24 év után került elő egy elveszettnek hitt óriás gyümölcsgalamb

2020. szeptember 28. – 14:25

frissítve

24 év után került elő egy elveszettnek hitt óriás gyümölcsgalamb

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy év után került elő egy kereru, vagyis óriás gyümölcsgalamb, amely az új-zélandi Rainbow Springsből tűnt el – számolt be róla a The Guardian nyomán az MTI. A Pidge nevű példány 1996-ban tűnt el a Rotorua nemzeti parkból, majd augusztusban, váratlanul került elő, ami után a lábán található gyűrű alapján azonosították. Pidge az előkerülése mellett az életkorával is meglepetést okozott, az Új-Zélandon őshonos galambfajta ugyanis általában 15-25 évig él csak, a most előkerült madár viszont már 29 éves, amivel feltehetőleg a legidősebb példánya fajának.

Pidge-re soványan és nagyon rossz állapotban találtak rá augusztusban. A park mindeddig titokban tartotta előkerülését, de most azt közölték, hogy jól van, egy hónapja szőlővel és banánnal etetik. Várhatóan október elején költöztetik ki a röptetőbe.

A park gondozói szerint a dokumentumokból nem derül ki, hogy Pidge annak idején megszökött a parkból vagy egyszerűen elengedték. De úgy vélik, a közelben élhetett, és most azért került elő, mert már nem jutott elég élelemhez. Bean elmondta, hogy a kereruk párban élnek, ezért figyelni fogják Pidge-et, hogy vajon előkerül-e a partnere.

Két éve az óriás gyümölcsgalamb lett az év madara Új-Zélandon. A maori néven kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér. Érett gyümölcsökkel táplálkozik, és mivel az a szervezetében megerjed, előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert megrészegülve nem képes kapaszkodni. A kererupopuláció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már.

(Borítókép: Felnőtt gyümölcsgalamb Új-Zélandon. Fotó: Michael Nolan / robertharding via AFP)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!