Több mint 10 arab országban tiltották be az új Pókember-filmet egy pár másodpercig a háttérben látható dekoráció miatt

2023. június 16. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Először az Egyesült Arab Emirátusokban, majd gyors ütemben több mint 10 muszlim többségű országban tiltották be az új, A Pókverzumon át című animációs Pókember-filmet. Hivatalos indoklás nincs, de sajtóértesülések szerint egy pár másodpercig a háttérben látható dekoráció akadt fenn a cenzorok szűrőjén, alig pár nappal a június 22-re tervezett premier előtt. Íme:

Fotó: Sony / Columbia Pictures
Fotó: Sony / Columbia Pictures

Ha nincs meg egyből a bűnös, nézze meg jobban, az ajtó fölött kitűzött zászlót. A világoskék-rózsaszín csíkos minta a transznemű zászló színeit idézi, az alig olvasható felirat rajta „protect trans kids”, vagyis védjük meg a transz gyerekeket. Az arab országok nagy részében a transzneműség, illetve szinten minden, ortodoxtól eltérő nemi irányultság bűnnek számít, és az ilyesmit bemutató, vagy akár csak utalás szintjén szerepeltető alkotás tiltólistás.

A filmben egyébként egy szó sem esik transzneműségről, bár a sztori egyik fő mondanivalója az, hogy nemtől, kortól, bőrszíntől és mindentől függetlenül bárkiből lehet Pókember, illetve az egyik szereplő, Gwen Stacy karakterfejlődési ívét is sokan egy coming out metaforájának tartják. Ő látható egyébként a fenti képkockán, és az ő szobájában van kitűzve az ominózus zászló. A film egyik technikai bravúrja, hogy sokféle animációs stílus és színvilág között váltogat, ahogy a multiverzumban utazunk – és Gwen Stacy jelenetei tipikusan a zászlón is látható kék-rózsaszín színpalettájúak.

A film egyébként világszerte nagy siker, az IMDB-n 10-ből 9 az átlagos értékelése, a Rotten Tomatoeson 96%. Két héttel a premierje után 412 millió dolláros jegybevételnél tart, amivel már most az év 7. legtöbbet kaszáló filmje, de esélyes, hogy a dobogóig is el fog jutni még néhány hét alatt. A Telex kritikája itt olvasható róla.

(AP, Variety)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!