Ma 20 éve jelent meg a Linkin Park bemutatkozó albuma

2020. október 24. – 18:20

Ma 20 éve jelent meg a Linkin Park bemutatkozó albuma
Fotó: Linkin Park

Másolás

Vágólapra másolva

Kereken 20 éve, hogy megjelent a Hybrid Theory, a Linkin Park első nagylemeze, ami nagyban hozzájárult a zenekar népszerűségéhez, és a nu metal zenei műfaj térnyeréséhez. Ugyan a nu metal pár évvel később kifulladt, a Linkin Park még hosszú ideig az egyik legnépszerűbb rockzenekar tudott maradni a világon. A frontember, Chester Bennington öngyilkossága után három évre felfüggesztette működését a zenekar, de tavasz óta ismét valamennyire aktívnak tűnnek.

A Hybrid Theory a maga idején is hatalmas dobásnak számított, és a Limp Bizkittel, Kornnal vagy a Static-X-szel megkezdődött a metált rappel és elektronikával ötvöző nu metal hódítása. A Linkin Park egyébként eredetileg Hybrid Theory néven adta ki az első EP-jét, de mivel már létezett egy walesi elektronikus zenei projekt Hybrid névvel, végül inkább a Linkin Park név mellett döntöttek.

A lemez első single-je, a One Step Closer hamar magas rotációba került az akkor még meghatározónak számító MTV-n, aztán később érkezett az In The End és a Crawling videóklipje, amelyekkel végleg berobbant a zenekar a köztudatba. Az album egészen a Billboard 200-as lista második helyéig jutott, és 27 millió eladott példánnyal a 21. század legjobban fogyó rocklemezévé vált. Ráadásul megelőzték a Guns 'n Roses 1987-es Appetite for Destruction lemezét is, amellyek övék lett a legtöbb példányban elfogyó debütlemez. Végül még egy Grammyt is bezsebeltek a Crawling c. számukért.

Két évvel később kiadtak egy remixalbumot is olyanok közreműködésével, mint Pharoahe Monch, Jonathan Davis a Kornból, vagy Black Thought. 2004-ben pedig több szám újragondolt változata is feltűnt a Jay-Z közös albumukon, amelynek a rapper és zenekar számaiból raktak össze raprock hibrideket.

A 20. évforduló alkalmából újra kiadták az albumot október elején, amelyhez hozzácsapták a She Couldn't c. szám demóját is, amit még Chester Benningtonnal vettek fel 1999-ben.

A nu metal a népszerűsége ellenére nem volt a kritikusok kedvence az ezredforduló környékén, és valamivel később a zenekar is szép lassan elszakadt ettől a vonaltól. Az első albumuk hatása azonban 20 év távlatából tagadhatatlan, Chester Benningtonnak úttörő szerepe volt abban, hogy a keményebb metálzenékből ismerős ordítozós énekstílus meg tudott ragadni a mainstreamben. A többi hasonló zenekarral együtt meg is előzték a korukat azzal, hogy rengeteget merítettek a hiphopból és az elektronikus zenéből, ami akkor sokaknál szentségtörésnek számított, pedig ma már nem hogy, nem szokatlan, hanem szinte kötelező minden mainstream rockzenekarnak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!