Telex Neked #56: Grafitember elemzi a helyzetet

2022. április 8. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a március 31. és április 6. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Volt egy fogadás, hogy nem merem Coelho-idézettel nyitni a hírlevelet: „A ceruzában nem a fája vagy a külső formája a lényeg, hanem a grafit, ami benne van. Ezért mindig törődj azzal, ami a bensődben történik.”

Merényi Dániel vagyok, a Telex karikaturistája, vagy ha tetszik, a Napirajz Grafitembere.

A közéleti rajzolást még az Indexben kezdtem, és amikor megszületett a Telex, nem tudtam volna elképzelni, hogy máshol folytassam. Miskolcon élek, itt készítem a rajzokat, illusztrációkat krimikhez, versekhez vagy gyermekkönyvekhez.

Annyira nincs magamról fotó, hogy ezt a szelfit ma lőttem a diósgyőri várnál. A páratlan gótikus műemléket éppen kortárs lakóparkstílusban építik át, rengeteg milliárdért.
Annyira nincs magamról fotó, hogy ezt a szelfit ma lőttem a diósgyőri várnál. A páratlan gótikus műemléket éppen kortárs lakóparkstílusban építik át, rengeteg milliárdért.

Itt van a kerékpárváz-készítő műhelyem is, a vázépítést Olaszországban tanultam négy év alatt mestereimtől, Dario Pegorettitől és Pietro Pietricolától. Negyedik éve újítom fel saját kezűleg a családi házunkat, kevés szabadidőmben nagybőgőzéssel, hegedüléssel foglalkozom.

Nagyon érdekel az első világháború a dél-tiroli hadszíntéren, ezek magyar vonatkozásait kutatom egy kis csapat tagjaként és olaszországi barátaimmal közösen. Fantasztikus családom van, akik türelemmel támogatnak mindenben, még akkor is, ha sokszor nem jön ki a számítás.

Csapjunk bele, következzenek a Telex fontosabb hírei, melyeket március 31. és április 6. között olvashattatok. A legnagyobb dobás a hétről nyilván a választás eredménye volt, ebben a hírlevélben kronologikusan minden napról kaptok egy kis összefoglalót.

1. Csütörtök: a felgyújtott levélszavazatok napja

A nap, amikor más oldalak mellett túlterheléses támadások érték a Telexet, társlapunk, a Transtelex tisztázatlan eredetű, kidobott, meggyújtott levélszavazatokba botlott, ami a vajdasági epizód után (ahol politikai aktivisták vették magukhoz és szállították ide-oda a szavazólapokat) minimum kétségessé teszi a levélszavazás hitelességét. A Fidesz szerint a baloldal gyújtotta fel a szavazólapokat, az NVI ebben nem biztos, így feljelentést tett.

Azon külföldi honfitársaink, akik éppen sorban álltak egy külképviseletünknél, hogy szavazhassanak, jól el tudták ütni az időt e remek cikkek elolvasásával. Vagy még a szerdai, Petőfi rádiós videónk megnézésével. Szűk fél óra, de minden pillanata arany.

A kampány hőfokát precízen mutatja, hogy Orbán Viktor mögött ragadott zászlót Kis Grófo is. És Chris Rock újra színpadra lépett a pofon után, de még nincs teljesen rendben.

2. Péntek: a tanárok felfüggesztik a sztrájkot

Április elsején robogott tovább a kampányvonat, előre leosztott uniós pénzeket sodort a peronon a szél, a miniszterelnök rendes pénteki rádiós szeánszában szörnyülködött azon, hogy az ellenzék adatbázisok alapján sms-t és emailt küld a választóknak .

Pedig az sms bevett fegyver, túlzás csalást emlegetni. Az is kiderült, hogy a választáson rengeteg delegált lesz a szavazókörökben, ami az NVI szerint gördülékenyebbé teheti a szavazást, eredményközlést. A pedagógusok felfüggesztették a sztrájkot az új kormány megalakulásáig, a szusszanásnyi szünetben elolvashatják a pályaelhagyókról szóló anyagunkat. Ukrajnában tovább folyik a háború, a földdel egyenlővé tett Mariupolból kijuthatott kétezer civil.

3. Szombat és vasárnap: bedurvul a kampány, nyer a Fidesz

Ahogy az lenni szokott, Orbán pénteki, rádiós gondolatait visszhangozták a kormányoldal médiumai, így utánajártunk a rendszerváltás utáni legsúlyosabb választási csalásoknak. Ezalatt a Fidesz az államtól kapott segélyhívón hívogatott idős embereket. Az egyetlen, még lebegtetett jelölti vita is meghiúsult, a műfajt újabb négy évre belepte a hó.

