Alig emlékszem valamire a koncertből – amnéziában szenvednek Taylor Swift rajongói

2023. június 1. – 17:06

Alig emlékszem valamire a koncertből – amnéziában szenvednek Taylor Swift rajongói
Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző a MetLife Stadionban ad koncertet New Rutherfordban 2023. május 26-án – Fotó: Sarah Yenesel /MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Több Taylor Swift-rajongó is azt állítja, hogy „koncert utáni amnéziában” szenved, ami röviden azt jelenti, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékeznek egy közel háromórás koncertből – számolt be a fura jelenségről a BBC.

Az elmúlt napokban a közösségi médiában több rajongó is arról írt, hogy nem emlékeznek Taylor Swift Eras turnéjának kulcsfontosságú pillanataira. Bár első ránézésre szokatlannak hangzik, hogy egy koncertre alig emlékezzen valaki, a pszichológusok szerint van magyarázat: a jelenség hátterében az érzelmek és az idő állhatnak.

„Egyszerűen csak arról van szó, hogy az esemény bizonyos részeit kódoljuk az emlékezetükben, másokat pedig nem”

– mondta egy orvos a BBC-nek. Szerinte elég csak arra gondolni, hogy amennyiben jól érezzük magunk, akkor repül az idő. Dr. Phillips hozzátette, hogy amikor a rajongók izgatottak és teljesen átélik az adott pillanatot, könnyen úgy érezhetik, hogy „hirtelen elszállt az idő”, és nem tudták megfelelően feldolgozni mindazt, amit láttak, hallottak és éreztek.

Hozzátette, hogy régen egészen más volt egy koncert: akkor a zenész a hangszerével gyakorlatilag egy üres színpadon állt. Manapság a rajongóknak észbontó látványosságokat nyújtanak, stroboszkópok villognak, hatalmas kellékek vannak a színpadon, a zenészek pedig többször át is öltöznek. Ez több annál, mint amennyit az emberi agy be tud fogadni, így nem meglepő, hogy néhányan szinte mindent elfelejtenek egy koncertből.

Dr. Helen Prior, a Hull Egyetem vezető oktatója most azt vizsgálná hogy a Taylor Swift rajongói által elfelejtett emlékek és érzelmek egy részét fel tudják-e idézni, amikor később meghallgatják dalait. Szerinte ez ahhoz hasonlóan idézhet fel emlékfoszlányokat, mint amikor az ember meghallgatja azt a számot, ami például az esküvőjén szólt vagy azt, amit a szakítása után hallgatott.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!