Tizenöt év után, osztálytalálkozó-hangulattal tért vissza egy részre Az elnök emberei

2020. október 17. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2006-ban ment le az amerikai NBC csatornán Az elnök emberei című sorozat utolsó része, amivel a televíziózás történetének egyik nagy fejezete zárult le. Három amerikai elnökkel és majdnem tizenöt évvel később a sorozat egy különleges kiadással tért vissza egyetlen rész erejéig az idei amerikai elnökválasztás előtt, hogy szavazásra mozgósítson.

Az elnök emberei 1999 és 2006 között, hét évadon át futott – ebből négyet Aaron Sorkin forgatókönyvíró-guru jegyzett – közben bezsebelt egy rakás díjat Emmytől Golden Globe-ig, és teljesen átírta azt, ahogy a nézők a tévésorozatokról gondolkodtak. A politikai dráma a Fehér Ház mindennapjainak cirkuszát hozta el a tévénézőknek egy fiktív Egyesült Államokból, ahol a Martin Sheen által alakított, idealizált elnök, Josiah Bartlet és az ő emberei rohangálnak naphosszat a Fehér Ház folyosóin, egymást érik a gyorsan pörgő, feszes párbeszédek, és persze a személyes drámák sem hiányoztak. A demokrata nézők imádták, a republikánusok már kevésbé, de azért ők is nézték.

És ez volt az a sorozat, amit az élet is átírt, amikor egyik szereplője, John Spencer 58 évesen szívrohamban meghalt, egy évvel azután, hogy sorozatbeli karaktere is szívrohamot kapott. A csütörtök éjjel az amerikai HBO Maxon leadott új rész is azzal kezdődik, hogy emléket állítanak Spencernek, akinek a szerepét erre a részre az Emmy- és Golden Globe-díjas Sterling K. Brown kapta meg.

A mostani kiadás tényleg különleges: a Los Angeles-i Orpheum színpadján, lecsupaszított díszletek között adják elő a idő közben megőszült, de régi ismerősként visszaköszönő színészek a sorozat 2002-es, Hartsfield's Landing című epizódját: a Fehér Házban egy New Hampshire-i kis település előválasztásának eredményén izgulnak, ami általában megjósolja a választás végkimenetelét, ezért óriási médiafigyelmet kap, úgyhogy fontos a mozgósítás.

A témaválasztás és az időzítés sem véletlen: néhány héttel vagyunk az amerikai elnökválasztás előtt, és a mostani különleges epizód is a When We All Vote nevű nonprofit szervezettel együttműködve jött létre. Ez az a szervezet, melynek többek között Michelle Obama, Tom Hanks és Lin-Manuel Miranda is a társelnöke, amerikaiak millióit igyekszik mozgósítani, hogy regisztráljanak, és menjenek el szavazni a közelgő választáson, mert több múlik a szavazataikon, mint gondolnák. A felvonások között Michelle Obama, Bill Clinton, Samuel L. Jackson és Az elnök embereivel befutó Elisabeth Moss is igyekszik ezt az üzenetet sulykolni a sorozat többi szereplőjével együtt. Dulé Hill és Sterling K. Brown közös felhívása pedig talán a legerősebb mind közül, amikor sorra veszik az Egyesült Államokat sújtó nehézségeket, érintve a koronavírus és a faji egyenlőtlenség témáját.

Bradley Whitford és Allison Janney a A West Wing Special to Benefit When We All Vote-banfotó: HBO
Bradley Whitford és Allison Janney a A West Wing Special to Benefit When We All Vote-banfotó: HBO

A Hartsfield's Landing újragondolt kiadását biztosan imádni fogják, akik végigdarálták Az elnök embereit, egy jutalomjáték az egész, amit átitat az osztálytalálkozó-hangulat, és a színpadi megjelenítés csak még hatásosabbá tesz bizonyos jeleneteket. Például amikor a kommunikációs igazgató Toby és Bartlet elnök feszül egymásnak egy sakktábla fölött arról, hogy milyennek is kellene lennie a közelgő kampánynak, majd az egész vita asztalcsapkodásig fajul, és közben fel sem tűnik, hogy eltelt tizenöt év, mert Martin Sheen még mindig a legjobb tévés elnök. Az is lejön, hogy a stábból senkinek nem okozott nehézséget visszarázódnia a régi szerepébe, nem hiába hangoztatták karrierjük során, milyen meghatározó élmény volt számukra a sorozat.

Az egyórás epizódban viszont ezek az ilyen jelenetek inkább csak kellékek a nagyjából 15-20 percet felölelő mozgósítő üzenetek mellett, de a most futó elnökválasztási kampány színvonala mellett így is üdítően hat az egész.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!