Azok voltak az idők, amikor Matáv-telefonfülkét hekkeltek amerikai BBS szerverhez

2022. november 10. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Csoki, copy party, Commodore Világ, Terror News, végtelenített telefonkártya – akinek ismerős a felsorolt szavak bármelyike, annak például biztosan ajánlható a Stamps Back című magyar dokumentumfilm, ami decemberben debütál. Nézzük is meg a régi Vico-videókazetták előzeteseire hangolt trailert, Bozai József hangjával:

A dokumentumfilm alkotója az a csapat, ami Vakondok címmel négy dokumentumfilmet készített korábban, és mindegyik valamilyen underground kulturális közeget mutatott be. A legutóbbi, a 2017-es Vakondok 4 – Végigjátszás a magyar videójáték-fejlesztés kezdeteit és hőskorát derítette fel. Annak rendezője, Matusik Szilárd az ötödik filmben a másik oldal felé fordítja a kamerát, vagyis a videójátékok fogyasztói érdeklik, és közülük is azok, akik a nyolcvanas-kilencvenes években nem elégedtek meg csak a játszással. Hanem például játékokat másoltak és terjesztettek illegálisan, esetleg fel is törték a jellemzően nyugatról behozott szoftvereket és Commodore 64-eket (aminek hazai hatásáról nemrég írtunk nagyobb cikket).

Ezek a tizenévesek rendszeresen szerveztek másolópartikat és találkoztak az azóta geek zarándokhellyé vált XV. kerületi Csokonai művházban, emellett a programok csereberéjét postán keresztül is sűrűn intézték (innen a film címe: akkori szokás szerint a másolt programokat kunyeráló levélben illett bélyegeket is küldeni). Ez a közösség végeredményben nagyban hozzájárult a nyolcvanas években a magyarországi számítástechnikai forradalomhoz, lemez- és papírújságokat adott ki, és beindította a demoscene-nek nevezett számítógépes művészeti szubkultúrát. És voltak olyan tagjai is, akik nem álltak meg a játékok meghekkelésénél, hanem telefonkártyákat, telefonhálózatokat törtek fel vagy éppen egy Matáv-telefonfülkét kötöttek egy amerikai BBS szerverhez.

A Faces demócsapat a hőskorban – Fotó: Flame Film
A Faces demócsapat a hőskorban – Fotó: Flame Film

A Stamps back három év munka és egy sikeres Indiegogo-kampány után készült el, a 2,5 órás filmben 57 megszólaló – egyebek közt a Commodore Világ legendás szerzője, CoVboy – idézi fel az emlékeket. A film premierje december 12-én lesz a Lurdy moziban, két nappal később Debrecenben láthatják az érdeklődök, ahol a vetítés után a film rendezőjével is lesz egy beszélgetés. További vetítések szervezés alatt, a fejleményekért a Vakondok Facebook oldalát, és a film honlapját lehet követni, esetleg megnézni a YouTube-ra felkerült kimaradt jeleneteket olyan aranymondatokért, mint a „Briannal felkerekedtünk – neki volt kocsija – hogy elmegyünk Clairvóhoz a Facesből stuffot lejmolni tőle.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!