Betiltották Oroszországban a Death Note-ot és más népszerű animéket

2021. január 21. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szentpétervári bíróság szerdán betiltotta a Death Note, a Tokyo Ghoul és az Inuyashiki animéket, mert attól tartanak, hogy a fiatalok megpróbálják utánozni a bennük látható erőszakos mutatványokat – írja a Kotaku.

A vád több epizódot is lejátszott a tárgyalás alatt, majd a bíróság kijelentette: ezekben az animékben valóban gyakori a kegyetlenség, a gyilkosság és az erőszak.

Decemberben 49 orosz weboldalt pereltek be, mindegyiken animéket lehet nézni. Az ügyészség az Elfen Lied és a Naruto betiltását is indítványozta, ezekről még folynak a tárgyalások.

Oleg Elikh szentpétervári családpedagógia-szakértő szerint például lehetséges, hogy a Death Note veszélyes a modern gyermekekre.

A bírósági döntés két weboldalnak tiltja meg, hogy a Death Note-ot és az Inuyashikit terjessze, egy másiknál pedig a Tokyo Ghoult tiltja be. Bár a döntés hivatalosan csak ezt a három oldalt érinti, az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor akár tágabban is értelmezheti a tiltást.

A Death Note ellen már 2013-ban felszólaltak Oroszországban, mikor egy 15 éves lány – akinek a szobájában utólag megtalálták a Death Note manga négy kötetét – öngyilkos lett. Volt, aki a mangát okolta, és szülők egy csoportja még Vlagyimir Putyint is megkérte, hogy a fiatalok védelmében tiltsa be a Death Note-ot.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kövess minket Facebookon is!