Telex Neked #110 Orbán-fordulók, kordonok, farkasok, kivonuló kémbankok, na meg a vietnámi botok

2023. április 21. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele az április 13. és 19. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozat jóvoltából, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Tóth-Biró Marianna vagyok, a Telex főszerkesztő-helyettese. Bő egy éve már csak ritkán írok cikkeket vagy tudósítok különböző helyszínekről, aminek nem örülök, viszont helyette mostanában szerkesztek és szervezek, újságíróként pedig több mint másfél évtizede foglalkozom a magyar közélettel, politikai, szakpolitikai és közjogi témákkal. Hogy mire vagyok a legbüszkébb a Telexnél? Arra, hogy vagyunk, és hogy olyanok vagyunk, amilyenek, és hogy ebbe beletartozik a közpénzköltés nyilvánosságáért való küzdelem, a közvagyon kezelésének feltárása, az igazságszolgáltatás függetlenségének felügyeletevagy éppen a közhatalmat gyakorlók – politikai oldaltól független – ellenőrzése is.

Ez vagyok én, ahogy a fotó készítője, Porcsin Zsolt fogalmazott: akcióban (értsd: felhőszakadás után, megázva, de rendületlenül egy tüntetés tudósítása közben):

Ennyi bőven sok is volt belőlem, jöjjön inkább egy kis orbánozás, avagy a hét összefoglalója!

1. Döntés

Most, hogy a pápalátogatás miatt 24 napra lezárták a Kossuth teret, de nem tudni, miért ilyen sokáig, talán a belvárosban közlekedőkben is felmerülnek olyan, kérdések, amelyek Fábián Tomi kollégámban is, amikor a semmiből kordont és rendőrsorfalat emeltek elé, hogy ne tudja elvégezni a munkáját. Mindenesetre a Fővárosi Törvényszék a héten kimondta: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt. Az ítélet szerint a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. Hogy mivel, hogyan, és hogy mindez miért fontos? A válaszokhoz ezt a cikket és a benne lévő videónkat is ajánlom.

2. Ünnep

Április 18-án volt kereken harminc (30!) éve, hogy Orbán Viktort először választották meg a Fidesz elnökének. A miniszterelnöknek egyetlen kihívója akadt az elmúlt harminc évben, de ki emlékszik, volt-e más elnöke is a pártnak? Miért kellett kihagynia Orbánnak a Fidesz 1997-es kongresszusát, és ki mondta róla azt, hogy „táltosnak sokkalta alkalmasabb, mint operatív irányítónak”? Tesztelje tudását Orbán pártelnöki éveiről 13+1 totókérdéssel.

3. Fordulat

Szokatlan és némileg meglepő volt a múlt pénteki miniszterelnöki rádióinterjú hangvétele az elmúlt hónapok magyar–amerikai nyilatkozatháborúja után. Februárban a Fidesz–KDNP balatonfüredi frakcióülésén zárt ajtók mögött a kormányfő még az ellenfelei közé sorolta Joe Bident és az amerikai kormányzatot, két nappal azután viszont, hogy David Pressman amerikai nagykövet bejelentette, az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központú – kémbanknak is nevezett – Nemzetközi Beruházási Bankot és annak három vezetőjét, Orbán Viktor eléggé már máshogyan nyilatkozott. Hogy mi váltotta ki a fordulatot, arról ebben a cikkünkben lehet olvasni, méghozzá Cseke Balázs jóvoltából.

4. Kérdés

Mikor a héten az úgynevezett kémbank bejelentette, kivonul Magyarországról, óhatatlanul eszembe jutott, amikor még az előző munkahelyünkön én írtam meg egy törvényjavaslat alapján, milyenre is tervezi a kormány a dicsőséges bevonulást. Összefoglalva: grandiózusra és bőkezűre. Nem úgy a most sebtiben bejelentett kiszállást. De vajon Magyarország visszakapja a pénzét, ha kilép az orosz hátterű fejlesztési bankból? Ennek járt utána Brückner Gergő, aki szerint nemcsak az Orbán-kormány által 2019-ben odaajándékozott, 30 millió eurós Lánchíd Palota sorsa a kérdés, hanem hogy mennyire aggódhatnak a Nemzetközi Beruházási Bankba befektető nyugdíjpénztárak, alapkezelők, biztosítók, magyarok, németek, hollandok.