A 2022-es országgyűlési választások napján, 6 órakor rendben kinyitottak a szavazókörök, a szavazás magas részvétellel, szinte teljesen zökkenőmentesen zajlott. A külképviseleteken is nagy volt a szavazási hajlandóság, Európában több helyen sorok alakultak ki. A legtöbb előzetes mérés fej fej melletti befutót jelzett, a vérre menő küzdelem végén viszont újabb sima kétharmados Fidesz-győzelem született. A választással együtt lebonyolított népszavazás eredménytelen lett.

Közben ugyanezen a napon az ukrajnai Bucsában rettenetes, háromszáznál is több áldozattal járó vérengzés nyomaira bukkantak.

4. Hétfő: elmagyaráztuk, mi történt

Az eufória és a csüggedés éjszakája után lassan mindenki levonta a konzekvenciákat. Dull Szabolcs főszerkesztő írt remek elemzést a vasárnap tanulságairól, elsők között Putyin gratulált Orbán győzelméhez, a vidék homogén narancssárgájában Budapest ellenzéki sziget lett.

A Mi Hazánk hét képviselőt ültethet a parlamenti darálóba. 800 000 listás ellenzéki szavazó eltűnt, mint az áprilisi hó.

Márki-Zay Péter eldöntötte, hogy visszavonul az országos politikától, és Hódmezővásárhelyre fókuszál, míg Lázár János fordítva, ő visszatér. Zajlik az élet. A nagy, vonatos integetés másik szereplője is nyert, Aleksandar Vučić maradt Szerbia elnöke, Moszkva szemszögéből nyugaton a helyzet változatlan maradt. Egy hét múlva Franciaország választ.

Az EBESZ szerint rányomta a bélyegét a választásra az egyenlő feltételek hiánya.

5. Kedd: és most jöjjön valami, ami nem politika

Most vagy soha: szűk három évünk van elkerülni a Föld túlzott felmelegedését, írta Fehér János. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete új jelentésében megmutatja, hogyan tudjuk a kritikus 1,5-2 fokon belül tartani a felmelegedést. Már mi is segíthetünk, például ha kevesebb húst eszünk, de a világnak legelőször a fosszilis energiahordozókat kéne elfelejtenie, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. Apropó fosszilis energiahordozók: sokakat foglalkoztat a gázfüggőségünk, sokat nézzük mostanában a kristálygömbünket, nos, itt egy klassz írás gondolatébresztőnek.

Erről a cikkről pedig eszembe jutott, hogy most már tényleg ki kell porszívóznom a Twingót.

6. Szerda: a miniszterelnök válaszolt!

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a miniszterelnök valódi kérdésekre válaszol. Tegnap nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amiről videós összefoglalót készítettünk. Ha valami miatt nem tudja nézni-hallgatni ezt az embert, elolvashatja a percről percre tudósításunkat is.

És ha már annyi szó esik az oroszokról: mi lesz Hévízzel?

Még kedden derült ki, hogy elindítja az EU a jogállamisági mechanizmust. Felületes szemlélő számára a Belgiumban (!!!!!) gyártott szalmonellás kindertojások már ezen eljárás részei, pedig nem. Máshová is jutott a veszélyes édességből.

7. A múlt hét legolvasottabb cikke aMérő László is szavazatszámláló volt, és már érti a vidéki világot, amelynek nagy többsége a Fideszre szavazottvolt.

8. A hét képe

A választások leglehangolóbb eredményvárója az ellenzéki összefogás rendezvénye volt a Városligeti Műjégpályán, és nem csak azért, amiért elsőre gondolnánk. Nehéz a vereséget méltósággal viselni, ezt mutatja az is, hogy Márki-Zay Péter szövetségesei helyett a családjával állt ki a színpadra megtartani a beszédét. Hiába várták a többi párt vezetőit is az este, Karácsony Gergelyen és Donáth Annán kívül a többiek meg sem jelentek az eredményváró helyszínén. Eleve csak pár száz, többségében fiatal várta a választások eredményét közösen, nagyrészt ők is lassan elszivárogtak máshova szomorkodni, a Műjég betonja hamar teljesen kiürült.

Fotó: Huszti István / Telex

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy milyen érzés volt pár nappal az orosz-ukrán háború kitörése után Kárpátalján dolgozni, akkor itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!