Svéd énekesnő nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

2023. május 14. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati, éjszakába nyúló döntője Liverpoolban. A rendezés elvileg a tavalyi győztes Ukrajnáé lett volna, de a háború miatt átadták ezt Nagy-Britanniának.

A zsűri- és közönségszavazás alapján a döntőt a svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő – teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui – másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal. Ő lett így a második előadó, aki duplázik, az első az ír Johnny Logan volt sikerült az 80-as években.


Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált – jegyzi meg az MTI tudósítása.

A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. A címvédő Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett, a házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta.

Magyarország 2019-ben indult utoljára a versenyen, azóta – különösebb indoklás nélkül – kihagyjuk a bulit, bár a sokáig hivatalos válogató műsornak számító A Dal című köztévés zenés versenyt ettől függetlenül megrendezik.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!