46 év után előkerült a Szezám utca elveszett epizódja

2022. június 19. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

1976-ban nagy vihart kavart Amerikában a már akkor is legendás státuszban levő Szezám utca gyereksorozat egyik epizódja, ami A nyugati boszorkány elveszíti a seprűjét cím alatt futott, és arról szólt, hogy az Ózból ismert nyugati boszorkány elveszíti a seprűjét. A címeszerepet maga Margaret Hamilton alakította, aki az 1939-es, sokszoros Oscar-díjas Óz-filmben is játszotta a boszorkányt. Bár a bábsorozatban a mondandó nagyjából az volt, hogy a boszorkány kalandja megtanítja a gyerekeket arra, hogy néha szembe kell nézni a félelmeinkkel, az első adásba kerülés után kitört a botrány.

A néző gyerekek szülei tömegesen tiltakoztak a PBS tévécsatornánál, hogy a boszorkány túl ijesztő, és gyerekek félnek, sírnak, nem tudnak aludni a rész megtekintése után. Hogy ebben mennyi volt az aggódó szülők túlzása, nem tudni, mindenesetre a tévé egyetlen vetítés után levette az adásból az inkriminált epizódot, és sosem ismételte meg. Sőt, a későbbi VHS- és DVD-kiadásokba se került be, és a más tévécsatornáknak eladott szériákból is kivették. Teljesen azért nem törölték, például be lehetett menni az amerikain Kongresszusi Könyvtárba, és ott megnézni az archivált változatot, illetve olykor filmritkaságokkal foglalkozó fesztiválokon is vetítették egy-egy rossz minőségű kópiáját.

Most azonban a Redditen feltűnt egy váratlanul jó képminőségű változat (nyilván a korához képest az, ne várjon senki 4K felbontást), az eredete elég homályos, mindenesetre itt lehet megnézni online, és innen letölteni.

Youtube-ra is felkerült, persze kérdéses, hogy törölni fogják-e onnan szerzői jogi okok miatt:

A Szezám utcának egyébként több mint 4500 epizódja futott a tévében, és ebből több tucat tűnt el. Ezek jellemzően a házi videórögzítés kora előtti tartalmak, amiknek az eredeti kópiái valami miatt megsemmisültek, elvesztek, vagy megsérültek az idők folyamán. Ez nem is volt annyira ritka dolog annak idején: a BBC például vagy húsz éven át törölte a saját archívumát, hogy spóroljon a fenntartási költségeken – egyszerűen senki nem gondolta, hogy a tévéműsorok különösebb értéket képviselnének, amit meg kell őrizni a jövőnek. A legendás Doctor Who sorozatnak több mint 250 része veszett el így, a Monty Python Repülő Cirkusza korai epizódjai pedig csak azért úszták meg a törlést, mert Terry Gilliam megvette a BBC-től az eredeti szalagokat emlékbe.

(AV Club)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!