Eddie Van Halen nemcsak szimpla rockgitáros volt, hanem a műfaj úttörője

2020. október 7. – 15:04

frissítve

Eddie Van Halen nemcsak szimpla rockgitáros volt, hanem a műfaj úttörője

Másolás

Vágólapra másolva

65 éves korában meghalt Eddie Van Halen, a Van Halen zenekar legendás gitárosa. Azon kevesek egyike volt, akit joggal tartottak a rockzene egyik legvirtuózabb gitárosának, azonban sajátos technikája, karaktere és színpadi viselkedése is megkülönböztette az átlagos gitárhősöktől. A modern rockzene elvesztette az egyik legnagyobb innovátorát.

Eddie – a cikkben a keresztnevét használjuk, hogy ne keveredjen a zenekaréval – Hollandiában született, de a család egy idő után Kaliforniába költözött. Itt nőtt fel testvérével, Alexszel, akivel 1972-ben megalapították a Van Halen zenekart. Saját bevallása szerint nem tudott zenét olvasni, hallás alapján tanult meg mindent, és először a zongora, majd a dobolás érdekelte. Végül a gitárnál kötött ki (testvére meg a dobok mögött), és annyira lelkes volt, hogy hamar megtanulta Eric Clapton összes gitárszólóját a Cream repertoárjából. A Van Halennel hamar kikötöttek a legendás Los Angeles-i Whisky A Go Go klubban, és a zenekar megalapítása után öt évvel már lemezszerződést kaptak a Warnertől.

A Van Halen hivatalosan a megalakulása óta máig aktív zenekarnak számít, azonban Eddie sok szempontból túlnőtt a zenekaron, és önálló rockgitárosként emelték a rajongók és a szaksajtó a legnagyobbak közé. Ez leginkább annak köszönhető, hogy kialakított egy sajátos gitártechnikát, amit tökélyre fejlesztett. Ez az úgynevezett tapping, amivel lehetővé tette, hogy nagyon gyors arpeggio jellegű futamokat játsszon egyszerre két kézzel az elektromos gitár nyakán. Talán a legismertebb ilyen jellegű szólója az 1978-as Eruption c. számban hallható, amit sokan minden idők legtechnikásabbjának tartanak a műfajon belül. A tapping technikát nem Eddie találta ki, a flamenco gitárosok már régóta használták, de ő volt az egyik úttörője annak, hogy ez a technika megvesse a lábát a hard rockban. A példaképe a tappingben a Genesis szólógitárosa, Steve Hackett volt, aki később elismerte, hogy valóban ő inspirálta Eddie-t, viszont a Van Halen gitárosának köszönhető, hogy ezt a technikát tappingnek nevezték el.

A Van Halennel összesen 12 stúdióalbumot hozott ki, az utolsót 2012-ben. Ő és testvére az egyetlenek, akik alapítás óta tagjai voltak a zenekarnak, de a családi kötődésnek itt nem lett vége, mert 2006-ban basszusgitárosként csatlakozott a zenekarhoz Wolfgang Van Halen, Eddie akkor még mindössze 15 éves fia is, aki azóta is a Van Halen tagja. A Van Halent összesen háromszor jelölték Grammyre, de mindössze egyszer nyertek a legjobb hard rock előadás kategóriában, 1991-ben. Eddie-t és a zenekar több tagját (testvérét, David Lee Roth énekest és Michael Anthony basszusgitárost) 2007-ben iktatták be a rock and roll halhatatlanjai közé.

Azt viszont talán kevesebben tudják róla, hogy nem csak technikailag volt újító, hanem technológiai szempontból is. A Poundcake c. szám intrójához például egy fúrógépet használt a gitárján, ami később rendszeres show-elemmé vált a koncerteken, illetve innovátorként három saját szabadalma is van. 1987-ben egy olyan fejlesztést szabadalmaztatott, amellyel egészen új megoldásokkal tudják a zenészek pengetni a húrokat, majd 1997-ben egy különleges gitárfejet jegyzett be a szabadalmi hivatalnál. A legutolsó találmánya 2017-es, ez egy gitárhúrok feszességének állításával kapcsolatos innováció volt.

Eddie különleges személyiségét és munkásságát számos anekdota is legendássá tette. A legismertebb talán az, ahogyan beszállt a Beat It című Michael Jackson-slágerbe. A dal és a klip is Jacko karrierjének egyik kiemelkedő teljesítménye, azonban Eddie gitárszólója önmagában külön halmazt alkotott zsenialitásban és komplexitásban, ráadásul ez a fajta gitárhangzás és szóló nagyban meghatározta a ‘80-as évek hard rockjának hangzását. Utólag kiderült, hogy Eddie teljesen ingyen, szívességből vállalta be a közreműködést úgy, hogy eleinte azt hitte, hogy csak szívatják, amikor felkérték a munkára. Ezért sincs megemlítve hivatalosan a dal szerzői és közreműködői között, és ezért nem kapott soha egy fillér jogdíjat sem a ‘80-as évek egyik legikonikusabb gitárszólójáért.