5. Kilövés

A múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a gyanú szerint valaki kilőtte azt a jeladós farkast, amely még 2022 tavaszán indult útnak Svájcból, majd hónapok óta Magyarországon vándorolt, és lett a hírek állandó szereplője. Az M237 jelű farkas kilövőjéről még nem jelentek meg hiteles információk, de azt lehet tudni, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás miatt folytat büntetőeljárást. De vajon miért? Fehér János járta körül, hogy itthon ma ki és milyen feltételekkel lőhet ki egy állatot, és lehet-e védekezni azzal, hogy a farkast összetévesztette egy kutyával.

6. Botozás

Március közepén a Telex Facebook-oldalát ellepték a vietnámi botok, később több másik magyar Facebook-oldal is hasonló problémával találkozott. De mik ezek pontosan, és hogyan dolgoznak a botmesterek kezére? A válaszokatebben a cikkben szedte össze Nagy Niki kollégám.

7. Kínzás

Nem orosz krém, de hasonlóan sok indulatot gerjesztett Ács Bori és Bozzay Balázs ezen a héten a szerkesztőségen belül, miután bevallottan intim viszonyba kerültek Budapest legjobb péksütiző helyeivel. Beleharapni, belenyalni és beleszeretni – súgták, hogy vizuális és verbális bűnbeesésre invitáljanak a krémek, extrém alapanyagok, ropogós állagok egyértelműen betiltandó világába. A francia, ír és skandináv ihletésű budapesti pékségekben folytatott kulináris kalandozást itt lehet elolvasni, a diétázóknak sok erőt kívánok hozzá!

8. Heti cikkválogatás, #mustread jeligére

9. A hét egyik legolvasottabb cikke:

Ezúttal egy másfél méter magas alföldi törpekilátón töpreng a fél internet

10. A hét képe

Elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának tárgyalása, akiket a Belső-Pesti Tankerületi Központ még szeptember végén bocsátott el, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A pedagógusok akkor pertársaságot alakítottak, és közösen indítottak munkaügyi pert, a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület képviseli őket.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

11. A hét videója

A hétvégén tartották az aszexuálisok első felvonulását, az Aszex Pride-ot Magyarországon, Halász Juli és Lengyel-Szabó Péter pedig a helyszínen keresték a választ arra: az aszex vajon mi?

12. Heti podcastok

Múlt héten négy új podcastsorozatot indítottunk, ezeknek azóta megérkeztek a következő adásai. A Telex Nyomozó – Szerepjátékos gyilkosság aktuális részéből közelebbről megismerhetjük az áldozat, Krisztián személyiségét, kiderül, miért válhatott a bűntény áldozatává az őt ismerők szerint. Az Ízfokozó gasztronómiai podcastban Ács Bori és Keve Marci azt járták körül, mitől lesz jó egy recept, egyáltalán: mi az a recept, és milyen megfoghatatlan elemek járulnak hozzá egy évtizedes rutinból elkészített étel tökéletességéhez. Sajó Dávid vendége az Afterben Márta Alex, azaz ByeAlex volt, akivel annak ellenére tele vannak bulvárlapok, hogy kifejezetten nem szereti, ha a magánéletén csámcsog a sajtó, és ritkán is nyilatkozik. A Téma Brückner Gergővel heti adása holnap érkezik menetrendszerűen, a Simor András volt MNB-elnökkel készített interjút reggeltől megtaláljátok a Telexen. Aki pedig még nem tette meg, iratkozzon fel a csatornáinkra:

Telex Podcast: YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast

Telex After továbbra is külön csatornákon: YouTube-, Spotify-, Apple-, Google Podcast

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!