy szót sem változtat meg az amerikai elnök beszédeiből, csak rátátog azokra. Cooper iszonyatosan népszerű komikus lett a videói miatt a neten, már jelentek meg a kulturális/generációs jelentőségét firtató cikkek is róla (egyesek szerint Cooper a boomereknek tetszik igazán), és a Netflix is lecsapott rá. Az Everything’s Fine-ról keveset tudni, de valahol egy szkeccsműsor és egy stand-up előadás között lesz félúton, híres vendégekkel, és még híresebb rendezőkkel, ugyanis azt a feladatot Natasha Lyonne (Végtelen matrjoska) és Maya Rudolph (Saturday Night Live) vállalták. (október 27.)

Zeusz vére – A görög mitológiában a főisten Zeusznak annyi gyereke volt, hogy bármikor elő lehet húzni egy véletlenszerű nevet, és senki sem fog meghökkenni azon, hogy az ő leszármazottja. Ez az animációs sorozat Héronról szól, akinek rendet kell vágnia a félisteni képességeivel a görög világban, és az előzetes alapján az alkotók nem hagyják ki a parább szörnyeket sem. Az alkotó egyébként a Castlevania-sorozatot készítő Powerhouse Animation. (október 27.)

Alkalmi randevú - A Netflix üzleti stratégiájának jelentős része abból áll, hogy megnyugtató, ártalmatlan, közérthető dolgokat készít, amiket aztán lehet nézni a háttérben, fél szemmel, a telefont nyomkodva, csetelve, stb. Az Alkalmi randevú pontosan ilyennek tűnik, egy romantikus vígjáték Emma Roberts-szel, aki szingliként úgy dönt, hogy a kellemetlen családi helyzetek elkerülése miatt lepaktál egy szingli férfival, hogy az ünnepnapokat töltsék együtt. Ebből aztán kalamajka is lesz, ami elkerülhetetlen egy olyan filmben, amit a Gagyi mami 2. rendezője készített. (október 28.)

Kinek a háza? - Igen, Magyarországon mindenszentek van és nem halloween, de azért lehet hódolni annak az angolszász szokásnak, hogy ilyenkor horrorfilmeket kell nézni, főleg azért, mert nem kell este 8-9-ig várni, hogy lemenjen a nap, hanem már a munka végeztével annyira sötét van, hogy ideálisak a körülmények a riogatáshoz. A Kinek a háza? ráadásul a szokásosnál pár fokkal izgalmasabb sztorinak tűnik: egy Dél-Szudánból menekülő párról szól, akiknek a britek kiutalnak egy szükséglakást. Ami természetesen szellemjárta, vagy legalább is valami nagyon gyanús dolog folyik ott. (október 30.)

Egyebek: Jön egy dokumentumfilm egy újságíróról, aki meg van győződve arról, hogy az argentin teniszezőt, Guillermo Vilast jogtalanul nem tették meg a hetvenes években a világ legjobb játékosává (Guillermo Vilas: a legelső teniszező), bekukkanthatunk egy négyezer éves egyiptomi sír feltárási munkálataiba (A Szakkara-sír titkai), és a harmadik évadával folytatódik az olasz maffiáról, a Vatikánról meg az ezek kereszttüzébe került emberek harcáról szóló sorozat (Suburra 3.).

HBO GO

Tudhattad volna – Jean Hanff Korelitz azonos című könyvéből készült az HBO új presztízssorozata, az alkotó David E. Kelley (Ally McBeal, Hatalmas kis hazugságok), a két főszereplő pedig Hugh Grant és Nicole Kidman. Utóbbi egy házassági tanácsadót alakít, akinek minden hiperszuper az életében, amíg történik valami, amitől kiderül, a férje nem pontosan az volt, aminek vallotta magát. A néző simán megtippelhette volna ezt előre, hiszen Hugh Grant játssza a férjet. A Tudhattad volna első része a héten jelenik meg, minden héten lesz új belőle, összesen hat darab. A rendező a dán Susanne Bier, aki legutóbb a Netflix óriási sikerét, a Madarak a dobozban című világvége-filmet készítette. (október 26.)

Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből – A karantén alatt, minimálstábbal, de hálistennek nem Zoom-hívásokkal forgott ez a rövidfilm, amiben Gryllus Dorka és Simon Kornél alakítanak egy házasságtörő párt, akiknek egyre nagyobb macera a járvány, mert nehezen tudják leszervezni a találkáikat. (november 1.)

Egyebek: Nem új film, de felkerült az HBO Go oldalára A zodiákus, David Fincher 2007-es sorozatgyilkosos thrillere, ami csak évekkel később kapta meg a neki kijáró tiszteletet és szeretetet. Főleg úgy érdemes nézni az igaz történetet feldolgozó, Jake Gyllenhaal és Mark Ruffalo főszereplésével készült filmet, hogy Fincher nemrég kijelentette: nemigen fog folytatódni a Mindhunter című, sorozatgyilkosok pszichológiájával foglalkozó netflixes sorozata.

APPLE+

Felkeverve – Vannak filmek, amik egyszerűen jólesnek, és ilyen a Felkeverve is, egy visszafogott, szelíd, kellemes másfél óra Sofia Coppola (Elveszett jelentés, Marie Antoinette) rendezésében, Bill Murray és Rashida Jones főszereplésével. Jones családanyaként gyanút fog, hogy a sokat dolgozó férje megcsalja a háta mögött, ezért tanácsot kér a bohém, gazdag, és nem mindig hűséges édesapjától (Murray), hogy segítsen. Ennyi a sztori, a többi az a kellemes andalgás, ami néha ránk fér. De az is egy opció, hogy irigykedünk ezen a sok jómódú értelmiségin, akiknek nincs jobb dolguk, mint koktélokat inni drága helyeken, gyönyörű kabriókban detektívmunkát végezni, és óriási ablakokból Manhattant nézni.

AMAZON PRIME

Borat 2 – Váratlanul, a semmiből, titokban érkezett a Borat folytatása, és a még nagyobb meglepetés, hogy jó lett, Sacha Baron Cohennek sikerült úgy feltámasztani a karaktert (pár másik álca segítségével), hogy egyáltalán nem izzadtságszagú, és tökéletes helye van 2020-ban is. Itt írtunk róla bővebben.

Truth Seekers – Simon Pegg és Nick Frost két szuper tehetséges és szimpatikus ember, de valahogy mindig az hozza ki a legjobbat belőlük, ha ketten együtt Edgar Wright rendező filmjeiben szerepelnek (Shaun Of The Dead, Hot Fuzz). A Truth Seekersben sajnos Wright semmilyen formában nincs jelen, és az igazat megvallva, Pegg is csak egy mellékszerepben, a főszereplő viszont tényleg Frost, ő vezeti a házibarkács módszerekkel dolgozó szellemvadász-brigádot, ami valami apokaliptikus összeesküvésre bukkan egy nap.

EGYÉB (ITUNES, GOOGLE PLAY, STB.)

Bill & Ted Face The Music – A hét második váratlan vígjátékfolytatása, és bár a második Boratot a bemutatóval egy időben tudtuk nézni, a Bill és Ted harmadik részére egy hónapnyit várnunk kellett a világ egy részéhez képest. De megéri, mert amit a Boratról írtam, az erre a filmre is igaz, bár itt 29 évet kellett várni a Bill és Ted haláli túrája után, hogy megtudjuk, mi a manó történik a Wyld Stallyns két tagjával. Először is: vannak feleségeik, vannak lányaik, és van a vállukon egy nagyon komoly küldetés, hogy meg kell írniuk azt a számot, ami egyesíti majd a világot. Elég nagy falat, ahogy egy ennyire régi filmet folytatni is az, viszont a Bill & Ted Face The Musicnak sikerült megőrizni az előző két rész hangulatát, ráadásul működik időutazós sci-fiként és hülye vígjátékként is. (október 29.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!