Marilyn Monroe közel 2 milliárd forintot érő ruhájában idézte meg az amerikai aranykort Kim Kardashian a Met-gálán

2022. május 3. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1900-as évek végét, az I. világháború kitörése előtti amerikai aranykort (gilded age) idéző tematikával rendezték meg idén a Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjét New Yorkban, az esemény minden évben hatalmas celebfelvonulás, ami mindig tartogat meglepetést. Az idei gála egyik nagy durranása az a kristályokkal kirakott, éppen 60 éves estélyi ruha volt, amit először 1962-ben Marilyn Monroe amerikai színésznő viselt. Monroe ebben énekelte el – sokak szerint erotikusan lihegve – a Boldog születésnapot című dalt John F. Kennedy amerikai elnöknek.

Monroe-n kívül eddig még soha senki nem viselte az egyébként féltve őrzött ruhát, Kim Kardashian valóságshow-szereplő az első, aki 1962 óta felvehette. Kardashian a Vogue-nak azt mondta, hogy egy szerepnek élte meg az átalakulást. A celeb kevesebb mint egy hónap alatt 7 kilót fogyott, hogy beleférjen a ruhába, sötétbarna haját pedig hidrogénszőkére festette, hogy minél jobban meg tudja idézni Monroe-t.

Kim Kardashian az ikonikus Monroe-ruhában – Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Kim Kardashian az ikonikus Monroe-ruhában – Fotó: Andrew Kelly / Reuters

Az ikonikus ruhát, amit egyébként csak pár percig viselt Kardashian, Jean Louis, francia születésű, Oscar-díjas amerikai jelmeztervező tervezte Monroe-nak. A ruhát eredetileg a floridai Orlandóban található Ripley's Believe It Or Not Museum hőmérséklet-szabályozott páncéltermében tárolják, innen kapta kölcsön Kardashian, akinek kaliforniai otthonába rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, magánrepülővel és őrök kíséretében szállították el.

A ruhát egyébként 2016-ban 4,8 millió dollárért (mai árfolyamon közel 1,8 milliárd forintért) árverezték el, és most is tartja az aukción eladott legdrágább ruha rekordját, írta a Vogue.

Itt pedig már Monroe látható, amint Kennedynek énekel. Sokan erotikusnak tartják a színésznő előadásmódját, és a hatvanas években annak a pletykának az alátámasztására használták, hogy Monroe-nak és Kennedynek viszonya volt. Más feltételezések szerint viszont ez nem igaz, Monroe csak azért zihál vagy sóhajt mélyeket éneklés közben, mert elkésett az elnök 45. születésnapja alkalmából a Madison Square Gardenben rendezett vacsoráról, és a nagy sietségben kapkodnia kellett a levegőt.

Frissítés: Korábban tévesen írtuk, hogy az idei Met-gála Hollywood aranykorát idézte, a hibát javítottuk és elnézést kérünk érte.

(The Guardian, Vogue)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!