Megjelent a film, amit 30 éven át készített egy Oscar-díjas trükkmester

2022. június 19. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült a Shudder nevű, horror műfajra specializálódott streaming felületre a Mad God című film, amivel Hollywood történetének egyik igazi underground legendája ér el végre a nagyközönségig. A Mad God Phil Tippett trükkmester szerelemprojektje, amit 1990-ben kezdett el, miközben a Robotzsaru második részén dolgozott.

Tippett a stopmotion animáció egyik szupersztárjának számított a nyolcvanas évek Hollywoodjában, amikor ez a technika még mainstreamnek számított a filmekben. A stopmotion rendkívül munkaigényes, gyakorlatilag egyesével készítik el makettek és bábuk segítségével a képkockákat az adott jelenethez. Híres stopmotion film például a Karácsonyi lidércnyomás vagy a Halott menyasszony a stílust nagyon szerető Tim Burtontől.

Tippett stopmotion technikával alkotta meg például a Csillagok háborúja klasszikus trilógiájának egy csomó legendás jelenetét, a 3d-s sakkjátszmát a Millenium Falcon fedélzetén, a birodalmi lépegetőket, vagy Luke Skywalker hátasát, a tauntaunt. A Jedi visszatérért kapta meg az első Oscar-díját, később ő animálta a Robotzsaru robotjait, de dolgozott a Jurassic Parkon (amiért szintén kapott egy Oscart), az Alkonyat-filmeken, és az Ébredő Erőn is.

A Mad God is ezzel a technikával készült, hobbiból, éveken, majd évtizedeken át, néha nagyobb szünetekkel (a Jurassic Park után például Tippett évekre félretette, mert úgy gondolta, a CGI a jövő, a stopmotionnek befellegzett). 2010-ben a Kickstarteren indított gyűjtést a projekt finanszírozására, ahol a rajongók 124 ezer dollárd adtak össze neki. A filmnek 2017-től kezdve pár részletét közzé is tette, de a végleges mű csak 2021-ben készült el. Eddig csak fesztiválokon mutatták be, de most eljött a stream premier is.

Egyelőre a trailert tudjuk megmutatni, mert sajnos a Shudder nem elérhető Magyarországon. A film a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon egyébként 91%-os átlagértékelésen áll, aki látta, általában azt mondja, kicsit homályos a sztorija, de a látvány és a hangulat egészen letaglózó.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!