Itthon a Pandémia és az Éden keresztneveket is megpróbálták anyakönyveztetni 2020-ban

2021. január 21. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem kétszer annyi új keresztnévnek az anyakönyveztetési kérelme futott be a Nyelvtudományi Intézethez 2020-ban, mint az azt megelőző években, mondta az intézet a 24.hu megkeresésére.

Az intézet tudományos főmunkatársa, Dr. Raátz Judit szerint ennek oka talán az lehetett, hogy a járványhelyzet miatt az embereknek több ideje maradt keresztneveken gondolkozni. 2020-ban 609 kérvény érkezett az intézethez, ebből 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat.

Az elutasítottak között szerepeltek például angol eredetű nevek, mint a Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo, Lukas: Dr. Raátz szerint ezeket azért sem lehet engedélyezni, mert Magyarországon csak a magyar kiejtést követő helyesírással lehet magyar állampolgárnak nevet bejegyezni.

A szülők emellett bepróbálkoztak többek között

az uniszex nevekkel, mint a Lee, a Nermin vagy az Éden, de egy szülőpáros a Pandémia nevet is megpróbálta átvinni lánynévként az intézeten.

A jóváhagyottak között 2020-ban főként külföldi eredetű nevek szerepeltek, mint a görög Elefteria, az arab Nabila, a német Lizel és Valburga, a francia Szolina vagy férfinevek közül az arab Oszama, Farisz, Fadi és Latif, a német Randolf, az angol Szkott és Lex, vagy az ónorvég Ejnár.

Dr. Raátz arról is beszélt a lapnak, hogy a „hagyományos nevek” (mint a Mária, Erzsébet, István, János, József) egyre inkább kikopnak, a nőknél gyakrabban, mint a férfiaknál.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!