Több mint 47 millió forintért kelt el egy ritka videójáték

2020. november 21. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor a Nintendo 1990-ben elkezdte gyártani a Super Mario Bros. 3. című NES-játékot, az első szérián a játék dobozképe úgy nézett ki, hogy a „Bros.” felirat rálógott a főhős, Mario kezére. Aztán valakinek feltűnhetett, hogy ez nem szép így, mert gyorsan cserélték a borítóképet, kicsit jobbra tolva a feliratot. Az első széria viszont kereskedelmi forgalomba került, és ma már gyűjtői ritkaság az a verzió, amin Mario keze betűbe lóg. Egy bontatlan példány pedig kisebb vagyont ér, sőt akár az aukción legtöbb pénzért elkelt videójáték rekordját is megdöntheti – mint az pénteken meg is történt.

A bontatlan Super Mario Bros. 3-at egy dallasi aukciósház, a Heritage Auctions bocsátotta licitre több egyéb, ritka videójátékkal együtt. A kikiáltási ár 62 500 dollár volt, de húszan is versenybe szálltak a játékért, és a licitháború 156 ezer dollárnál, vagyis több mint 47 millió forintnál állt meg. Ezzel fölényesen megdőlt az említett rekord, ami egyébként szintén idei volt, és szintén Mario-játékkal állították be: az első, 1985-ös Super Mario Bros. egy bontatlan példánya júliusban 114 ezer dollárért talált gazdára.

A legdrágábban elárverezett videojáték (Forrás: Heritage Auctions)
A legdrágábban elárverezett videojáték (Forrás: Heritage Auctions)

Az aukciósház képviselője természetesen örömködve nyilatkozott a rekordról, és arról is beszámolt, hogy ez volt az első videójátékos témájú aukció, ahol több mint egymillió dollárért keltek el a kikiáltott ritkaságok. A rekorder mellett említésre méltó egy 1998-as, GameBoyra megjelent Pokémon Red (természetesen bontatlan példány), amiért 84 ezer dollárt adtak, négyszer annyit, amennyi az aukciósház várakozása volt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!