De idén áprilisban egy Eddie Van Halen életéről szóló könyv szerzője is megszellőztetett egy extrém sztorit, amikor a gitáros majdnem beszállt a Limp Bizkit zenekarba. A nu metal banda gitárosa, Wes Borland éppen akkor lépett ki, és Fred Durst frontember egy buliban megismerkedett Eddie-vel. Felmerült, hogy beléphetne Borland helyére, mire Durst nevetni kezdett, mert tetszett neki az ötlet, hogy a világ legjobb gitárosa a világ legrosszabb zenekarában játszik.

A történet szerint Eddie egy próbára fel is ugrott a Limp Bizkit Beverly Hills-i házába, de aztán otthagyott csapot-papot, köztük az erősítőjét és a pedáljait is. Mint kiderült, felhúzta magát azon, hogy a zenekar tagjai füvet szívtak próba közben, és később úgy jellemezte a helyzetet, mintha egy tudós lett volna egy rakás óvodás között. Másnap Eddie megpróbálta visszaszerezni a cuccait, de Durst egész egyszerűen nem válaszolt neki, de itt még nem ért véget a sztori.

A gitáros ugyanis még korábban egy aukción vett egy katonai harckocsit, aminek gépfegyvert rögzítettek a tetejére. Ezzel a járgánnyal hajtott végig Beverly Hillsen, majd beparkolt a Limp Bizkit háza előtti gyepre, és járatta a motort. Állítólag nem volt rajta felső, egy kötéllel összetartott farmert és szigszalaggal egyben tartott bakancsot viselt mindössze, miközben a kezében egy pisztollyal indult az ajtóhoz. Saját elmondása szerint belenyomta a pisztolyt Durst „idióta, piros baseballsapkás pofájába”, és a felszerelését követelte. Állítólag az egész úgy nézett ki, hogy Eddie félmeztelenül, cigizve és a pisztolyt a Limp Bizkit frontemberére szegezve nézte végig, ahogy Durst szépen kipakolja a cuccait a házból, és beteszi a katonai harckocsiba.

Eddie Van Halen egy 2012-es koncertenFotó: Kevin Winter / AFP
Eddie Van Halen egy 2012-es koncertenFotó: Kevin Winter / AFP

Megvolt azonban az árnyoldala Eddie különleges tehetségének és rocksztár attitűdjének. Már 12 évesen elkezdett inni és cigizni, előbbibe annyira belecsúszott, hogy saját elmondása szerint azért kellett innia, hogy egyáltalán működni tudjon a hétköznapokban. Végül 2007-ben ment el elvonóra, és 2008 óta teljesen tiszta volt. De nemcsak az önpusztítás ártott az egészségének, hanem a színpadi jelenléte is. Közismerten nagy akrobata volt a gitárral a kezében, de emiatt annyi sérülést szerzett, hogy 1999-ben csípőprotézist kellett neki beültetni. Egy évvel később rákkal diagnosztizálták, emiatt el kellett távolítani a nyelve egyharmadát.

Ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy a rákot valószínűleg magának köszönheti, hiszen mindig a szájában tartotta a fémpengetőjét, ami főleg sárga- és vörösrézből készült, vagy nem is annyira tesz jót, ha nyállal az ember szervezetébe jut. Még az orvosok is azt mondták neki, hogy elképzelhető, hogy pont azért lett rákos a nyelvének a hegye, mert évtizedeken át a szájába tartotta a fémpengetőit a koncerteken és próbákon. 2014-ben torokrákot találtak nála, amellyel 2019-ben kórházba került. Kedden a családja jelentette be halálhírét.

Eddie Van Hallen kézlenyomata California RockWalkon halála után 2020. október 6-ánFotó: J. Brown / AFP)
Eddie Van Hallen kézlenyomata California RockWalkon halála után 2020. október 6-ánFotó: J. Brown / AFP)

Eddie Van Halen haláláról azóta megemlékeztek a legnagyobb rocksztárok és rockzenekarok is, többek között a Metallica, Slash, Duff McKagan, a Def Leppard tagjai, Tony Iommi és Geezer Butler a Black Sabbathból, illetve Flea (Red Hot Chili Peppers), Tom Morello (Rage Against the Machine), Nikki Sixx (Mötley Crue), Billy Corgan (Smashing Pumpkins), Billy Idol, Rob Halford (Judas Priest), de még a Nickelback is.

(Borítókép: Sammy Hagar és Eddie Van Halen egy oszakai koncerten 1989-ben – Fotó: Eiji Yoshikawa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!